Θαυματουργό...το τσάι του βουνού!

Μοναδικές και ιδιαίτερα  ευεργετικές ιδιότητες έχει το κατά τα άλλα ταπεινό τσάι του βουνού και για το λόγο αυτό κερδίζει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον των επιστημόνων.
Το πασίγνωστο αφέψημα όμως παρά την σημασία του για την υγεία μας δεν ήταν ποτέ στη «μόδα» ούτε σερβιρίστηκε με κέικ ή μπισκότα όπως το κλασικό τσάι.  Αλλά μόνο οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας γνώριζαν την αξία του καθώς και  τις καταπραϋντικές ιδιότητες που έχει γενικά  για τον οργανισμό μας. 
Τα τελευταία όμως  χρόνια  γίνεται αντικείμενο μελέτης των επιστημόνων και αμέσως αρχίζει να ανεβαίνει στην εκτίμηση όλων!
Έτσι  από μελέτες μιας ερευνητικής ομάδας των Πανεπιστημίων  Πατρών και Ιωαννίνων διαπιστώθηκε ότι το τσάι του βουνού  έχει αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, αναλγητική αλλά και αγχολυτική  δράση .
Σε πειράματα  μάλιστα που έγιναν σε ποντίκια διαπιστώθηκε ότι ενισχύθηκε η αντιοξειδωτική άμυνα περιοχών του εγκεφάλου όσων κατανάλωναν επί 6 εβδομάδες αφέψημα από τσάι του βουνού. 
Παράλληλα και με βάση άλλη μελέτη  η κατανάλωση του συγκεκριμένου τσαγιού βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, καθώς το εκχύλισμα του προστατεύει  έναντι της απώλειας της οστικής πυκνότητας και ενισχύει  τη μηχανική αντοχή των οστών.
Το τσάι του βουνού δεν έχει καμία σχέση με το  κοινό τσάι,  που περιέχει καφεΐνη και  οι βιολογικές ιδιότητές  του διαφέρουν αρκετά. 
Τέλος το τσάι του βουνού χρησιμοποιείται και για την παραγωγή καλλυντικών  καθώς και προϊόντων ομορφιάς και περιποίησης ακόμα και των μαλλιών.  Έτσι δημιουργούνται  κρέμες  αντιγήρανσης, σαμπουάν αλλά και μάσκες για βαμμένα και ταλαιπωρημένα μαλλιά. 
 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)