Χρώμα μαλλιών και υγεία, δείτε πώς συνδέονται.

Είναι βέβαιο πως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι το χρώμα των τριχών που καλύπτουν το κεφάλι μας αλλά και το υπόλοιπο σώμα μας, αποκαλύπτει ορισμένα σημαντικά στοιχεία για την υγεία μας.
Αντίθετα πολλοί είναι αυτοί που σχετίζουν το χρώμα των μαλλιών με πολλά χαρακτηριστικά  της προσωπικότητά μας. Σίγουρα θα έχετε ακούσει να μιλάνε για θερμόαιμες κοκκινομάλλες και με εκρηκτικό ταμπεραμέντο ή ελκυστικές ξανθιές και μυστηριώδεις μελαχρινούς.
 
Ας δούμε όμως ποια είναι η σχέση που έχει το χρώμα των μαλλιών μας με την υγεία μας.
 
Ξανθοί και ξανθιές: τα ξανθά μαλλιά αποτελούν ένδειξη ότι στον οργανισμό υπάρχει λιγότερη μελανίνη, γεγονός που καθιστά το δέρμα πιο ευαίσθητο στον ήλιο. Μπορεί να θεωρούνται ελκυστικότερες οι ξανθιές κάτι που επιβεβαιώνεται και από έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες οι άνδρες είναι πιο πρόθυμοι να βοηθήσουν μια ξανθιά γυναίκα από μια γυναίκα με άλλου χρώματος μαλλιά, ωστόσο αυτές και αυτοί  που έχουν και μπλε μάτια φαίνεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο για να παρουσιάσουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας όπως έδειξε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Ophthalmology». 
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή είναι η συχνότερη αιτία απώλειας της όρασης σε άτομα άνω των 60 ετών.  
Επίσης, τα άτομα με γαλάζια μάτια μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ροπή προς τον αλκοολισμό σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Vermont. 
Καστανο-μελάχρινοι και Καστανο-μελάχρινες:
Μπορεί τα σκουρόχρωμα μαλλιά να είναι πιο ανθεκτικά δεν είναι όμως κατ’ ανάγκη πιο πυκνά από τα μαλλιά των ανοιχτόχρωμων και αυτό γιατί τα πιο ανοιχτόχρωμα μαλλιά χρειάζεται να είναι πιο πυκνά προκειμένου να προσφέρουν ικανοποιητική κάλυψη στο δέρμα του κεφαλιού, ενώ τα μαύρα την παρέχουν ήδη λόγω του σκούρου  χρώματος. 
Το μόνο σίγουρο ωστόσο είναι ότι αποτελεί απόδειξη της μεγαλύτερης περιεκτικότητας των κυττάρων του δέρματος σε μελανίνη, που με τη σειρά της αποτελεί ασπίδα προστασίας του δέρματος από τον ήλιο και τα ηλιακά εγκαύματα. Αυτό είναι το θετικό του πράγματος το αρνητικό είναι ότι η νικοτίνη «προτιμά» να συγκεντρώνεται σε ιστούς που περιέχουν πολλή μελανίνη και είναι αυτός ο λόγος που πολλοί πιστεύουν ότι οι μελαχρινοί τείνουν να αναπτύσσουν μεγαλύτερο εθισμό στο κάπνισμα. 
Τέλος Κοκκινομάλληδες και κοκκινομάλλες:
Υπολογίζεται ότι μόνο το 1-2% των ανθρώπων παγκοσμίως έχουν φυσικά κόκκινα μαλλιά και έτσι το κόκκινο αποτελεί το πιο σπάνιο χρώμα μαλλιών. 
Οι άνθρωποι πάντως με κόκκινα μαλλιά, η πλειονότητα των οποίων  βρίσκεται στη βόρεια Ευρώπη, διατρέχουν 3 φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος συγκριτικά με τους μελαχρινούς εξαιτίας της μικρότερης ποσότητας, ποιότητας και κατανομής της μελανίνης στα κύτταρά τους αλλά και Πάρκινσον.
Επίσης παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στον πόνο και δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στα τοπικά αναισθητικά ενώ σύμφωνα με έρευνα της Κλινικής «Cleveland» μπορεί να χρειαστούν έως και 20% μεγαλύτερη δόση αναισθητικού. 
.
 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια