Η άγνωστη και παρεξηγημένη μορφή κατάθλιψης – Τι πρέπει να ξέρουμε για την κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Έχουμε όλοι ακούσει για την κατάθλιψη, πόσοι όμως γνωρίζουν την «κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας»; Αν και ο όρος δεν είναι επίσημος και ευρέως αποδεκτός, αρκετοί ειδικοί θεωρούν ότι ο όρος προέρχεται από μια γενικότερη έλλειψη σαφήνειας γύρω από μία άλλη ψυχική διαταραχή την επίμονη καταθλιπτική διαταραχή ή αλλιώς δυσθυμία, που αποτελεί μια μορφή κατάθλιψης διαρκείας.

Μια βασική διαφορά με τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή είναι ότι τα συμπτώματα είναι λιγότερο σοβαρά, έχουν όμως μεγάλη διάρκεια, δημιουργώντας αντίστοιχη πίεση στα άτομα που εμφανίζουν τέτοια αρνητικά συμπτώματα, χωρίς μάλιστα να είναι και προφανές το έναυσμα.

Τι είναι η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας

Καθώς αυτή η μορφή κατάθλιψης μπορεί να είναι λιγότερο εξουθενωτική από άλλες μορφές και να επιτρέπει στο άτομο να ζει μια σχετικά «φυσιολογική» ζωή, διατηρώντας σχέσεις και ανταπεξερχόμενο στην εργασία του, μπορεί να θεωρούν ότι πρόκειται για μια μορφή κατάθλιψης υψηλής λειτουργικότητας. Αυτά τα άτομα ακολουθούν κανονικά τη ροή της καθημερινότητάς τους, πηγαίνοντας στη δουλειά τους, βγαίνοντας έξω με τους φίλους τους ή συμμετέχοντας σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Εξακολουθούν, όμως, να αισθάνονται ένα ψυχολογικό βάρος, χωρίς ελπίδα για το μέλλον και με ισχυρό το αίσθημα της κόπωσης.

Εκτός από τη χαμηλή διάθεση, τα άτομα με την επίμονη καταθλιπτική διαταραχή μπορεί επίσης να παρουσιάζουν τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • αλλαγές στην όρεξη
  • αϋπνία ή πολύωρο ύπνο
  • κόπωση
  • χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • δυσκολία συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων
  • αισθήματα απελπισίας, αναξιότητας ή ενοχής.

Επειδή ακριβώς δεν μπορεί να γίνει κλινική διάγνωση της κατάθλιψης υψηλής λειτουργικότητας, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες θεραπευτικές επιλογές. Για την επίμονη καταθλιπτική διαταραχή, όμως, η θεραπεία μπορεί να είναι διττή και να περιλαμβάνει τόσο ψυχοθεραπεία όσο και φαρμακευτική αγωγή.

Εάν ένα άτομο εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης, θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να συστήσει θεραπευτικές επιλογές για να βοηθήσει ένα άτομο να διαχειριστεί την κατάθλιψη.

Σχετικά Άρθρα

Φέρνει ο πλούτος την ευτυχία; Ή φέρνει… σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα; – Τι λένε οι θεραπευτές

Αν και ο πλούτος μπορεί να φέρει μαζί του κάποια αντισυμβατικά προβλήματα, τα περισσότερα θέματα που αντιμετωπίζουν οι πλούσιοι μπορεί...

Το σεξ επιβραδύνει τη γήρανση – Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε για να αυξήσετε τα τελομερή

Το σεξ σας φέρνει πιο κοντά με τον σύντροφο, διώχνει το στρες και σας βοηθά να αισθάνεστε καλύτερα....

Πόση πρωτεΐνη πρέπει τελικά να καταναλώνουμε;

Πρωτεΐνη, το αγαπημένο συστατικό των bodybuilders, των fans της δίαιτας και όλων όσων έχουν πιει ποτέ ένα ρόφημα...

Κλιματική αλλαγή: Πώς επηρεάζει την λειτουργία του εγκεφάλου

Το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης προξενεί παντός είδους προβλήματα και βάσει ερευνητικών δεδομένων, διαταράσσει και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, καθιστά...