Κυριακή, 27 Μαρτίου 2016 06:22

ΜΑΡΤΙΟΣ, ΜΗΝΑΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

Στοιχεία για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί τον 3ο πιο συχνό καρκίνο σε άντρες και γυναίκες και την 3η αιτία θανάτου από καρκίνο. Μεγάλο ποσοστό αυτών των θανάτων θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν τηρούνταν τα προγράμματα πρόληψης. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα άνω των 50 ετών.

Συνήθως ο καρκίνος του παχέος εντέρου ξεκινά από έναν απλό καλοήθη πολύποδα οποίος όμως μετατρέπεται σε καρκίνο, μέσα σε διάστημα 10-15 ετών. Δεν μετατρέπονται όμως όλοι οι πολύποδες σε καρκίνο. Υπολογίζεται ότι ένα στα τρία άτομα θα εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του έναν ή περισσότερους πολύποδες στο παχύ έντερο ενώ ένα στα 20 θα νοσήσει από καρκίνο στο παχύ έντερο.

colonCancer RibonΠοία είναι τα συμπτώματα;

Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι παρουσία αίματος στα κόπρανα. Άλλα συμπτώματα είναι η μέλαινα (μαύρα σαν πίσσα κόπρανα), αλλαγή των συνηθειών του εντέρου (διάρροια/δυσκοιλιότητα), πόνος στην κοιλιά, φούσκωμα και αδικαιολόγητη απώλεια βάρους. Δυστυχώς όμως, όπως και για τους περισσότερους καρκίνους, ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν δίνει συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Όταν αρχίζουν τα συμπτώματα συνήθως το στάδιο είναι προχωρημένο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να σεβόμαστε της οδηγίες για πρόληψη και πρώιμη διάγνωση.

Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου;

Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου είναι:

 • Η κληρονομικότητα: Ασθενείς με συγγενείς πρώτου βαθμού με καρκίνο παχέος εντέρου έχουν 2 με 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν και οι ίδιοι καρκίνο. Επίσης υπάρχουν γνωστές γενετικές ανωμαλίες που προκαλούν καρκίνο του παχέος εντέρου.
 • Οι πολύποδες του παχέος εντέρου: κυρίως όταν είναι πάνω από 2 εκατοστά ή είναι  πολλαπλοί.
 • Έλλειψη σωματικής άσκησης – Καθιστική ζωή: Η Αμερικανική Ογκολογική Εταιρία συστήνει τουλάχιστον 30 λεπτά ήπιας σωματικής άσκησης 5 φορές την εβδομάδα.
 • Παχυσαρκία: αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου κυρίως στους άνδρες και ιδιαίτερα σε άτομα με μεγάλη περιφέρεια μέσης (κοιλιακή παχυσαρκία)
 • Αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος: κυρίως όταν ψήνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες για πολύ ώρα.
 • Κάπνισμα: αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου κυρίως 30-40 χρόνια μετά από την έναρξη του καπνίσματος.
 • Κατανάλωση αλκοόλ: Ασθενείς που καταναλώνουν 2-4 ποτά την ημέρα έχουν 23% μεγαλύτερη πιθανότητα για καρκίνο

Ποιες είναι οι βασικές οδηγίες για πρόληψη και πρώιμη διάγνωση;

                Ο προσυμπτωματικός έλεγχος (προτού δηλαδή παρουσιαστεί οποιοδήποτε σύμπτωμα) για τον καρκίνο του παχέος εντέρου πρέπει να ξεκινάει από την ηλικία των 50 ετών για όλα τα άτομα που δεν  έχουν κάποιο σημαντικό παράγοντα κινδύνου. Αυτό γίνεται με Κολονοσκοπιση ανά 10 χρόνια τουλάχιστον και με εξέταση για Ανίχνευση Αιμοσφαιρίνης Κοπράνων μια φορά το χρόνο. Σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να ξεκινά σε μικρότερη ηλικία ανάλογα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού. Προφανώς  όσο πιο αρχικό είναι το στάδιο τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για θεραπεία, για μικρότερη επέμβαση και ταχύτερη ανάρρωση.

