Γιατί δεν πρέπει να πετάτε τις φλούδες από ρόδι – Τα 5 οφέλη για την υγεία

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Είναι γνωστό ότι οι σπόροι από το ρόδι και ο χυμός τους έχουν οφέλη για την υγεία, καθώς βοηθούν στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και της γλυκόζης του αίματος και στη διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα.

Γνωρίζατε όμως ότι οι φλούδες του ροδιού είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών;

Οι άνθρωποι συνήθως πετάνε τις φλούδες χωρίς δεύτερη σκέψη, νομίζοντας ότι είναι μη βρώσιμες. Ωστόσο, έχουν χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της πρακτικής της Αγιουρβέδα, που είναι ένα πανάρχαιο σύστημα προληπτικής ιατρικής και υγιεινού τρόπου ζωής. Έτσι, την επόμενη φορά, κάντε μια παύση πριν σκεφτείτε να πετάξετε τις φλούδες από τα ρόδια στα σκουπίδια.

5 οφέλη για την υγεία από τις φλούδες ροδιού

Οι φλούδες του ροδιού, όπως και το ίδιο το φρούτο, περιέχουν ευεργετικές ενώσεις που μπορεί να έχουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία. Ακολουθούν μερικά από τα πιθανά οφέλη της φλούδας του ροδιού, σύμφωνα με την διατροφολόγο Avni Kaul.

 Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Καρδιαγγειακή υγεία
Υγεία του δέρματος
Υγεία πεπτικού συστήματος

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Το οξειδωτικό στρες στο σώμα είναι πάντα επιβλαβές και μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για σοβαρές ασθένειες. Οι φλούδες του ροδιού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών και των φλαβονοειδών. Αυτά τα συστατικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών στο σώμα, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή.

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Τα αντιοξειδωτικά που είναι διαθέσιμα στις φλούδες του ροδιού μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βοηθώντας ενδεχομένως σε καταστάσεις που σχετίζονται με χρόνια φλεγμονή.

Καρδιαγγειακή υγεία

Οι φλούδες του ροδιού μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία. Μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη βελτίωση της συνολικής υγείας της καρδιάς.

Υγεία του δέρματος
Τα αντιοξειδωτικά στις φλούδες του ροδιού θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος, προστατεύοντάς το από τις βλάβες από τις υπεριώδεις ακτίνες (UV) και προάγοντας την παραγωγή κολλαγόνου. Ορισμένα προϊόντα περιποίησης δέρματος περιέχουν εκχυλίσματα από ρόδι για αυτούς τους λόγους.

Υγεία πεπτικού συστήματος
Οι φλούδες από το ρόδι περιέχουν διαιτητικές ίνες, οι οποίες είναι ευεργετικές για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου και υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τις φλούδες ροδιού;
Οι φλούδες ροδιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα οφέλη τους. Εδώ είναι ένας απλός τρόπος για να φτιάξετε τη δική σας σκόνη από τις φλούδες ροδιού στο σπίτι.

Αφού καταναλώσετε τα φρούτα, ξεχωρίστε τις φλούδες από τα ρόδια.
Κρατήστε τις φλούδες κοντά σε παράθυρο από το οποίο μπαίνει φως για τουλάχιστον 2 έως 3 ημέρες ή μέχρι να στεγνώσουν τελείως.
Προσθέστε τις αποξηραμένες φλούδες σε ένα μπλέντερ ή στον επεξεργαστή τροφίμων και αλέστε τις μέχρι να γίνουν σκόνη.
Διατηρήστε τη σκόνη σε θερμοκρασία δωματίου σε αεροστεγές δοχείο.

Όπως συμβαίνει με κάθε φυσική θεραπεία, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο διαιτολόγο πριν ενσωματώσετε φλούδες ή εκχυλίσματα ροδιού στη διατροφή σας ή τα χρησιμοποιήσετε για ιατρικούς σκοπούς, ειδικά εάν έχετε υπάρχουσες παθήσεις ή παίρνετε φάρμακα.

