Γιατί πρέπει να σηκωνόμαστε από τη θέση μας κάθε 30 λεπτά

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Υπάρχει τελικά κάποιος κανόνας για το πόσο χρόνο πρέπει να περνάμε καθιστοί και πόσο όρθιοι; Σήμερα, με τους περισσότερους από εμάς να περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους καθιστοί, το ερώτημα για το πόσο χρόνο πρέπει να περνάμε καθιστοί σε σχέση με τους όρθιους, φαίνεται να αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. Με τις έρευνες να ρίχνουν φως στους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με το παρατεταμένο καθισιό, η εύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ καθιστικής συμπεριφοράς και ορθοστασίας είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευεξία. Τι λένε λοιπόν οι τελευταίες έρευνες σχετικά με την επίτευξη αυτής της ισορροπίας;

Οι κίνδυνοι του παρατεταμένου καθισιού
Μελέτες της τελευταίας δεκαετίας έχουν αναδείξει τις βλαβερές συνέπειες του παρατεταμένου καθισιού στην υγεία μας. Από τον αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών παθήσεων μέχρι μυοσκελετικά προβλήματα και ακόμη και προβλήματα ψυχικής υγείας, η πολύωρη καθιστική ζωή έχει συνδεθεί με μυριάδες προβλήματα υγείας. Η καθιστική φύση πολλών σύγχρονων τρόπων ζωής, που χαρακτηρίζεται από πολλές ώρες σε γραφεία ή μπροστά σε οθόνες, έχει επιδεινώσει αυτούς τους κινδύνους.

Γιατί πρέπει να σηκωνόμαστε από τη θέση μας κάθε 30 λεπτά

Από την άλλη πλευρά, η ορθοστασία έχει διαφημιστεί ως ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των αρνητικών επιπτώσεων της παρατεταμένης καθιστικής ζωής. Η ορθοστασία όχι μόνο ενεργοποιεί τους μύες και προάγει την καλύτερη στάση του σώματος, αλλά αυξάνει επίσης τη δαπάνη θερμίδων και βελτιώνει την κυκλοφορία. Η ενσωμάτωση της ορθοστασίας στην καθημερινή μας ρουτίνα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ανακουφίζει τον πόνο στην πλάτη, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων.

Βρίσκοντας τη σωστή ισορροπία
Πώς μπορούμε λοιπόν να βρούμε τη βέλτιστη ισορροπία μεταξύ του καθισιού και της ορθοστασίας για καλύτερη υγεία; Αν και δεν υπάρχει μια απάντηση που να ταιριάζει σε όλους, οι ειδικοί συνιστούν να ενσωματώνουμε περισσότερη κίνηση και να μειώνουμε τις παρατεταμένες περιόδους καθισιού. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία προτείνει να διακόπτεται ο χρόνος καθισιού κάθε 30 λεπτά με σύντομες εκρήξεις δραστηριότητας, όπως η ορθοστασία ή το τέντωμα. Επιπλέον, η επιδίωξη τουλάχιστον 150 λεπτών αερόβιας δραστηριότητας μέτριας έντασης ή 75 λεπτών αερόβιας δραστηριότητας έντονης έντασης κάθε εβδομάδα, όπως συνιστάται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), μπορεί να προάγει περαιτέρω τη συνολική υγεία.

Πρακτικές συμβουλές για την ενσωμάτωση της ορθοστασίας
Η ενσωμάτωση περισσότερης ορθοστασίας στην καθημερινή μας ζωή δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη. Απλές αλλαγές, όπως η χρήση ενός όρθιου γραφείου ή ενός ρυθμιζόμενου σταθμού εργασίας, μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά. Η εναλλαγή μεταξύ καθιστής και όρθιας θέσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, η πραγματοποίηση τακτικών διαλειμμάτων για να κινείστε και η επιλογή όρθιων συσκέψεων ή τηλεφωνικών κλήσεων είναι όλες στρατηγικές για τη μείωση της καθιστικής συμπεριφοράς και την προώθηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

Ενώ οι κατευθυντήριες γραμμές παρέχουν ένα χρήσιμο πλαίσιο, είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας και να προσαρμόζετε τα επίπεδα δραστηριότητάς σας ανάλογα. Δώστε προσοχή στο πώς αισθάνεστε μετά από παρατεταμένες περιόδους καθισιού ή ορθοστασίας και κάντε προσαρμογές ανάλογα με τις ανάγκες. Η εξεύρεση της σωστής ισορροπίας αφορά την ενσωμάτωση περισσότερης κίνησης στην ημέρα σας, ενώ παράλληλα επιτρέπει την επαρκή ξεκούραση και αποκατάσταση.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία το κολύμπι – Πόσες θερμίδες «καίμε»! Γιατί είναι η καλύτερη γυμναστική!

Το κολύμπι θα πρέπει να γίνει γνωστό πως αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να γυμνάσετε όλο σας το...

Συμπτώματα σεξουαλικού νοσήματος ή καρκίνου πέους; Γιατί οι άνδρες δεν πηγαίνουν στο γιατρό

Οι πιθανότητες ένας άνδρας να απευθυνθεί στον δερματολόγο ή ουρολόγο αν δει κάποιο σημάδι στο πέος του είναι...

Κορωνοϊός: Τριπλάσιες νοσηλείες μέσα σε δύο μήνες – Σε ποιο νοσοκομείο εντοπίζεται μεγάλη συρροή

Κατακόρυφη αύξηση των σοβαρών περιστατικών covid στα νοσοκομεία, αλλά και των αιτημάτων για κατ’ οίκον χορήγηση αντιικών χαπιών...

Αντιόξινα: Ανακουφίζουν το στομάχι, αλλά μήπως απειλούν σοβαρά την υγεία; Οι ειδικοί εξηγούν

Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) είναι αντιόξινα φάρμακα που εμποδίζουν το στομάχι να παράγει οξύ, αυξάνοντας έτσι το...