Για πόσο μπορεί να επιμείνει ο βήχας μετά από γρίπη και κορωνοϊό

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Το κρυολόγημα και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού έχουν αρκετά συμπτώματα.

Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, ενώ συμπτώματα όπως το φτέρνισμα, το συνάχι και η ρινική καταρροή εξασθενήσουν, ένα σύμπτωμα παραμένει: ο βήχας.

Γιατί ο βήχας μερικές φορές αργεί να σταματήσει και μας ταλαιπωρεί και πόσο διαρκεί αυτό;

Ο βασικός λόγος για τον οποίο ο βήχας διαρκεί ακόμα και μετά τη πλήρη θεραπεία από μία λοίμωξη του αναπνευστικού, είναι η παρατεταμένη φλεγμονή, δήλωσε ο δρ. Albert Rizzo, επικεφαλής της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΑΠΕ).

Μάλιστα, η φλεγμονή αυτή μπορεί να έχει διάφορες πηγές, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την αντιμετώπισή της.

Γιατί προκαλούνται φλεγμονές όταν έχουμε ιογενή λοίμωξη
Οι πηγές πρόκλησης της φλεγμονής είναι συνήθως ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις που προκαλούν φλεγμονή των αεραγωγών και της μύτης, όπως ο κορονοϊός και οι ιοί της γρίπης.

Η φλεγμονή ερεθίζει τις μεμβράνες του βλεννογόνου στους αεραγωγούς του πνεύμονα και τη μύτη και παράγει βλέννα (φλέμα και μύξα).

Ακολούθως, η ρινική φλεγμονή μετατρέπεται σε μεταρινική σταγόνα, δηλαδή βλέννα που στάζει από τη μύτη στον λαιμό και προκαλεί τον βήχα, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Επίσης, όταν σωματίδια εισέρχονται με την αναπνοή στον αεραγωγό, είτε από τη μύτη είτε το στόμα, μπορούν να ενεργοποιήσουν νευρικούς υποδοχείς στους πνεύμονες που λένε στον εγκέφαλο «αυτά δεν είναι επιθυμητά» και προσπαθεί να τα αποβάλλει.

Για να τα αποβάλλει, όμως, δημιουργείται πίεση στο διάφραγμα μέσω του βήχα και ο αέρας αποβάλλεται με δύναμη, παρασύροντας μαζί του σκόνη, τροφή και βλέννα.

Πόσες εβδομάδες διαρκεί ο βήχας μετά από ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού

Εκτός από τη ρινική φλεγμονή, ο βήχας παρατείνεται μετά το κρυολόγημα επειδή η φλεγμονή που έχει προκληθεί στους αεραγωγούς του πνεύμονα, μπορεί να χρειαστεί ακόμα και μερικές εβδομάδες για να υποχωρήσει και ο χρόνος αυτός μπορεί να παραταθεί εάν κάποιος είχε προηγούμενες λοιμώξεις των πνευμόνων ή είναι καπνιστής, δήλωσε ο Rizzo.

Όταν κάποιος είναι άρρωστος, ειδικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται μακροφάγα και ουδετερόφιλα, βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων στους αεραγωγούς.

Τα κύτταρα αυτά, όμως, είναι επίσης φλεγμονώδη.

Μερικές φορές μετά το τέλος της ίωσης, τα κύτταρα αυτά παραμένουν στον αεραγωγό και τον διατηρούν φλεγμονώδη, γι’ αυτό και ο βήχας μπορεί να συνεχιστεί και μετά τη λοίμωξη, δήλωσε η δρ Amy Dickey, πνευμονολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) και καθηγήτρια ιατρικής στο MGH και στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Εν τω μεταξύ, οι ευαίσθητοι ιστοί των αεραγωγών μπορεί να γίνονται ακόμα πιο ευαίσθητοι στα σωματίδια που εισέρχονται από τη μύτη ή το στόμα.

Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει ένα πολύπλοκο σύστημα νεύρων και μυών στους αεραγωγούς, τον λαιμό και τον εγκέφαλο που ελέγχουν το βήχα.

«Όπως αν χρησιμοποιήσετε ένα αντανακλαστικό σφυρί στο γόνατό σας, το πόδι σας κλωτσάει, υπάρχουν παρόμοιοι τύποι αντανακλαστικών στους αεραγωγούς», δήλωσε ο Dickey.

Με άλλα λόγια, οι ιοί και η βλέννα είναι το αντανακλαστικό σφυρί και ο βήχας είναι το πόδι που κλωτσάει.

