Γνωρίζουμε επίσης ότι το παρατεταμένο καθισιό λειτουργεί επιβαρυντικά -και, όχι, δεν είναι μόνο η γενιά των smarphones και του TikTok που λαμβάνει τα επίχειρα. Σύμφωνα με μελέτη του 1989 στο Lancet που επικαλείται η Δρ Pasricha, όσοι υπέφεραν από ερεθισμένες αιμορροΐδες περνούσαν περισσότερο χρόνο διαβάζοντας στην τουαλέτα απ’ ό,τι τα άτομα χωρίς την πάθηση.

Οι διογκωμένες αιμορροΐδες υποχωρούν μόνες τους συνήθως μέσα σε λίγες ημέρες. «Ακριβώς όπως και με ένα κρυολόγημα, το βασικό είναι να ελέγχετε τα συμπτώματά σας και να ενισχύετε τον οργανισμό σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου» σημειώνει η ειδικός και προτείνει:

  • Αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή. Τα συμπληρώματα φυτικών ινών, όπως ο φλοιός ψυλλίου, μειώνουν κατά 50% τον κίνδυνο αιμορραγίας από αιμορροΐδες. Η Δρ Pasricha συστήνει ως τυπική δόση τα 10 γρ. έως 30 γρ. ημερησίως (μοιρασμένα σε δύο δόσεις πρωί-βράδυ), την οποία όμως προσαρμόζει ο ασθενής παρατηρώντας τα κόπρανά του.
  • Πλύσεις ή χρήση υγρομάντηλων. Οι πλύσεις (π.χ. σύστημα μπιντέ) αποτελούν ιδανική επιλογή, ενώ τα υγρομάντηλα ερεθίζουν λιγότερο από το απλό, συμβατικό χαρτί υγείας.
  • Μη συνταγογραφούμενες κρέμες για τις αιμορροΐδες. Η ειδικός προτείνει εφαρμογή τοπικά κρέμας με υδροκορτιζόνη δύο φορές την ημέρα για ανακούφιση από τον κνησμό, όχι όμως περισσότερο από μία εβδομάδα.
  • Εδρόλουτρα sitz. Το λουτρό αυτό περιλαμβάνει το κάθισμα (sitzen=κάθομαι στα γερμανικά) σε μπανιέρα ή ειδική λεκάνη ώστε να βυθιστεί η περιοχή του πρωκτού σε ζεστό νερό, για περίπου 10 λεπτά, και επέλθει έτσι μείωση της πίεση στον πρωκτικό σωλήνα και της φλεγμονής. Η ειδικός προτείνει δύο με τρεις φορές την ημέρα.
  • Επικοινωνία με τον γιατρό σε περίπτωση έντονης συμπτωματολογίας. Σε περίπτωση αφόρητου πόνου και έντονης δυσφορίας από τη θρομβωμένη αιμορροΐδα, μπορεί να διενεργηθεί διάνοιξή της υπό τοπική αναισθησία και αφαίρεση του θρόμβου.

Θα επιστρέψουν;

Το πρόβλημα με τις αιμορροΐδες μάλλον θα επανέλθει. Όπως αναφέρει καταληκτικά η Δρ Pasricha «οι πιθανότητες να σας στοιχειώσουν εξαρτώνται από παράγοντες κινδύνου (εξακολουθείτε να τουιτάρετε από την τουαλέτα;), τον τύπο της αιμορροΐδας και τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίσατε. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που χειρουργούνται για θρομβωμένες εξωτερικές αιμορροΐδες έχουν πολύ μικρότερη πιθανότητα υποτροπής (περίπου 6%) από εκείνους που έχουν υποβληθεί στην επέμβαση (περίπου 25%)».