«Επιτρέπεται» να κοιμάται η μαμά με το μωρό στο ίδιο κρεβάτι; Οι ειδικοί απαντούν

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Κι έρχεται η στιγμή που η αναμονή τελειώνει. Το μωρό έρχεται επιτέλους στο σπίτι. Η αγωνία των γονιών μεγάλη, ειδικά αν πρόκειται για το πρώτο παιδί. Τι πρέπει να κάνουν; Τι πρέπει να γνωρίζουν για να τα κάνουν όλα σωστά; Πολλά τα ερωτήματα σε διαφορετικά πεδία.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολεί τους γονείς είναι αυτό του ύπνου. Πολλοί γονείς και ιδιαίτερα οι μητέρες φοβούνται να αφήσουν το μωρό τους να κοιμάται μόνο του σε άλλο δωμάτιο, γι’ αυτό και το παίρνουν μαζί, είτε στο δωμάτιο, είτε ακόμη και στο κρεβάτι.

Πολλά έχουν ειπωθεί γι’ αυτή τη συνήθεια, που έχει διχάσει την επιστημονική κοινότητα. Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αυτή η συνήθεια αυξάνει τον κίνδυνο πνιγμού του βρέφους, αλλά και το ενδεχόμενο εμφάνισης του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Στον αντίποδα, ορισμένοι επιμένουν ότι η εν λόγω πρακτική διευκολύνει τον μητρικό θηλασμό και προάγει την ενσωμάτωση πολιτιστικών και οικογενειακών αξιών. Ο διχασμός αυτός μπερδεύει ακόμη περισσότερο τους γονείς, που έρχονται αντιμέτωποι με πληθώρα πληροφοριών και δεν ξέρουν τι να κάνουν.

Οι ερευνήτριες του Université du Québec à Trois-Rivières και ειδικές στην πρώιμη παιδική ηλικία και τον ύπνο παιδιών και εφήβων, Gabrielle Fréchette-Boilard and Evelyne Touchette διερευνούν τα επιστημονικά ευρήματα και παρουσιάζουν τα υπέρ και τα κατά και των δύο πλευρών.

Ο ύπνος με το μωρό προάγει τον θηλασμό και την επικοινωνία

Ο ύπνος με το μωρό διευκολύνει τον θηλασμό κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με πλήθος επιστημονικών μελετών. Είναι, ωστόσο, δύσκολο να προσδιοριστεί εάν είναι ο θηλασμός που ευνοεί αυτή την πρακτική ή το αντίστροφο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο θηλασμός αποτελεί την κύρια αιτία για την οποία οι μητέρες επιλέγουν να κοιμούνται μαζί με το μωρό τους στο κρεβάτι. Παρ’ όλα αυτά, δε σημειώθηκαν διαφορές μεταξύ του ύπνου στο ίδιο δωμάτιο και του ύπνου στο ίδιο κρεβάτι αναφορικά με το θηλασμό, γεγονός που σημαίνει ότι ο ύπνος στο ίδιο δωμάτιο είναι εξίσου ευνοϊκός για το θηλασμό και ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι δεν είναι απαραίτητος.

Το ίδιο ισχύει και για την ικανοποίηση των αναγκών του παιδιού. Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, η σωματική επαφή και η εγγύτητα της συνύπαρξης στο ίδιο δωμάτιο προάγουν τον συγχρονισμό του κιρκάδιου ρυθμού του παιδιού με αυτόν του γονιού. Αυτό βοηθά το μωρό να κοιμάται καλύτερα και τους γονείς να παρακολουθούν πιο προσεκτικά τα σήματα του βρέφους, με αποτέλεσμα την άμεση και εύκολη ανταπόκριση στις ανάγκες του μωρού.

