Η δίαιτα κέτο μπορεί να ωφελεί τους πάσχοντες από ψυχικές νόσους

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η δίαιτα κέτο (κετογονική διατροφή) μπορεί να ωφελεί τους πάσχοντες από ορισμένες ψυχικές νόσους, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Σε μικρή μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή παρουσίασαν καταπράϋνση των συμπτωμάτων τους μετά από τέσσερις μήνες τήρησης της διατροφής αυτής.

Τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν ότι η κέτο θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη συνήθη φαρμακευτική αγωγή, έσπευσαν να διευκρινίσουν οι επιστήμονες. Μπορεί όμως να παράσχει πρόσθετη βοήθεια σε πολλούς από τους ασθενείς.

Η μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Psychiatric Research. Συμμετείχαν 21 ενήλικες που έπασχαν είτε από σχιζοφρένεια είτε από διπολική διαταραχή. Όλοι λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή για την πάθησή τους και είχαν ένα ή περισσότερα από τα εξής:

  • Παχυσαρκία
  • Υπερλιπιδαιμία (αυξημένη χοληστερόλη ή/και τριγλυκερίδια στο αίμα)
  • Προδιαβήτη
  • Λιπώδη διήθηση του ήπατος

Οι ερευνητές τους ζήτησαν να ακολουθήσουν την δίαιτα κέτο, που τους παρείχε:

  • Το σχεδόν 10% των ημερήσιων θερμίδων από υδατάνθρακες
  • Το 30% από πρωτεΐνες
  • Το 60% από λίπος

Οι ασθενείς έπρεπε επίσης να καταναλώνουν καθημερινά 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα λαχανικά και 2 φλιτζάνια σαλάτα. Έπρεπε επίσης να πίνουν οκτώ ποτήρια νερό. Οι υδατάνθρακές τους (εξαιρουμένων των φυτικών ινών π.χ. από φρούτα) έπρεπε να περιορίζονται σε 20 γραμμάρια ημερησίως.

Για να βοηθηθούν, οι συμμετέχοντες έλαβαν βιβλία μαγειρικής για την δίαιτα κέτο. Είχαν επίσης πρόσβαση σε προπονητές υγείας (life coach). Για να εξακριβώσουν οι ερευνητές πόσο στενά τηρούσαν τη δίαιτα, τους υπέβαλλαν σε αιματολογικές εξετάσεις.

Τα ευρήματα

Τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της νέας διατροφής, οι συμμετέχοντες είχαν χάσει κατά μέσον όρο το 10% του αρχικού σωματικού βάρους τους. Είχε επίσης μειωθεί κατά 11% η περίμετρος της μέσης τους.

Η δίαιτα κέτο είχε επίσης βελτιώσει την αρτηριακή πίεσή τους, τα τριγλυκερίδια και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Είχε επίσης βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

«Είδαμε τεράστιες αλλαγές», είπε η Dr. Sethi. «Ακόμα και στους ασθενείς που παίρνουν τα φάρμακά τους, μπορούμε να υποστρέψουμε την παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, την αντίσταση στην ινσουλίνη. Πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό».

Πολλά φάρμακα για ψυχικές νόσους έχουν ως ανεπιθύμητη ενέργεια την αύξηση του σωματικού βάρους, εξήγησε.

Η δίαιτα κέτο φάνηκε να ωφελεί σημαντικά και την εγκεφαλική λειτουργία των ασθενών. «Οι συμμετέχοντες ανέφεραν βελτιώσεις στην ενέργειά τους, τον ύπνο, την ψυχική διάθεση και την ποιότητα ζωής τους», είπε η Dr. Sethi. «Είπαν ότι αισθάνονται πιο υγιείς και αισιόδοξοι».

Τα ψυχικά οφέλη αξιολογήθηκαν με ειδική κλίμακα. Η ακολούθηση της κετογονικής διατροφής συσχετίσθηκε με βελτίωση κατά 31% στην κλίμακα αυτή.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η δίαιτα κέτο παρέχει αυτά τα οφέλη επειδή «διορθώνει» τα μεταβολικά ελλείμματα στον εγκέφαλο που ευθύνονται εν μέρει για τη σχιζοφρένεια και την διπολική διαταραχή.

Η μελέτη έδειξε, τέλος, ότι η κετογονική διατροφή είναι ένα πρόγραμμα που μπορούν να ακολουθήσουν οι περισσότεροι πάσχοντες από ψυχικές νόσους. Από τους 21 συμμετέχοντες της παρούσας μελέτης, οι 14 την ακολούθησαν πλήρως. Οι 6 την ακολούθησαν εν μέρει και μόνον ένας δεν μπόρεσε να την κάνει.

Σχετικά Άρθρα

Φέρνει ο πλούτος την ευτυχία; Ή φέρνει… σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα; – Τι λένε οι θεραπευτές

Αν και ο πλούτος μπορεί να φέρει μαζί του κάποια αντισυμβατικά προβλήματα, τα περισσότερα θέματα που αντιμετωπίζουν οι πλούσιοι μπορεί...

Το σεξ επιβραδύνει τη γήρανση – Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε για να αυξήσετε τα τελομερή

Το σεξ σας φέρνει πιο κοντά με τον σύντροφο, διώχνει το στρες και σας βοηθά να αισθάνεστε καλύτερα....

Πόση πρωτεΐνη πρέπει τελικά να καταναλώνουμε;

Πρωτεΐνη, το αγαπημένο συστατικό των bodybuilders, των fans της δίαιτας και όλων όσων έχουν πιει ποτέ ένα ρόφημα...

Κλιματική αλλαγή: Πώς επηρεάζει την λειτουργία του εγκεφάλου

Το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης προξενεί παντός είδους προβλήματα και βάσει ερευνητικών δεδομένων, διαταράσσει και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, καθιστά...