Παρασκευή, 01 Απριλίου 2016 14:03

2 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Η 2α Απριλίου είναι ημέρα αφιερωμένη διεθνώς στο παιδί με αυτισμό. Το ενδιαφέρον παγκοσμίως είναι συνέπεια της αυξημένης συχνότητας του αυτισμού (1 στα 60 παιδιά).  Την ημέρα αυτή επιχειρείται μεγιστοποίηση της ενημέρωσης του κοινού στο σοβαρό αυτό πρόβλημα που αφορά πολλά παιδιά και τις οικογένειές τους. Η ενημέρωση έχει στόχο την ανάπτυξη δομών πρώιμης διάγνωσης και θεραπευτικής φροντίδας για τα παιδιά αυτά και τις οικογένειες τους.

Ο αυτισμός αποτελεί διαταραχή που γίνεται εμφανής στην αρχή του βίου του παιδιού, δηλαδή κατά τη βρεφονηπιακή ηλικία, τότε που η ανάπτυξη του εγκεφάλου γίνεται με ταχείς ρυθμούς. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι συχνά η αρχή γίνεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο αυτισμός είναι σύνδρομο που μπορεί αν οφείλεται σε οργανικά αίτια (π.χ. ερυθρά στη μητέρα κατά την εγκυμοσύνη, κακώσεις κατά το τοκετό) στις περισσότερες όμως περιπτώσεις τα αίτια δεν είναι σαφή. Στην τρέχουσα ιατρική ορολογία ο όρος αυτισμός ορίζεται ως ‘διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή’. Κύρια κλινικά χαρακτηριστικά του αυτισμού είναι:

α) Σοβαρό έλλειμμα στην κοινωνική αμοιβαιότητα, δηλαδή το παιδί επικοινωνεί και συναλλάσσεται με τα πρόσωπα του περιβάλλοντος  με δυσκολία.  

β)  Σοβαρό έλλειμμα στον λόγο και ομιλία, δηλαδή απουσία ολική ή μερική στο κώδικα επικοινωνίας (λόγος - γλώσσα) και στην ικανότητα να χρησιμοποιεί τον κώδικα για επικοινωνία (ομιλία). 

γ)  Περιορισμένα ενδιαφέροντα και δραστηριότητες (στερεοτυπίες, εμμονές, προσκόλληση σε ρουτίνες).

Στον καθημερινό του βίο το νήπιο με αυτισμό φαίνεται σαν να είναι κλεισμένο στον εαυτό του. Οι προσπάθειες των γονέων και λίγο αργότερα των νηπιαγωγών για επικοινωνία φαίνεται να το αφήνουν αδιάφορο ή βρίσκουν μόνον ελάχιστη ανταπόκριση. Το ίδιο παιδί δεν παίζει με παιχνίδια, απλώς τα χειρίζεται. Συχνά περνάει την ώρα του σε στερεότυπες κινήσεις (λίκνισμα, πεταρίσματα των χεριών, δάχτυλα μπροστά στα μάτια, στρίψιμο μιας κλωστής για ώρες κοκ). Άλλοτε οι στερεοτυπίες μπορεί να αφορούν το φαγητό π.χ. πρέπει να είναι πάντα το . ίδιο ή να έχει την ίδια γεύση. Η έξοδος από το σπίτι ή άφιξη επισκεπτών μπορεί να το αναστατώσει. Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές από παιδί σε παιδί με αυτισμό. Μερικά παρουσιάζουν ήπια ενώ άλλα σοβαρότερα χαρακτηριστικά της διαταραχής. 

Η ερευνητική προσπάθεια είναι τεράστια σε παγκόσμια κλίμακα στη διερεύνηση των αιτίων και της παθογένειας, δηλαδή γιατί και πως συμβαίνει το πρόβλημα αυτό που αφορά τον εγκέφαλο του παιδιού. Ανάλογη είναι και η προσπάθεια για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του παιδιού με αυτισμό. Θεραπεία που να αναιρεί το αναπτυξιακό πρόβλημα στον εγκέφαλο του παιδιού δεν υπάρχει επί του παρόντος. Εντούτοις πολλά ερευνητικά θεραπευτικά προγράμματα έχουν δείξει ότι η πρώιμη διάγνωση και η έναρξη εντατικής αγωγής κατά τη νηπιακή ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη βελτίωση. Παιδιά που μπαίνουν σε τέτοια προγράμματα μπορεί μέχρις και 36% να ‘χάσουν’ τη διάγνωση αυτισμού αργότερα στη σχολική ηλικία.  Άλλα μπορεί να γίνουν άτομα λειτουργικά σε κοινωνικό πλαίσιο.

Εντατική θεραπεία προϋποθέτει πρόγραμμα που μπορεί να προσφέρει τουλάχιστον 20 ώρες αγωγή την εβδομάδα από θεραπευτές ειδικευμένους στις τεχνικές που απαιτούνται για τη διαταραχή αυτή. Μέτοχοι στη θεραπευτική προσπάθεια γίνονται και οι γονείς, οι οποίοι καθοδηγούνται στο χειρισμό του παιδιού. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχίζεται και κατά τη σχολική ηλικία σε ειδικές τάξεις και σε προγράμματα για ενήλικeς. Πολλοί γονείς αντιδρούν με απελπισία στη διάγνωση αυτισμού στο παιδί τους. Αυτή είναι μια λαθεμένη αντίδραση. Οι ίδιοι πολλά μπορούν να κάμουν που να βελτιώνουν την εξέλιξη. Η συνασπισμένη προσπάθεια μέσα από συλλόγους γονέων αποτελεί ισχυρό μέσο για την ανάπτυξη ειδικών υπηρεσιών. Στην ανησυχία και το άγχος των γονέων για το μέλλον του παιδιού τους η κοινωνία πρέπει ν΄ ανταποκριθεί με γνήσιο ενδιαφέρον και φροντίδα.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 02 Απριλίου 2016 04:19
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)