Μόλις υποχωρήσει η φλεγμονή, αυτό το αντανακλαστικό γίνεται λιγότερο ευαίσθητο και ο βήχας θα πρέπει να εξαφανιστεί.

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τα συμπτώματα
Ο βήχας που διαρκεί 3 έως 4 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη θεωρείται «φυσιολογικός» και υπάρχουν μερικές σπιτικές θεραπείες (γιατροσόφια) και συμπεριφορές που μπορούν να βοηθήσουν να συντομεύσουν την παραμονή του βήχα (ή τουλάχιστον να ανακουφίσουν τα συμπτώματα).

Εάν η μεταρινική σταγόνα προκαλεί τον βήχα, πλύσεις με φυσιολογικό ορό στα ρουθούνια ή τα ρινικά στεροειδή (σπρέι για τη μύτη) μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής.

Οι φαρμακευτικές καραμέλες για τον λαιμό μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ηρεμία του λάρυγγα και στην καταστολή του βήχα.

Σύμφωνα με μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Cardiopulmonary Medicine and Rehabilitation, το μέλι και ο φυσιολογικός ορός μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του βήχα.

Ενώ ο βήχας μπορεί να είναι ενοχλητικός, είναι ζωτικής σημασίας να θυμόμαστε ότι ο βήχας εξυπηρετεί μια ανοσολογική λειτουργία.

Εάν οι ερεθιστικές ουσίες και η βλέννα, όμως, παραμείνουν στους αεραγωγούς, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στους ευαίσθητους ιστούς των αεραγωγών ή των πνευμόνων ή ακόμη και να εμποδίσουν την αναπνοή.

Ο Dickey συνιστά ασκήσεις για την τόνωση της βαθιάς αναπνοής ώστε να χαλαρώσει η βλέννα, ή τη λήψη αποχρεμπτικών που αραιώνουν τη βλέννα και διευκολύνουν τον βήχα.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει και στην απομάκρυνση αυτών των φλεγμονωδών ερεθιστικών ουσιών.

Και ενώ «είναι καλό να είστε διακριτικοί με τους άλλους ανθρώπους, μερικές φορές είναι σημαντικό να αφήνετε τον βήχα να βγαίνει, απλώς να θυμάστε να καλύπτεται με τον αγκώνα το στόμα σας» συμπληρώνει ο Dickey,.

Πότε πρέπει να επισκεφτούμε γιατρό όταν ο βήχας επιμένει
Ενώ ο παρατεταμένος βήχας προκαλείται συνήθως από ερεθισμό λόγω φλεγμονής, οι άνθρωποι θα πρέπει να επισκεφθούν γιατρό εάν ο βήχας διαρκεί περισσότερο από τρεις έως τέσσερις εβδομάδες και συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως πυρετός, δύσπνοια ή πράσινη και κίτρινη βλέννα.

