Η βιταμίνη που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με μελέτη

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Είναι λογικό να πιστεύουμε ότι η αύξηση της πρόσληψης βιταμινών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για ορισμένους τύπους καρκίνου. Σε μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Integrative Cancer Therapies, πάνω από το 59% των ανδρών με έναν αδερφό που είχε διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν βιταμίνες ή συμπληρώματα διατροφής με την πεποίθηση ότι αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια διαχρονική μελέτη του 2011 που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network, υπάρχει μια συγκεκριμένη βιταμίνη που μπορεί να κάνει ορισμένους ανθρώπους πιο επιρρεπείς στον καρκίνο του προστάτη. Πρόκειται για την βιταμίνη Ε.

  • τις αντιφλεγμονώδεις της ιδιότητες,
  • την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και
  • την πιθανή συμβολή της στην καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες

Η έρευνα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ της βιταμίνης Ε και του καρκίνου ήταν ασαφής, παρουσιάζοντας συχνά ποικίλα αποτελέσματα. Ενώ η αρχική έρευνα υποστήριζε ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να έχει προστατευτικές ιδιότητες έναντι του καρκίνου, πιο πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι αυτό μπορεί να μην ισχύει για τον καρκίνο του προστάτη – μια ασθένεια που ευθύνεται για 1 στους 44 θανάτους μεταξύ των ανδρών με προστάτη, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (American Cancer Society).

Η βιταμίνη Ε μπορεί να προάγει τον καρκίνο

Η βιταμίνη E μπορεί να έχει καρκινογόνες επιδράσεις στον προστάτη σύμφωνα με μελέτες, αν και τα ευρήματα δεν είναι οριστικά.

Σε μελέτη του JAMA Network του 2011, οι ερευνητές επανεξέτασαν ευρήματα από προηγούμενη δοκιμή που έδειχνε ότι τα συμπληρώματα με σελήνιο ή/και βιταμίνη Ε δεν μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, αλλά αντίθετα, κατέδειξαν αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο, αν και θεωρήθηκε στατιστικά μη σημαντικός.

Ερευνητές από εργαστηριακή μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports αποφάσισαν να εξετάσουν πιο προσεκτικά τι θα μπορούσε να δυνητικά συμβαίνει με την βιταμίνη Ε και τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι η βιταμίνη Ε φαίνεται να έχει καρκινογόνες επιδράσεις, όπως:

  • ο μετασχηματισμός των κυττάρων και
  • η προώθηση βλάβης στο DNA λόγω αυξημένου οξειδωτικού στρες.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα σχετικά με την βιταμίνη Ε και τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη

Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί μια πιθανή σχέση μεταξύ της βιταμίνης Ε και του κινδύνου για καρκίνο του προστάτη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης του 2019 δεν μπορούν να θεωρηθούν οριστικά, καθώς η μελέτη διεξήχθη σε κύτταρα και ζωικά μοντέλα και περιλάμβανε μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης Ε από αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη του JAMA Network του 2011. Επιπλέον, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ επισημαίνει ότι ορισμένες έρευνες δεν έδειξαν καμία σχέση μεταξύ του κινδύνου καρκίνου του προστάτη και της βιταμίνης Ε, υποστηρίζοντας περαιτέρω την ανάγκη για περισσότερες μελέτες σχετικά με το θέμα.

Οι περισσότεροι από εμάς λαμβάνουμε την απαραίτητη βιταμίνη Ε μέσω της διατροφής μας, επομένως ίσως χρειαστεί να το σκεφτείτε δύο φορές πριν πάρετε συμπληρώματα βιταμίνης Ε, καθώς μπορεί να έχει πιθανές παρενέργειες. Παρόλο που δεν είναι συχνές, οι ειδικοί της Mayo Clinic εξηγούν ότι οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν:

  • ναυτία,
  • διάρροια,
  • θολή όραση,
  • εξάνθημα,
  • πονοκέφαλο και άλλα.

Η κατανάλωση βιταμίνης Ε μπορεί επίσης να είναι απειλητική για τη ζωή ατόμων με ορισμένα προβλήματα υγείας. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα συμπληρώματα και λάβετε υπόψη τα σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν ότι παίρνετε υπερβολική δόση βιταμίνης Ε.

Σχετικά Άρθρα

Ποια φαγητά δεν πρέπει να παίρνουμε μαζί μας στην παραλία

Οι θερμοκρασίες το φετινό καλοκαίρι έχουν φτάσει στα ύψη και η παραλία αποτελεί μία όαση μέσα στα κύματα...

Λίμπιντο: Πέντε τροφές που την ανεβάζουν και βελτιώνουν τη στύση

Οι λύσεις που προσφέρονται από τη φύση για πλήθος προβλημάτων υγείας, όπως (και) για τη στυτική δυσλειτουργία αλλά...

Πώς να μη σας ανεβαίνει το σάκχαρο μετά το φαγητό

«Οποιαδήποτε τροφή και αν καταναλώνουμε μετατρέπεται σε γλυκόζη (ζάχαρη) προκειμένου να απορροφηθεί από τα κύτταρά μας και να...

Από ποιες μολύνσεις κινδυνεύουν τα παιδιά στην παραλία

Καλοκαίρι, ζέστη και οι παραλίες γεμίζουν μεγάλους και παιδιά που απολαμβάνουν τον ήλιο, τη θάλασσα, παιχνίδια και στιγμές χαλάρωσης. Καθώς οι συνήθειες και...