Κακό σημάδι η απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια στην τρίτη ηλικία

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Τι έδειξε νέα μελέτη που αξιολόγησε την ακούσια απώλεια βάρους σε αρχικά υγιείς ενήλικες άνω των 65 ετών.

Η ακούσια απώλεια βάρους στην τρίτη ηλικία δεν είναι καθόλου καλή ένδειξη για την μελλοντική υγεία, προειδοποιούν επιστήμονες από ΗΠΑ και Αυστραλία. Και αυτό διότι από ένα επίπεδο και πάνω, σχετίζεται ισχυρά με τον κίνδυνο θανάτου.

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερους από 19.000 εθελοντές. Οι 16.703 εξ αυτών ήσαν Αυστραλοί, ηλικίας 70 ετών και άνω, και οι 2.411 Αμερικανοί άνω των 65 ετών. Το 55,6% του συνόλου ήσαν γυναίκες.

Κατά την έναρξη της μελέτης, κανένας εθελοντής δεν έπασχε από καρδιαγγειακή νόσο ή άνοια. Κανένας δεν είχε επίσης σωματική αναπηρία, ούτε χρόνιο νόσημα που να μειώνει το προσδόκιμο ζωής.

Οι ερευνητές υπέβαλλαν τους εθελοντές τους σε ετήσιο προληπτικό έλεγχο (τσεκ απ), στο πλαίσιο του οποίου ήλεγχαν το σωματικό βάρους τους. Στη διάρκεια 4,5 ετών παρακολούθησης, έχασαν τη ζωή τους 1.256 από τους εθελοντές.

Το σχεδόν 75% των συμμετεχόντων είχαν διατηρήσει σχεδόν σταθερό το βάρος τους στη διάρκεια της μελέτης. Το 10% το αύξησαν κατά τουλάχιστον 5%. Το 12% το μείωσαν κατά 5-10% και το σχεδόν 3% το μείωσαν περισσότερο από 10%.

Τα ευρήματα

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, υπήρχε «ισχυρή συσχέτιση» ανάμεσα στην ακούσια απώλεια βάρους και τη θνησιμότητα.

Ειδικότερα, οι άνδρες που έχασαν χωρίς δίαιτα το 5-10% του αρχικού βάρους τους, είχαν 33% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους στη διάρκεια της μελέτης. Η απώλεια βάρους άνω του 10% των αρχικών κιλών, σχεδόν τριπλασίαζε τον κίνδυνο θανάτου των ανδρών.

Αντίστοιχα στις γυναίκες, η απώλεια βάρους της τάξης του 5-10% των αρχικών κιλών συσχετίστηκε με 26% περισσότερες πιθανότητες θανάτου. Η μεγαλύτερη απώλεια βάρους αύξανε τον κίνδυνο κατά 114%.

Αντιθέτως, η αύξηση του σωματικού βάρους δεν φάνηκε να συσχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η διαφορά στον κίνδυνο μεταξύ των φύλων οφείλεται στο ότι οι άνδρες εκ φύσεως διαθέτουν περισσότερο μυϊκό ιστό, ενώ οι γυναίκες περισσότερο σωματικό λίπος.

Πιστεύουν επίσης ότι η ακούσια απώλεια βάρους αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου επειδή αποτελεί «πρόδρομη ένδειξη» υποκείμενων σοβαρών νοσημάτων. Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία τους έδειξαν πως οι συμμετέχοντες που έχασαν ακούσια βάρος είχαν αυξημένες πιθανότητες να διαγνωστούν τελικά με σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνο ή άλλη απειλητική για τη ζωή πάθηση.

Σχετικά Άρθρα

Φέρνει ο πλούτος την ευτυχία; Ή φέρνει… σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα; – Τι λένε οι θεραπευτές

Αν και ο πλούτος μπορεί να φέρει μαζί του κάποια αντισυμβατικά προβλήματα, τα περισσότερα θέματα που αντιμετωπίζουν οι πλούσιοι μπορεί...

Το σεξ επιβραδύνει τη γήρανση – Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε για να αυξήσετε τα τελομερή

Το σεξ σας φέρνει πιο κοντά με τον σύντροφο, διώχνει το στρες και σας βοηθά να αισθάνεστε καλύτερα....

Πόση πρωτεΐνη πρέπει τελικά να καταναλώνουμε;

Πρωτεΐνη, το αγαπημένο συστατικό των bodybuilders, των fans της δίαιτας και όλων όσων έχουν πιει ποτέ ένα ρόφημα...

Κλιματική αλλαγή: Πώς επηρεάζει την λειτουργία του εγκεφάλου

Το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης προξενεί παντός είδους προβλήματα και βάσει ερευνητικών δεδομένων, διαταράσσει και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, καθιστά...