Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Το δημοφιλές αναλγητικό που προσφέρει αντικαρκινική προστασία

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ένα από τα πιο δημοφιλή αναλγητικά φάρμακα, η ασπιρίνη, φαίνεται να διαθέτει μια σημαντική αντικαρκινική δράση. Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cancer αποκάλυψε ότι  η μακροχρόνια και καθημερινή λήψη ασπιρίνης μπορεί να προλαμβάνει την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου. 

Νέα έρευνα στην Ιταλία «φωτίζει» την προστατευτική επίδραση της ασπιρίνης στην ανοσολογική απόκριση του οργανισμού στα καρκινικά κύτταρα, που πυροδοτούν τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ειδικότερα, ερευνητές, την περίοδο 2015-2019, συνέλεξαν δείγματα ιστού από 238 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργείο για καρκίνο του παχέος εντέρου, με το 12% των ασθενών να λαμβάνουν ασπιρίνη.

Η μελέτη διεξήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάδοβα και οι ασθενείς εντάχθηκαν στην πολυκεντρική έρευνα παρατήρησης IMMUNOlogical microenvironment in the REctal Adenocarcinoma Treatment (IMMUNOREACT 8).

Παρατηρήθηκε ότι η λήψη ασπιρίνης από ορισμένους ασθενείς βοήθησε να μην εξαπλωθεί ο καρκίνος στους λεμφαδένες, ενώ το αντίθετο συνέβη σε όσους δεν λάμβαναν ασπιρίνη.

Παράλληλα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μεταξύ των πασχόντων με καρκίνο του ορθού όσοι λάμβαναν συστηματικά ασπιρίνη είχαν υψηλότερη έκφραση της πρωτείνης CD80 στον υγιή ιστό του ορθού.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Marco Scarpa του Πανεπιστημίου της Πάδοβα, «η μελέτη αυτή έδειξε ένα πιθανό συμπληρωματικό μηχανισμό πρόληψης ή θεραπείας του καρκίνου με ασπιρίνη, πέρα από τον κλασικό φαρμακευτικό τρόπο, που περιλαμβάνει την αναστολή της φλεγμονής».

«Η ασπιρίνη απορροφάται στο παχύ έντερο σε σημαντικό βαθμό με παθητική διάχυση (μεταφορά)  και η απορρόφησή της εξαρτάται από τη συγκέντρωση του φαρμάκου κατά μήκος του εντέρου και μέσα στον ορθό. Επίσης, όταν λαμβάνεται από το στόμα, η συγκέντρωσή της είναι πολύ χαμηλότερη στο υπόλοιπο έντερο», υπογραμμίζει ο επιστήμονας.

Κατά τον ερευνητή, εάν θέλουμε να επωφεληθούμε από τη δράση της ασπιρίνης κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου θα πρέπει να βρεθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος να διαχυθεί κατά μήκος του εντέρου σε επαρκείς δόσεις.

Σχετικά Άρθρα

Φέρνει ο πλούτος την ευτυχία; Ή φέρνει… σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα; – Τι λένε οι θεραπευτές

Αν και ο πλούτος μπορεί να φέρει μαζί του κάποια αντισυμβατικά προβλήματα, τα περισσότερα θέματα που αντιμετωπίζουν οι πλούσιοι μπορεί...

Το σεξ επιβραδύνει τη γήρανση – Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε για να αυξήσετε τα τελομερή

Το σεξ σας φέρνει πιο κοντά με τον σύντροφο, διώχνει το στρες και σας βοηθά να αισθάνεστε καλύτερα....

Πόση πρωτεΐνη πρέπει τελικά να καταναλώνουμε;

Πρωτεΐνη, το αγαπημένο συστατικό των bodybuilders, των fans της δίαιτας και όλων όσων έχουν πιει ποτέ ένα ρόφημα...

Κλιματική αλλαγή: Πώς επηρεάζει την λειτουργία του εγκεφάλου

Το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης προξενεί παντός είδους προβλήματα και βάσει ερευνητικών δεδομένων, διαταράσσει και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, καθιστά...