Ο κοινός ύπνος μειώνει το άγχος

Μια μελέτη που βασίστηκε σε απαντήσεις γονέων σχετικά με αυτό το θέμα διαπίστωσε ότι τα παιδιά που είχαν βιώσει ένα από τα δύο πρότυπα συνύπαρξης στον ύπνο είχαν χαμηλότερα επίπεδα άγχους στην προσχολική ηλικία, σε σύγκριση με εκείνα που είχαν κοιμηθεί με τους γονείς τους για λιγότερο από έξι μήνες. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που κοιμούνταν με έναν γονέα είχαν χαμηλότερη απόκριση στο στρες σε ηλικία 12 μηνών σε σύγκριση με εκείνα που κοιμούνταν μόνα. Ωστόσο, συγκρίνοντας μια συνθήκη υψηλότερου στρες με μια άλλη, μέτριου στρες, η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ήταν μικρότερη.

Η συνύπαρξη έχει ως αποτέλεσμα έναν πιο διαταραγμένο ύπνο

Τα μωρά που κοιμούνται με τους γονείς ξυπνούν πιο συχνά από εκείνα που κοιμούνται μόνα στην αρχή της ζωής. Το ίδιο ισχύει, βέβαια, και για τους γονείς. Μια μελέτη που αξιολόγησε τον ύπνο στους 6, 12 και 18 μήνες έδειξε ότι τα παιδιά που κοιμούνταν με τους γονείς σε μια κοινόχρηστη επιφάνεια ή στο ίδιο δωμάτιο ξυπνούσαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι μητέρες που μοιράζονται το κρεβάτι με τα μωρά τους αναφέρουν ότι τα βρέφη κοιμούνται πιο εύκολα και γρήγορα, αλλά ξυπνούν πιο συχνά. Υπολογίζοντας τον ύπνο των μητέρων, διαπιστώθηκε ότι ήταν πιο κατακερματισμένος τους πρώτους 18 μήνες. Μια άλλη μελέτη αποκαλύπτει ότι ο μακροπρόθεσμος ύπνος σε κοινή επιφάνεια -για τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού- σχετίζεται με μικρότερη διάρκεια ύπνου τη νύχτα, μεγαλύτερη ανάγκη για ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και υψηλότερο ποσοστό διαταραχών ύπνου.

Συνδέεται ο ύπνος σε κοινή επιφάνεια με ισχυρότερη προσκόλληση του παιδιού;

Το ζήτημα αυτό διχάζει και πάλι. Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ισχυρότερο δεσμό προσκόλλησης των μωρών που κοιμούνται μαζί σε μια κοινή επιφάνεια με τους γονείς, σε σχέση με όσα κοιμούνται μόνα. Άλλα επιστημονικά ευρήματα υποστηρίζουν ότι δεν εντοπίζεται συσχέτιση, θετική ή αρνητική.

Συμπερασματικά, το σημαντικό σε κάθε επιλογή που κάνουν οι γονείς είναι να ενημερώνονται σωστά και ολοκληρωμένα, ζυγίζοντας τα θετικά και τα αρνητικά κάθε επιλογής.

Σχετικά Άρθρα

Ποια φαγητά δεν πρέπει να παίρνουμε μαζί μας στην παραλία

Οι θερμοκρασίες το φετινό καλοκαίρι έχουν φτάσει στα ύψη και η παραλία αποτελεί μία όαση μέσα στα κύματα...

Λίμπιντο: Πέντε τροφές που την ανεβάζουν και βελτιώνουν τη στύση

Οι λύσεις που προσφέρονται από τη φύση για πλήθος προβλημάτων υγείας, όπως (και) για τη στυτική δυσλειτουργία αλλά...

Πώς να μη σας ανεβαίνει το σάκχαρο μετά το φαγητό

«Οποιαδήποτε τροφή και αν καταναλώνουμε μετατρέπεται σε γλυκόζη (ζάχαρη) προκειμένου να απορροφηθεί από τα κύτταρά μας και να...

Από ποιες μολύνσεις κινδυνεύουν τα παιδιά στην παραλία

Καλοκαίρι, ζέστη και οι παραλίες γεμίζουν μεγάλους και παιδιά που απολαμβάνουν τον ήλιο, τη θάλασσα, παιχνίδια και στιγμές χαλάρωσης. Καθώς οι συνήθειες και...