Εάν ο βήχας συνεχίζεται από μόνος του για περισσότερες από οκτώ εβδομάδες, ο γιατρός μπορεί να θελήσει να κάνει ακτινογραφία θώρακα ή να μετρήσει τη λειτουργία των πνευμόνων για να ελέγξει για Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΕΑΠ, καρκίνο των πνευμόνων, εμφύσημα ή άλλες σοβαρές ασθένειες, δήλωσε ο Rizzo.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Πάνω από 9 στους 10 (93%) των Αμερικανών θα βιώσουν συμπτώματα όπως εξάντληση και δυσθυμία εξαιτίας όσων κατανάλωσαν στη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας OnePoll σε 2.000 ενήλικες, η διατροφή βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους επιβαρυντικούς παράγοντες για τη σωματική και ψυχική υγεία που οδηγεί τους ανθρώπους να νιώθουν κόπωση (54%), απογοήτευση (22%) ή θλίψη (17%) στο τέλος της ημέρας. Ένα 20% χαρακτήρισε τη διατροφή του ως «πολύ υγιεινή» ενώ το 16% παραδέχθηκε ότι ήταν μάλλον ανθυγιεινή. Αντίστοιχα, ένας στους πέντε δεν αισθάνθηκε ότι τα τρόφιμα που κατανάλωσε κάλυψαν τις διατροφικές του ανάγκες, με μία στις τέσσερις γυναίκες (23%) να εκφράζει ανησυχία για τις ανεκπλήρωτες διατροφικές της ανάγκες σε αντίθεση με το 13% μόλις των ανδρών που αισθάνονται το ίδιο. «Άγνωστο» τι μπαίνει στο πιάτο Σχεδόν ένας στους πέντε Αμερικανούς (18%) δεν έχει την παραμικρή ιδέα από πού προέρχονται τα τρόφιμα της εβδομάδας, και ένας στους τέσσερις (24%) ελέγχει σπάνια ή ποτέ τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζει. Είναι ενδιαφέρον ότι ένα ίδιο ποσοστό της τάξεως του 18% θα εξετάσει πάντα τις ετικέτες στις συσκευασίες τροφίμων, με ένα 47% να έχει διαβάσει συστατικά που δεν αναγνώριζε στα αγαπημένα του τρόφιμα. Παρά το νεαρό της ηλικίας τους, οι ερωτηθέντες από τη γενιά Ζ, ήτοι 18-25 ετών, αποδείχθηκαν πιο προσεκτικοί όσον αφορά τα τρόφιμα που αγοράζουν, με τρεις στους τέσσερις (75%) να εξετάζουν τις ετικέτες των αγαπημένων τους προϊόντων, ένα ποσοστό σημαντικά ανώτερου του 27% για τους ηλικιωμένους και το 23% των millennials, των σημερινών δηλαδή 30ρηδων και 40ρηδων. Όσον αφορά τα βιώσιμα τρόφιμα, εκείνα δηλαδή που προάγουν την καλή υγεία με το ελάχιστο δυνατό αποτύπωμα στον πλανήτη όπως τα φασόλια, οι σαρδέλες, το μπρόκολο, οι μπάμιες και το σπανάκι, πολλοί ανέφεραν ότι θα τα προτιμούσαν αν είναι πιο υγιεινά (48%), μπορούν να βελτιώσουν τους δείκτες της καρδιαγγειακής τους υγείας (32%) ή να τους βοηθήσουν στον καλύτερο έλεγχο του βάρους τους (26%). Οι νέοι πιο προσεκτικοί καταναλωτές Η γενιά Ζ δεν ελέγχει μόνο τις ετικέτες αλλά προτιμά να κάνει καλύτερη έρευνα προτού λάβει αποφάσεις σε σχέση με τη διατροφή και την υγεία της. Έτσι, παρότι το ένα τρίτο (37%) των συμμετεχόντων -με κυρίαρχη ομάδα τους millennials (48%)- θα ήταν πρόθυμοι να δοκιμάσουν τα φάρμακα GLP-1, αντιδιαβητικά σκευάσματα που έγιναν ανάρπαστα μεταξύ όσων επιθυμούν να χάσουν βάρος, το 44% της γενιάς Ζ που είναι υπέρ τους δήλωσε ότι θα έκανε πρώτα προσεκτικότερη έρευνα (78%) συγκριτικά με το 75% των millennials. Η δημοσκόπηση έδειξε ακόμα ότι το 45% θα τα απέφευγε λόγω αβεβαιότητας για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των GLP-1 (42%), τη μη ύπαρξη ιατρικής αναγκαιότητας (35%) ή οικονομικά εμπόδια για την απόκτησή τους (23%), ενώ το 28% από το σύνολο των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εκτόξευση της δημοτικότητάς τους. Όσον αφορά την επιρροή των social media συνολικά στις επιλογές για την υγεία και ευεξία, το 35% δήλωσε ότι τα προτιμά ως κύρια πηγή ενημέρωσης, με το 42% να παραμένει πιστό στον γιατρό και ένα 33% να εμπιστεύεται την οικογένεια και τους φίλους του. Το Facebook βρέθηκε στην πρώτη θέση (71%) ακολουθούμενο από το Instagram (44%) και το TikTok (41%). Μόνο το ένα τρίτο πιστεύει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν θετικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο βλέπουν την υγεία τους.

Σχετικά Άρθρα

Δυσκοιλιότητα και με ποια λαχανικά θα την αντιμετωπίσετε.

Ένας από τους λόγους να εμφανίσει κάποιος δυσκοιλιότητα είναι ότι πιθανά ακολουθεί μία διατροφή χωρίς επαρκή πρόσληψη σε...

Η ιγμορίτιδα συνδέεται με 40% αυξημένο κίνδυνο για ρευματική πάθηση

Η κοινή φλεγμονώδης πάθηση της ιγμορίτιδας συνδέεται με 40% αυξημένο κίνδυνο μεταγενέστερης διάγνωσης ρευματικής πάθησης, όπως διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης...

Κοκκύτης: Έξαρση στην Ευρώπη – 34 κρούσματα στην Ελλάδα

 Αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια καταγράφουν τους τελευταίους μήνες, αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ...

Ποιος είναι ο ξηρός καρπός που είναι σημαντικότερος για την υγεία μας.

Oι ξηροί καρποί σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι σημαντικοί για την υγεία μας και μας βοηθούν στο να...