Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016 06:30

Παρουσία των γονιών η ιατρική εξέταση στα παιδιά. Κύριο

Με απόφασή του το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), ανατρέπει την μέχρι πρότινος εφαρμοζόμενη πρακτική της απομάκρυνσης των γονέων κατά τη διενέργεια ιατρικών πράξεων στα ανήλικα παιδιά.
Μέχρι τώρα το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία ζητούσε από τους γονείς ή τους κηδεμόνες που συνόδευαν παιδιά και εφήβους, να παραμένουν εκτός του εξεταστηρίου για όσο διάστημα διαρκεί η ιατρική πράξη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί γονείς είχαν αντιδικήσει με το προσωπικό των νοσοκομείων, ενώ κάποιοι πιο θερμόαιμοι είχαν  «πιαστεί ακόμη και στα χέρια» με νοσηλευτές και γιατρούς.
Σύμφωνα, ωστόσο, με όσα εφαρμόζονται σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες αλλά και στα περισσότερα ιδιωτικά θεραπευτήρια, η παρουσία του γονέα θα πρέπει να επιτρέπεται και να ενθαρρύνεται ακόμη, εφόσον δεν συντρέχουν ειδικοί λόγοι για το αντίθετο.
Αυτό υποστηρίζει τώρα και η Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου  Υγείας, η οποία γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της παρουσίας των γονέων, απαντώντας σε Εξώδικη Δήλωση-Αίτηση-Αναφορά.
 Το σκεπτικό της απόφασης όπως επισημαίνεται στοχεύει στη διευκόλυνση του ιατρικού έργου, καθώς το παιδί θα είναι πιο ήρεμο αλλά και πιο συνεργάσιμο.
Όσον αφορά τέλος στους εφήβους η γνώμη της Ολομέλειας του ΚΕΣΥ διαφοροποιείται, αφού επισημαίνεται ότι θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η επιθυμία των ασθενών να είναι μόνοι τους με τον ιατρό.
 
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016 06:35
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)