Γενικό πλάνο πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου

 1. Τακτικός έλεγχος με κολονοσκόπιση και ανίχνευση αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα από την ηλικία των 50 ή σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού
 2. Διατήρηση φυσιολογικού βάρους σώματος
 3. Ισορροπημένη διατροφή με αρκετά γεύματα φρούτων/λαχανικών/δημητριακών κάθε ημέρα και περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος
 4. Περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ
 5. Διακοπή καπνίσματος
 6. Τακτική φυσική άσκηση

Πως αντιμετωπίζεται ο καρκίνος στο παχύ εντέρο;

Ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του τμήματος του παχέος εντέρου που πάσχει. Αυτή η επέμβαση ονομάζεται Κολεκτομή. Άλλα σημαντικά όπλα είναι η Χημειοθεραπεία, η Ακτινοθεραπεία και η στοχευμένη θεραπεία.

Τι είναι η Λαπαροσκοπική Κολεκτομή;ColonCa

                Η λαπαροσκοπική τεχνική επιτρέπει στο χειρουργό να πραγματοποιήσει όλη την επέμβαση μέσα από 4-5 μικρές τομές περίπου ενός εκατοστού. Το χειρουργείο γίνεται με εξειδικευμένα λαπαροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία και με τη βοήθεια λαπαροσκοπίου, μιας ειδικής δηλαδή βιντεοκάμερας  που επιτρέπει στον χειρουργό να βλέπει τα εσωτερικά όργανα του ασθενούς σε μεγέθυνση στην οθόνη μιας τηλεόρασης. Στο τέλος της επέμβασης μία από τις τομές διευρύνεται  κατά 4-5 εκατοστά προκειμένου να απομακρυνθεί μέσα από την κοιλιά το τμήμα του εντέρου που πάσχει. Η λαπαροσκοπική τεχνική προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα έναντι της κλασσικής «ανοιχτής» χειρουργικής. Υπάρχουν βέβαια ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί λαπαροσκοπική κολεκτομή ή η λαπαροσκοπική επέμβαση πρέπει να μετατραπεί σε κλασική ανοιχτή. Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα για πραγματοποίηση ανοιχτής επέμβασης είναι προχωρημένο στάδιο του καρκίνου, ιστορικό προηγούμενων επεμβάσεων στην κοιλιά, η σοβαρή παχυσαρκία ή άλλα τεχνικά προβλήματα.

Τι είναι η διαπρωκτική ενδοσκοπική μικροχειρουργική ή χειρουργική χωρίς τομές;

H διαπρωκτική ενδοσκοπική μικροχειρουργική είναι μια τεχνική που επιτρέπει την αφαίρεση καλοήθων και κακοήθων βλαβών των τελευταίων 10 εκατοστών του παχέος εντέρου (ορθού). Αυτό γίνεται με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων, μέσω του πρωκτού (διαπρωκτικά), χωρίς τομές στην κοιλιά και χωρίς αφαίρεση του εντέρου. Στη περίπτωση των κακοηθειών υπάρχουν ωστόσο κάποιες προϋποθέσεις. Η διαπρωκτική μικροχειρουργική έχει ένδειξη μόνο για καρκίνο σε πολύ αρχικό στάδιο.  Όγκοι σε πιο προχωρημένο στάδιο δύναται να αφαιρεθούν διαπρωκτικά κατόπιν λεπτομερούς ενημέρωσης και συγκατάθεσης του ασθενούς. Έτσι, σε ορισμένους ασθενείς μπορεί να αποφευχθεί η κολοστομία (παρά φύση έδρα).

Παρακολουθήστε την ενημερωτική εκπομή:

IONAN TV Υγείας Θέματα

https://www.youtube.com/watch?v=EZmPYF5w8Uw

Για περισσότερες πληροφορίες

Απόλλων Ν. Ζυγομαλάς

Χειρουργός, MD, MSc, PhDc

Ιατρείο-Κλινική: ΟΛΥΜΠΙΟΝ Γεν. Κλινική Πατρών

Tηλ.:2610 464 158, 2610 464 100

Κιν.: 697 93 26000

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Web: www.i-surgery.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 27 Μαρτίου 2016 20:41
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)