Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Αυξάνονται τα κρούσματα στους κάτω των 50 – Τρία ανησυχητικά συμπτώματα

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Μια αντιστρόφως ανάλογη σχέση παρουσιάζουν τα διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου σε όλο και νεότερες ηλικίες, όπως αναδεικνύουν τα πρόσφατα στοιχεία. Η νόσος φαίνεται να εξαπλώνεται με τέτοιο ρυθμό στους ενήλικες κάτω των 50 ετών, που αποτελεί πλέον την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο για τους άνδρες κάτω των 50 ετών και τον δεύτερο πιο θανατηφόρο καρκίνο για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία δημοσίευσε αυτά τα στατιστικά στοιχεία στην έκθεσή της για το 2024, κάνοντας πολλούς ειδικούς να ζητούν καλύτερο έλεγχο σε νεότερους ασθενείς.

Οι αριθμοί είναι πράγματι «ανησυχητικοί», δήλωσε η δρ. Folasade May, ερευνήτρια για την πρόληψη του καρκίνου και γαστρεντερολόγος στο UCLA Health στο Λος Άντζελες. «Από το 1995, έχει σημειωθεί αύξηση 45% στις διαγνώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών», σημείωσε. Μάλιστα, η αύξηση των κρουσμάτων ήταν τόσο δραματική, που το 2021 η Ομάδα Εργασίας Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ «κατέβασε» τη συνιστώμενη ηλικία για τον πρώτο προσυμπτωματικό έλεγχο από τα 50 στα 45 έτη.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open, περιγράφει τα προειδοποιητικά σημάδια που εμφανίζονται στους νεότερους ασθενείς. Η ανάλυση βασίστηκε σε δεδομένα από 80 διαφορετικές μελέτες, οι οποίες αφορούσαν σε σχεδόν 25 εκατομμύρια ασθενείς κάτω των 50 ετών.

Συχνά, ωστόσο, απαιτούνταν πολύς χρόνος μέχρι να γίνει η διάγνωση. «Ο χρόνος που μεσολαβούσε από την παρουσίαση του συμπτώματος έως τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου ήταν συχνά 4-6 μήνες», αναφέρει η ερευνητική ομάδα.

Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν την ανάγκη για τους νέους, οι οποίοι οφείλουν να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση και να μην αγνοούν τα προειδοποιητικά σημάδια. Ειδικά, οι κενώσεις με αίμα αποτελούν την κυριότερη ένδειξη που θα πρέπει να σας θορυβήσει. Ενδεικτικά, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι αυτό το σύμπτωμα συνδέεται με πενταπλάσιο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στους ενήλικες κάτω των 50 ετών. Φυσικά, το αίμα στα κόπρανα μπορεί να σηματοδοτεί μια σειρά από άλλα γαστρεντερικά προβλήματα, επομένως το σύμπτωμα δε μαρτυρά απαραίτητα την ύπαρξη καρκίνου. Πρόκειται, όμως, για μια ένδειξη η οποία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ελέγχεται.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι νέοι που εμφανίζουν συμπτώματα δεν θα πρέπει να χάνουν χρόνο πριν αναζητήσουν ιατρική συμβουλή«Οι πιθανότεροι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δεν αναζητούν αμέσως βοήθεια είναι ότι αισθάνονται πολύ νέοι για να κινδυνεύουν ή στερούνται πρόσβασης στην πρωτοβάθμια περίθαλψη», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ακόμη, όμως, κι όταν συμβουλεύονται γιατρό, «τόσο οι ίδιοι οι ασθενείς, όσο και οι κλινικοί γιατροί μπορεί να υποβαθμίζουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και να μην αναγνωρίζουν βασικές προειδοποιητικές ενδείξεις, που θα έπρεπε να προκαλούν υποψίες για καρκίνο του παχέος εντέρου. Πολύ συχνά, η αιμορραγία από το ορθό στους νέους αποδίδεται σε πιο καλοήθεις παθήσεις, όπως οι αιμορροΐδες», προσθέτουν.

Υπογραμμίζεται ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στη διάγνωση μπορεί να κοστίσει ακριβά, καθώς, όσο νωρίτερα ανιχνεύεται ένας καρκίνος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα καλύτερης θεραπευτικής έκβασης. Συνολικά, οι καθυστερήσεις στη διάγνωση είναι έως και 40% πιο συχνές στους νεότερους ανθρώπους. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, το 58-89% των περιπτώσεων αυτών διαγιγνώσκεται μόνο όταν η νόσος φτάσει σε προχωρημένο στάδιο.

Για τον έγκαιρο εντοπισμό των καρκινικών όγκων, «οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να συνεργάζονται με τους ασθενείς, για να διασφαλίσουν ότι τα ανησυχητικά συμπτώματα υποβάλλονται σε διαγνωστική αξιολόγηση, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα οι υποκείμενες αιτίες», συστήνει η ερευνητική ομάδα.

Σχετικά Άρθρα

Ποια φαγητά δεν πρέπει να παίρνουμε μαζί μας στην παραλία

Οι θερμοκρασίες το φετινό καλοκαίρι έχουν φτάσει στα ύψη και η παραλία αποτελεί μία όαση μέσα στα κύματα...

Λίμπιντο: Πέντε τροφές που την ανεβάζουν και βελτιώνουν τη στύση

Οι λύσεις που προσφέρονται από τη φύση για πλήθος προβλημάτων υγείας, όπως (και) για τη στυτική δυσλειτουργία αλλά...

Πώς να μη σας ανεβαίνει το σάκχαρο μετά το φαγητό

«Οποιαδήποτε τροφή και αν καταναλώνουμε μετατρέπεται σε γλυκόζη (ζάχαρη) προκειμένου να απορροφηθεί από τα κύτταρά μας και να...

Από ποιες μολύνσεις κινδυνεύουν τα παιδιά στην παραλία

Καλοκαίρι, ζέστη και οι παραλίες γεμίζουν μεγάλους και παιδιά που απολαμβάνουν τον ήλιο, τη θάλασσα, παιχνίδια και στιγμές χαλάρωσης. Καθώς οι συνήθειες και...