Τα μάτια μιλούν για την υγεία μας..

Η Ρέιτσελ Μπίσοπ, οφθαλμίατρος και διευθύντρια του Εθνικού Αμερικανικού Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου εξηγεί ότι τα μάτια μας μπορούν να αποκαλύψουν πολύ περισσότερα πράγματα για την υγεία μας από το αν έχουμε επιπεφυκίτιδα! Η γιατρός παρουσιάζει μερικά ενδιαφέροντα ευρήματα για το τι μπορεί να αποκαλύψει το χρώμα των ματιών για την υγεία μας.

Τα μάτια με σκούρο χρώμα κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν καταρράκτη.

Μια μελέτη του 2000 που δημοσιεύθηκε στο AmericanJournalofOphthalmology διαπίστωσε ότι όσοι έχουν σκούρα καστανά ή μαύρα μάτια διατρέχουν 1.5 έως 2.5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν καταρράκτη. Έτσι, ενώ η προστασία από τον ήλιο και η χρήση κατάλληλων γυαλιών ηλίου αποτελεί συμβουλή προς όλους, για εσένα που έχεις σκουρόχρωμα μάτια έχει μεγαλύτερη σημασία. 

Άτομα με μπλε ή γαλάζια μάτια δεν παρουσιάζουν συχνά Λεύκη.

Σε ανασκόπηση ερευνών διαπιστώθηκε ότι η λεύκη (αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί την απώλεια του χρώματος του δέρματος σε κηλίδες) ήταν λιγότερο συχνή σε άτομα με μπλε μάτια. Από τους 3.000 ασθενείς με λεύκη, που συμμετείχαν στην έρευνα, το 27% είχε γαλάζια μάτια, το 30% είχαν πράσινα ή ανοιχτά καστανά μάτια και το 43% είχε καστανά μάτια, ενώ η τυπική κατανομή του χρώματος των ματιών είναι 52% μπλε μάτια, 22% πράσινα ή ανοιχτά καστανά και 27% καστανά.

Το μελάνωμα είναι πιο συχνό σε άτομα με μπλε μάτια.

Από γενετική άποψη, το μελάνωμα και η λεύκη μοιάζουν σα να είναι αντίθετα. Οι ίδιες γονιδιακές παραλλαγές που δρουν προστατευτικά για την λεύκη αυξάνουν τον κίνδυνο για μελάνωμα. Η ακριβής σχέση είναι άγνωστη, αλλά τα γονίδια που προστατεύουν από τη λεύκη, εκείνα που προστατεύουν από το μελάνωμα, και εκείνα που απλώς υπαγορεύουν την ποσότητα και το είδος της χρωστικής που μας δίνεται από τη φύση φαίνεται να είναι αλληλένδετα.

Πιο ευαίσθητα στο αλκοόλ είναι τα άτομα με σκούρα μάτια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ από γυναίκες με ανοιχτόχρωμα μάτια. Επίσης, πιο συχνή και πιο μεγάλη κατάχρηση αλκοόλ σε ομάδα ανδρών με ανοιχτόχρωμα μάτια. Οι ειδικοί υποθέτουν ότι οι άνθρωποι με σκουρόχρωμα μάτια είναι πιο ευαίσθητοι στις συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ, γι’ αυτό και πίνουν λιγότερο. Αντίθετα, άντρες και γυναίκες με ανοιχτόχρωμα μάτια χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ για να ευθυμήσουν!

Οι γυναίκες με ανοιχτόχρωμα μάτια αντέχουν καλύτερα τον πόνο.

Η καθηγήτρια αναισθησιολογίας Ίνα Μπέλφερ παρουσίασε ευρήματα που υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες με ανοιχτόχρωμα μάτια μπορεί να έχουν υψηλότερη αντοχή στον πόνο και την δυσφορία. Ανάμεσα σε μια ομάδα γυναικών που μελετήθηκαν πριν και μετά τον τοκετό, αυτές με πιο σκούρα μάτια βιώσαν μεγαλύτερο άγχος και έντονες διαταραχές του ύπνου ως συνέπεια της επώδυνης διαδικασίας που πέρασαν. Επίσης, αυτές με σκούρα μάτια ανέφεραν μεγαλύτερη ανακούφιση από τον πόνο όταν τους χορηγήθηκε επισκληρίδιος αναισθησία, γεγονός που υποδηλώνει μεγαλύτερη ευαισθησία στον πόνο.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια