Διάρροια στα παιδιά: Ποιες είναι οι κοινές αιτίες, θεραπεία.

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η διάρροια είναι ο τρόπος του σώματος να απαλλαγεί από μικρόβια και τα περισσότερα επεισόδια διαρκούν από λίγες ημέρες έως μία εβδομάδα. Η διάρροια μπορεί να εμφανιστεί με πυρετό, ναυτία, έμετο, κράμπες, αφυδάτωση, ακόμη και εξανθήματα. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους που τα παιδιά παθαίνουν διάρροια περιλαμβάνουν:

  • Μόλυνση από ιούς, βακτήρια όπως η σαλμονέλα και, σπάνια, παράσιτα όπως η γιάρδια. Οι ιοί είναι η πιο κοινή αιτία της διάρροιας ενός παιδιού. Μαζί με χαλαρά ή υδαρή κόπρανα, τα συμπτώματα μιας ιογενούς λοίμωξης γαστρεντερίτιδας συχνά περιλαμβάνουν έμετο, στομαχόπονο, πονοκέφαλο και πυρετό.

Κατά τη θεραπεία της ιογενούς γαστρεντερίτιδας – η οποία μπορεί να διαρκέσει 5-14 ημέρες – είναι σημαντικό να αποφευχθεί η απώλεια υγρών. Προσφέρετε επιπλέον μητρικό γάλα ή πόσιμο διάλυμα ενυδάτωσης  σε βρέφη και μικρά παιδιά. Το νερό από μόνο του δεν έχει αρκετό νάτριο, κάλιο και άλλα θρεπτικά συστατικά για να ενυδατώσει με ασφάλεια τα πολύ μικρά παιδιά. Φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με την ποσότητα των υγρών που χρειάζεται το παιδί σας, πώς να βεβαιωθείτε ότι τα παίρνει, πότε να τα δώσετε και πώς να παρακολουθήσετε την αφυδάτωση.

Τα μεγαλύτερα παιδιά με διάρροια μπορούν να πίνουν οτιδήποτε θέλουν για να παραμείνουν ενυδατωμένα. Οι γρανίτες μπορούν επίσης να είναι ένας καλός τρόπος για να δώσετε υγρά σε ένα παιδί που κάνει εμετό και πρέπει να ενυδατωθεί αργά.

Φάρμακα όπως καθαρτικά ή αντιβιοτικά μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε διάρροια σε παιδιά καθώς και σε ενήλικες.

Για ήπια διάρροια που προκαλείται από φαρμακευτική αγωγή, κρατήστε το παιδί σας ενυδατωμένο με ασφάλεια. Εάν μια σειρά αντιβιοτικών προκαλεί διάρροια του παιδιού σας, φροντίστε να συνεχίσετε το φάρμακο και να καλέσετε το γιατρό σας. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη μείωση της δόσης, την αλλαγή της διατροφής σας, την προσθήκη προβιοτικού ή τη μετάβαση σε διαφορετικό αντιβιοτικό.

Μελέτες δείχνουν ότι το γιαούρτι με ζωντανές καλλιέργειες ή προβιοτικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διάρροιας που προκαλείται από αντιβιοτικά. Οι καλλιέργειες και τα προβιοτικά βοηθούν στην αναπλήρωση των υγιών βακτηρίων του εντέρου που σκοτώνονται από τα αντιβιοτικά.

  • Τροφική δηλητηρίαση μπορεί επίσης να προκαλέσει διάρροια στα παιδιά. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται γρήγορα, μπορεί να περιλαμβάνουν εμετό και τείνουν να υποχωρήσουν μέσα σε 24 ώρες.

Η θεραπεία για τη διάρροια που σχετίζεται με τροφική δηλητηρίαση είναι η ίδια όπως και για τη διάρροια που προκαλείται από λοίμωξη: Κρατήστε το παιδί σας ενυδατωμένο και καλέστε το γιατρό σας με οποιεσδήποτε ερωτήσεις.

  • Άλλες αιτίες διάρροιας περιλαμβάνουν ασθένεια ευερέθιστου εντέρου, νόσο του Crohn, ελκώδη κολίτιδα, τροφικές αλλεργίες και κοιλιοκάκη. Εάν δεν είστε σίγουροι τι προκαλεί τη διάρροια του παιδιού σας, καλέστε το γιατρό σας.
Αφυδάτωση από διάρροια: Η αφυδάτωση είναι μία από τις πιο ανησυχητικές επιπλοκές της διάρροιας στα παιδιά. Η ήπια διάρροια συνήθως δεν προκαλεί σημαντική απώλεια υγρών, αλλά η μέτρια ή σοβαρή διάρροια μπορεί.

Η σοβαρή αφυδάτωση είναι επικίνδυνη. Μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, εγκεφαλική βλάβη, ακόμη και θάνατο. Γνωρίστε τα σημάδια της αφυδάτωσης. Καλέστε το γιατρό σας εάν το παιδί σας έχει:

  • Ζάλη
  • Ξηρό, κολλώδες στόμα
  • Σκούρα κίτρινα ούρα ή πολύ λίγα ή καθόλου ούρα
  • Λίγα ή καθόλου δάκρυα όταν κλαίτε
  • Δροσερό, ξηρό δέρμα
  • Έλλειψη ενέργειας

Σχετικά Άρθρα

Γιατί γερνάμε; Τα αίτια και η ελπίδα για επιβράδυνση των συμπτωμάτων της γήρανσης

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αγορά μεθόδων αντιγήρανσης ήταν 62 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, με προσδοκίες μάλιστα ότι θα...

Σεξ μετά την εμμηνόπαυση: Οκτώ τρόποι να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις

Η περίοδος της εμμηνόπαυσης αποτελεί μια πρόκληση για κάθε γυναίκα, καθώς δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα για τη ζωή της. Καθεμιά...

Ο παράγοντας που επιβαρύνει την υγεία περισσότερο από κάπνισμα, αλκοόλ και παχυσαρκία

Τα στοιχεία των ήδη αρκετών μελετών, που έχουν συμπεράνει τις βλαβερές συνέπειες της μοναξιάς, έρχεται να συμπληρώσει ακόμη...

Μπορεί η βρώμη να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος; To ποτό που συγκρίνουν με το Ozempic στο Tiktok

Για την ώρα οι προβολές στο tiktok είναι λίγες για το hashtag #oatzempic – σύγκλιση των δυο λέξεων oat (βρώμη)...