Αρχίζουμε με τον αρακά που συγκαταλέγεται στα λαχανικά και όχι στα όσπρια όπως νομίζουν πολλοί. Έτσι ένα φλιτζάνι αρακά έχει 9 γραμμάρια φυτικών ινών το οποίο αντιστοιχεί στο 32% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Μαλακές στο εσωτερικό τους αλλά σκληρές από έξω οι αγκινάρες δεν είναι μόνο ένα νόστιμο φαγητό, αλλά και ένα λαχανικό με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ό,τι πρέπει για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Μία αγκινάρα μεσαίου μεγέθους περιέχει 7 γραμμάρια φυτικών ινών ή αλλιώς το 25% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.

Ακολουθεί το μπρόκολο που είναι θρεπτικό και πολύ υγιεινό. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο μπρόκολο έχει 5 γραμμάρια φυτικών ινών και ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στην πέψη, δοκιμάστε το εξής: Ψιλοκόψτε το μπρόκολο και αφήστε το να ξεκουραστεί για 90 λεπτά πριν το μαγείρεμα. Με τον τρόπο αυτό ενεργοποιείται μία ισχυρή φυτική ουσία γνωστή ως σουλφοραφάνη, σύμφωνα με μια δημοσίευση του 2018 Journal of Agricultural and Food Chemistry. Η σουλφοραφάνη παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της υπερανάπτυξης επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο και στην προστασία των λεπτών εντέρων από το οξειδωτικό στρες που συνδέεται με τη δυσκοιλιότητα.

Και τέλος τα λαχανάκια Βρυξελλών ανήκουν στην ίδια οικογένεια με το μπρόκολο και η κατανάλωσή τους ενισχύει την υγεία του εντέρου. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν λαχανικά όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών κάνουν τις κενώσεις πιο μαλακές και η κατανάλωσή τους βοηθά στην αντιμετώπιση και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.