Επιθετικότητα: Πώς μπορεί ένα συμπλήρωμα διατροφής να καλμάρει τη βίαιη συμπεριφορά

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ένα γνωστό συμπλήρωμα διατροφής που προφυλάσσει την καρδιά, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φαίνεται ότι όχι μόνο ηρεμούν τον οργανισμό, αλλά παρεμποδίζουν και την επιθετική συμπεριφορά. Υπάρχουν στοιχεία ότι τα ωμέγα-3, καταστέλλουν τα κέντρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την επιθετικότητα. Κύρια πηγή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια, ενώ υπάρχουν και σε συμπληρώματα ιχθυελαίου.

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, που κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, ανέλυσαν δεδομένα από 29 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (1996 μέχρι 2024) που αφορούσαν 4.000 ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο  Aggression and Violent Behavior.

Η συμπληρωματική χορήγηση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στους συμμετέχοντες, οδήγησε σε μέτρια αλλά σημαντική μείωση των επιπέδων επιθετικής συμπεριφοράς (30%), ανεξάρτητα από παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η διάγνωση διαταραχών, η διάρκεια της θεραπείας ή η δοσολογία του συμπληρώματος.

Ενδιαφέρον είναι ότι τα οφέλη των ωμέγα-3 περιορίζουν τόσο την αντιδραστική επιθετικότητα (παρορμητική αντίδραση σε αντιληπτό απειλητικό ερέθισμα) όσο και την προληπτική επιθετικότητα (προσχεδιασμένη επιθετική συμπεριφορά).

Το συμπλήρωμα αυτό, θα μπορούσε να συμπεριληφθεί επικουρικά σε θεραπείες είτε ψυχολογικής είτε φαρμακολογικής  φύσης, ενώ οι ειδικοί θα πρέπει να ενημερώνονται για τα πιθανά οφέλη του συμπληρώματος υποστηρίζει η ομάδα του καθηγητή.

Σχετικά Άρθρα

Ποια φαγητά δεν πρέπει να παίρνουμε μαζί μας στην παραλία

Οι θερμοκρασίες το φετινό καλοκαίρι έχουν φτάσει στα ύψη και η παραλία αποτελεί μία όαση μέσα στα κύματα...

Λίμπιντο: Πέντε τροφές που την ανεβάζουν και βελτιώνουν τη στύση

Οι λύσεις που προσφέρονται από τη φύση για πλήθος προβλημάτων υγείας, όπως (και) για τη στυτική δυσλειτουργία αλλά...

Πώς να μη σας ανεβαίνει το σάκχαρο μετά το φαγητό

«Οποιαδήποτε τροφή και αν καταναλώνουμε μετατρέπεται σε γλυκόζη (ζάχαρη) προκειμένου να απορροφηθεί από τα κύτταρά μας και να...

Από ποιες μολύνσεις κινδυνεύουν τα παιδιά στην παραλία

Καλοκαίρι, ζέστη και οι παραλίες γεμίζουν μεγάλους και παιδιά που απολαμβάνουν τον ήλιο, τη θάλασσα, παιχνίδια και στιγμές χαλάρωσης. Καθώς οι συνήθειες και...