Τρίτη, 01 Μαρτίου 2016 14:41

Κύστη Κόκκυγα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΣΤΗΣ ΚΟΚΚΥΓΟΣ ΜΕ ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ

Τι είναι η κύστη κόκκυγος;pilonidalcyst

Η κύστη κόκκυγος (τριχοφωλεακό συρίγγιο), είναι κύστη με χρόνια φλεγμονή που δημιουργείται στην περιοχή του κόκκυγα (ουρά). Η κύστη αυτή δημιουργείται συνήθως από τη είσοδο των τριχών της περιοχής μέσα στο δέρμα. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται και σε κύστη που σχηματίστηκε όταν ο ασθενής ήταν ακόμα έμβρυο.

Ποια είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα;

Η ύπαρξή της γίνεται συνήθως αντιληπτή όταν τα εσώρουχα ρυπαίνονται με ροδαλό ή κιτρινωπό υγρό σε συνδυασμό με ήπιο πόνο στην περιοχή του κόκκυγα και την παρουσία μικρών οπών (συρίγγια) ή και πρηξίματος.

Πότε πρέπει να αντιμετωπισθεί χειρουργικά;

Η κύστη κόκκυγος θεραπεύεται αποτελεσματικά μόνο με χειρουργική επέμβαση, που σκοπό έχει την πλήρη αφαίρεση της κύστης, μαζί με τα συρίγγια. Όσο πιο σύντομα αντιμετωπιστεί τόσο ευκολότερη θα είναι η επέμβαση και μικρότερη η πιθανότητα για υποτροπή.

Τι είναι το «νυστέρι» ραδιοσυχνοτήτων και τι προσφέρει;

Το «νυστέρι» ραδιοσυχνοτήτων είναι ένα καινοτόμο χειρουργικό εργαλείο  το οποίο χρησιμοποιώντας εξελιγμένη τεχνολογία ραδιοκυμάτων μπορεί ταυτόχρονα να κόβει και να σταματάει την όποια μικροαιμορραγία διασφαλίζοντας εξαιρετική χειρουργική ακρίβεια και ελάχιστη απώλεια αίματος. Είναι μια σημαντική εξέλιξη στην αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος αφού προσφέρει:

  • Εξαιρετική χειρουργική ακρίβεια
  • Ελάχιστο τραύμα στους ιστούς
  • Μηδαμινή απώλεια αίματος
  • Μείωση χειρουργικού χρόνου
  • Ταχύτερη επούλωση
  • Ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο
  • Δυνατότητα επέμβασης με τοπική αναισθησία
  • Δυνατότητα κλειστής επέμβασης (χωρίς να παραμένει ανοιχτό τραύμα)

Με τη πρωτοποριακή αυτή μέθοδο μπορούν να αφαιρεθούν με ακρίβεια η κύστη κόκκυγος και οι συριγγώδεις πόροι, με αποτέλεσμα τη μείωση της πιθανότητας επανεμφάνισης του προβλήματος και κυρίως την ταχύτερη επούλωση. Επίσης στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται να μείνει ανοιχτό το τραύμα, όπως γινόταν παλαιότερα με την κλασσική μέθοδο, οπότε δεν απαιτούνται καθημερινές, επώδυνες αλλαγές.

RFΠώς γίνεται η επέμβαση με τις ραδιοσυχνότητες;

Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται με συνδυασμό τοπικής αναισθησίας και μέθης. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου γίνεται με ειδική χρωστική, χαρτογράφηση της βλάβης για την αποκάλυψη της διαδρομής των συριγγίων. Στη συνέχεια αφαιρείται η χαρτογραφημένη περιοχή με εξαιρετική ακρίβεια χάρης στη βοήθεια του Νυστεριού Ραδιοσυχνοτήτων . Αν πραγματοποιηθεί κλειστή επέμβαση το τραύμα συγκλείεται άμεσα. Σε αντίθετη περίπτωση το τραύμα παραμείνει ανοιχτό αλλά με ελάχιστη καταστροφή των ιστών και σαφώς πολύ μικρότερο μέγεθος σε σχέση με την κλασική μέθοδο.

Με τη νέα αυτή τεχνική μειώνεται σημαντικά ο χρόνος της χειρουργικής επέμβασης αλλά κυρίως ο χρόνος αποθεραπείας. Ο ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο λίγη ώρα μετά από την επέμβαση. Μετά από τρία 24ωρα επιτρέπεται το ντους, ενώ μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες άμεσα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες

Απόλλων Ν. Ζυγομαλάς

Χειρουργός, MD, MSc, PhDc

Ιατρείο-Κλινική: ΟΛΥΜΠΙΟΝ Γεν. Κλινική Πατρών

Tηλ.:2610 464 158, 2610 464 100

Κιν.: 697 93 26000

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Web: www.i-surgery.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)