Γιατί δεν πρέπει να πετάτε τις φλούδες από ρόδι – Τα 5 οφέλη για την υγεία

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Είναι γνωστό ότι οι σπόροι από το ρόδι και ο χυμός τους έχουν οφέλη για την υγεία, καθώς βοηθούν στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και της γλυκόζης του αίματος και στη διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα.

Γνωρίζατε όμως ότι οι φλούδες του ροδιού είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών;

Οι άνθρωποι συνήθως πετάνε τις φλούδες χωρίς δεύτερη σκέψη, νομίζοντας ότι είναι μη βρώσιμες. Ωστόσο, έχουν χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της πρακτικής της Αγιουρβέδα, που είναι ένα πανάρχαιο σύστημα προληπτικής ιατρικής και υγιεινού τρόπου ζωής. Έτσι, την επόμενη φορά, κάντε μια παύση πριν σκεφτείτε να πετάξετε τις φλούδες από τα ρόδια στα σκουπίδια.

5 οφέλη για την υγεία από τις φλούδες ροδιού

Οι φλούδες του ροδιού, όπως και το ίδιο το φρούτο, περιέχουν ευεργετικές ενώσεις που μπορεί να έχουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία. Ακολουθούν μερικά από τα πιθανά οφέλη της φλούδας του ροδιού, σύμφωνα με την διατροφολόγο Avni Kaul.

 Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Καρδιαγγειακή υγεία
Υγεία του δέρματος
Υγεία πεπτικού συστήματος

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Το οξειδωτικό στρες στο σώμα είναι πάντα επιβλαβές και μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για σοβαρές ασθένειες. Οι φλούδες του ροδιού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών και των φλαβονοειδών. Αυτά τα συστατικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών στο σώμα, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή.

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Τα αντιοξειδωτικά που είναι διαθέσιμα στις φλούδες του ροδιού μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βοηθώντας ενδεχομένως σε καταστάσεις που σχετίζονται με χρόνια φλεγμονή.

Καρδιαγγειακή υγεία
Οι φλούδες του ροδιού μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία. Μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη βελτίωση της συνολικής υγείας της καρδιάς.

Υγεία του δέρματος
Τα αντιοξειδωτικά στις φλούδες του ροδιού θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος, προστατεύοντάς το από τις βλάβες από τις υπεριώδεις ακτίνες (UV) και προάγοντας την παραγωγή κολλαγόνου. Ορισμένα προϊόντα περιποίησης δέρματος περιέχουν εκχυλίσματα από ρόδι για αυτούς τους λόγους.

Υγεία πεπτικού συστήματος
Οι φλούδες από το ρόδι περιέχουν διαιτητικές ίνες, οι οποίες είναι ευεργετικές για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου και υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τις φλούδες ροδιού;
Οι φλούδες ροδιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα οφέλη τους. Εδώ είναι ένας απλός τρόπος για να φτιάξετε τη δική σας σκόνη από τις φλούδες ροδιού στο σπίτι.

Αφού καταναλώσετε τα φρούτα, ξεχωρίστε τις φλούδες από τα ρόδια.
Κρατήστε τις φλούδες κοντά σε παράθυρο από το οποίο μπαίνει φως για τουλάχιστον 2 έως 3 ημέρες ή μέχρι να στεγνώσουν τελείως.
Προσθέστε τις αποξηραμένες φλούδες σε ένα μπλέντερ ή στον επεξεργαστή τροφίμων και αλέστε τις μέχρι να γίνουν σκόνη.
Διατηρήστε τη σκόνη σε θερμοκρασία δωματίου σε αεροστεγές δοχείο.

Όπως συμβαίνει με κάθε φυσική θεραπεία, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο διαιτολόγο πριν ενσωματώσετε φλούδες ή εκχυλίσματα ροδιού στη διατροφή σας ή τα χρησιμοποιήσετε για ιατρικούς σκοπούς, ειδικά εάν έχετε υπάρχουσες παθήσεις ή παίρνετε φάρμακα.

Σχετικά Άρθρα

Φέρνει ο πλούτος την ευτυχία; Ή φέρνει… σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα; – Τι λένε οι θεραπευτές

Αν και ο πλούτος μπορεί να φέρει μαζί του κάποια αντισυμβατικά προβλήματα, τα περισσότερα θέματα που αντιμετωπίζουν οι πλούσιοι μπορεί...

Το σεξ επιβραδύνει τη γήρανση – Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε για να αυξήσετε τα τελομερή

Το σεξ σας φέρνει πιο κοντά με τον σύντροφο, διώχνει το στρες και σας βοηθά να αισθάνεστε καλύτερα....

Πόση πρωτεΐνη πρέπει τελικά να καταναλώνουμε;

Πρωτεΐνη, το αγαπημένο συστατικό των bodybuilders, των fans της δίαιτας και όλων όσων έχουν πιει ποτέ ένα ρόφημα...

Κλιματική αλλαγή: Πώς επηρεάζει την λειτουργία του εγκεφάλου

Το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης προξενεί παντός είδους προβλήματα και βάσει ερευνητικών δεδομένων, διαταράσσει και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, καθιστά...