Δερματίτιδα: Τα πασίγνωστα φάρμακα που αυξάνουν τον κίνδυνο εκζέματος στους ηλικιωμένους

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Οι ηλικιωμένοι που λαμβάνουν αντιυπερτασικά φάρμακα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για έκζεμα, περισσότερο δε αν πρόκειται για αγωγή με διουρητικά ή αναστολείς των διαύλων ασβεστίου, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 22 Μαΐου στο JAMA Dermatology.

Ο Morgan Ye, M.P.H., από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, μαζί με τους συνεργάτες του πραγματοποίησαν μια διαχρονική μελέτη κοόρτης με συμμετοχή 1.561.358 ατόμων 60 ετών και άνω χωρίς έκζεμα κατά την έναρξη της μελέτης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από την περίοδο παρακολούθησης έξι κατά μέσο όρο ετών, ο συνολικός επιπολασμός του εκζέματος ήταν 6,7%, η επίπτωση ωστόσο αρκετά υψηλότερη μεταξύ εκείνων που λάμβαναν αντιϋπερτασικά φάρμακα, 12 περιστατικά ανά 1.000 ανθρωποέτη παρακολούθησης έναντι 9/1.000 σε όσους δεν ήταν υπό αντιϋπερτασική αγωγή.

Όλα τα αντιϋπερτασικά φάρμακα συνδέθηκαν με αυξημένες πιθανότητες εκζέματος, ισχυρότερη επίδραση, ωστόσο παρατηρήθηκε στα διουρητικά και τους αναστολείς διαύλων ασβεστίου, και σημαντικά μικρότερη στους αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΑΜΕΑ) και τους β-αναστολείς.

«Αν και απαιτείται επιπλέον έρευνα για την κατανόηση των μηχανισμών πίσω από τη συσχέτιση της λήψης αντιϋπερτασικών φαρμάκων και του εκζέματος, τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα στους γιατρούς για την καθοδήγηση και διαχείριση ηλικιωμένων ασθενών που εμφανίζουν δερματίτιδα» σχολίασαν οι ερευνητές.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία το κολύμπι – Πόσες θερμίδες «καίμε»! Γιατί είναι η καλύτερη γυμναστική!

Το κολύμπι θα πρέπει να γίνει γνωστό πως αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να γυμνάσετε όλο σας το...

Συμπτώματα σεξουαλικού νοσήματος ή καρκίνου πέους; Γιατί οι άνδρες δεν πηγαίνουν στο γιατρό

Οι πιθανότητες ένας άνδρας να απευθυνθεί στον δερματολόγο ή ουρολόγο αν δει κάποιο σημάδι στο πέος του είναι...

Κορωνοϊός: Τριπλάσιες νοσηλείες μέσα σε δύο μήνες – Σε ποιο νοσοκομείο εντοπίζεται μεγάλη συρροή

Κατακόρυφη αύξηση των σοβαρών περιστατικών covid στα νοσοκομεία, αλλά και των αιτημάτων για κατ’ οίκον χορήγηση αντιικών χαπιών...

Αντιόξινα: Ανακουφίζουν το στομάχι, αλλά μήπως απειλούν σοβαρά την υγεία; Οι ειδικοί εξηγούν

Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) είναι αντιόξινα φάρμακα που εμποδίζουν το στομάχι να παράγει οξύ, αυξάνοντας έτσι το...