Προηγούμενο άρθρο
Πάνω από 9 στους 10 (93%) των Αμερικανών θα βιώσουν συμπτώματα όπως εξάντληση και δυσθυμία εξαιτίας όσων κατανάλωσαν στη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας OnePoll σε 2.000 ενήλικες, η διατροφή βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους επιβαρυντικούς παράγοντες για τη σωματική και ψυχική υγεία που οδηγεί τους ανθρώπους να νιώθουν κόπωση (54%), απογοήτευση (22%) ή θλίψη (17%) στο τέλος της ημέρας. Ένα 20% χαρακτήρισε τη διατροφή του ως «πολύ υγιεινή» ενώ το 16% παραδέχθηκε ότι ήταν μάλλον ανθυγιεινή. Αντίστοιχα, ένας στους πέντε δεν αισθάνθηκε ότι τα τρόφιμα που κατανάλωσε κάλυψαν τις διατροφικές του ανάγκες, με μία στις τέσσερις γυναίκες (23%) να εκφράζει ανησυχία για τις ανεκπλήρωτες διατροφικές της ανάγκες σε αντίθεση με το 13% μόλις των ανδρών που αισθάνονται το ίδιο. «Άγνωστο» τι μπαίνει στο πιάτο Σχεδόν ένας στους πέντε Αμερικανούς (18%) δεν έχει την παραμικρή ιδέα από πού προέρχονται τα τρόφιμα της εβδομάδας, και ένας στους τέσσερις (24%) ελέγχει σπάνια ή ποτέ τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζει. Είναι ενδιαφέρον ότι ένα ίδιο ποσοστό της τάξεως του 18% θα εξετάσει πάντα τις ετικέτες στις συσκευασίες τροφίμων, με ένα 47% να έχει διαβάσει συστατικά που δεν αναγνώριζε στα αγαπημένα του τρόφιμα. Παρά το νεαρό της ηλικίας τους, οι ερωτηθέντες από τη γενιά Ζ, ήτοι 18-25 ετών, αποδείχθηκαν πιο προσεκτικοί όσον αφορά τα τρόφιμα που αγοράζουν, με τρεις στους τέσσερις (75%) να εξετάζουν τις ετικέτες των αγαπημένων τους προϊόντων, ένα ποσοστό σημαντικά ανώτερου του 27% για τους ηλικιωμένους και το 23% των millennials, των σημερινών δηλαδή 30ρηδων και 40ρηδων. Όσον αφορά τα βιώσιμα τρόφιμα, εκείνα δηλαδή που προάγουν την καλή υγεία με το ελάχιστο δυνατό αποτύπωμα στον πλανήτη όπως τα φασόλια, οι σαρδέλες, το μπρόκολο, οι μπάμιες και το σπανάκι, πολλοί ανέφεραν ότι θα τα προτιμούσαν αν είναι πιο υγιεινά (48%), μπορούν να βελτιώσουν τους δείκτες της καρδιαγγειακής τους υγείας (32%) ή να τους βοηθήσουν στον καλύτερο έλεγχο του βάρους τους (26%). Οι νέοι πιο προσεκτικοί καταναλωτές Η γενιά Ζ δεν ελέγχει μόνο τις ετικέτες αλλά προτιμά να κάνει καλύτερη έρευνα προτού λάβει αποφάσεις σε σχέση με τη διατροφή και την υγεία της. Έτσι, παρότι το ένα τρίτο (37%) των συμμετεχόντων -με κυρίαρχη ομάδα τους millennials (48%)- θα ήταν πρόθυμοι να δοκιμάσουν τα φάρμακα GLP-1, αντιδιαβητικά σκευάσματα που έγιναν ανάρπαστα μεταξύ όσων επιθυμούν να χάσουν βάρος, το 44% της γενιάς Ζ που είναι υπέρ τους δήλωσε ότι θα έκανε πρώτα προσεκτικότερη έρευνα (78%) συγκριτικά με το 75% των millennials. Η δημοσκόπηση έδειξε ακόμα ότι το 45% θα τα απέφευγε λόγω αβεβαιότητας για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των GLP-1 (42%), τη μη ύπαρξη ιατρικής αναγκαιότητας (35%) ή οικονομικά εμπόδια για την απόκτησή τους (23%), ενώ το 28% από το σύνολο των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εκτόξευση της δημοτικότητάς τους. Όσον αφορά την επιρροή των social media συνολικά στις επιλογές για την υγεία και ευεξία, το 35% δήλωσε ότι τα προτιμά ως κύρια πηγή ενημέρωσης, με το 42% να παραμένει πιστό στον γιατρό και ένα 33% να εμπιστεύεται την οικογένεια και τους φίλους του. Το Facebook βρέθηκε στην πρώτη θέση (71%) ακολουθούμενο από το Instagram (44%) και το TikTok (41%). Μόνο το ένα τρίτο πιστεύει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν θετικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο βλέπουν την υγεία τους.
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Άρθρα

Δυσκοιλιότητα και με ποια λαχανικά θα την αντιμετωπίσετε.

Ένας από τους λόγους να εμφανίσει κάποιος δυσκοιλιότητα είναι ότι πιθανά ακολουθεί μία διατροφή χωρίς επαρκή πρόσληψη σε...

Η ιγμορίτιδα συνδέεται με 40% αυξημένο κίνδυνο για ρευματική πάθηση

Η κοινή φλεγμονώδης πάθηση της ιγμορίτιδας συνδέεται με 40% αυξημένο κίνδυνο μεταγενέστερης διάγνωσης ρευματικής πάθησης, όπως διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης...

Κοκκύτης: Έξαρση στην Ευρώπη – 34 κρούσματα στην Ελλάδα

 Αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια καταγράφουν τους τελευταίους μήνες, αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ...

Ποιος είναι ο ξηρός καρπός που είναι σημαντικότερος για την υγεία μας.

Oι ξηροί καρποί σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι σημαντικοί για την υγεία μας και μας βοηθούν στο να...