Λιγότερο άγχος, περισσότερη ευτυχία: Το μυστικό είναι τόσο απλό – Δοκιμάστε το τώρα!

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Σίγουρα δε χρειαζόμασταν ακόμα μια έρευνα που να επιβεβαιώνει πόσο καλό μας κάνει η ποιοτική επικοινωνία με τους φίλους μας, όταν όμως κάτι τόσο απλό επαληθεύεται και ερευνητικά, αποδεικνύεται πόσο εύκολο είναι τελικά να νιώθουμε καθημερινά ευεξία.

Εάν λοιπόν συνομιλούμε με ένα φιλικό πρόσωπο έστω και μια φορά την ημέρα, λέγοντας απλά τα νέα μας και υπενθυμίζοντας ότι τον σκεφτόμαστε, μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα ευτυχίας και να μειώσουμε το άγχος μέχρι και το τέλος της ημέρας.

Η μελέτη, την οποία συνυπογράφει ο καθηγητής Επικοινωνιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Κάνσας και ειδικός σε θέματα φιλίας Jeffrey Hall, δημοσιεύθηκε στο Communication Research και διερεύνησε τους τύπους επικοινωνίας που έχουν ήδη αποδειχθεί από παλαιότερες έρευνες ότι δένουν τους ανθρώπους.

Ειδικότερα, εξέτασαν πώς επτά χαρακτηριστικά μιας φιλικής συζήτησης, όπως η ανταλλαγή των νέων, η ουσιαστική συζήτηση, οι πλάκες, το άκουσμα των προβλημάτων, η εκδήλωση του ενδιαφέροντος, η εκτίμηση και οι ειλικρινείς φιλοφρονήσεις επηρέασαν την ψυχολογία περισσότερων από 900 φοιτητών από πέντε πανεπιστημιουπόλεις.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν μια από τις επτά επτά συμπεριφορές επικοινωνίας σε μία μόνο ημέρα και στη συνέχεια ανέφεραν το ίδιο βράδυ τα συναισθήματά τους.

Όπως αποδείχθηκε, δεν είχε τελικά σημασία ποια από αυτές τις ποιοτικές συζητήσεις είχε ακολουθήσει κάποιος. Η ίδια η πράξη της προσέγγισης ενός φίλου με έναν από αυτούς τους τρόπους ήταν αυτό που έκανε τελικά τη διαφορά. Μάλιστα, οι φοιτητές που επέλεξαν να έχουν περισσότερες ποιοτικές συζητήσεις σημείωναν και περισσότερες μέρες στο ημερολόγιό τους που ένιωθαν καλά στο τέλος της ημέρας.

«Η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι οποιοσδήποτε βρίσκει χρόνο για συνομιλίες υψηλής ποιότητας μπορεί να βελτιώσει την ευημερία του. Μπορούμε να αλλάξουμε το πώς νιώθουμε σε κάθε δεδομένη ημέρα μέσω της επικοινωνίας. Αρκεί μόνο μία φορά» σημειώνει ο δρ. Jeffrey Hall.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εποχή των κοινωνικών μέσων δικτύωσης η υψηλής ποιότητας επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο συνδέεται στενότερα με την ευημερία από ό,τι η ηλεκτρονική ή η επαφή μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τέλος, η μελέτη εξηγεί επίσης γιατί νιώθουμε καλύτερα όταν ερχόμαστε κοντά με τους άλλους: η ποιοτική επικοινωνία με φίλους ικανοποιεί την αίσθηση του «ανήκειν». Όπως εξηγεί ο δρ. Jeffrey Hall, «όταν χρησιμοποιούμε την επικοινωνία για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας να ανήκουμε, διαχειριζόμαστε εξίσου αποτελεσματικά το άγχος».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία το κολύμπι – Πόσες θερμίδες «καίμε»! Γιατί είναι η καλύτερη γυμναστική!

Το κολύμπι θα πρέπει να γίνει γνωστό πως αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να γυμνάσετε όλο σας το...

Συμπτώματα σεξουαλικού νοσήματος ή καρκίνου πέους; Γιατί οι άνδρες δεν πηγαίνουν στο γιατρό

Οι πιθανότητες ένας άνδρας να απευθυνθεί στον δερματολόγο ή ουρολόγο αν δει κάποιο σημάδι στο πέος του είναι...

Κορωνοϊός: Τριπλάσιες νοσηλείες μέσα σε δύο μήνες – Σε ποιο νοσοκομείο εντοπίζεται μεγάλη συρροή

Κατακόρυφη αύξηση των σοβαρών περιστατικών covid στα νοσοκομεία, αλλά και των αιτημάτων για κατ’ οίκον χορήγηση αντιικών χαπιών...

Αντιόξινα: Ανακουφίζουν το στομάχι, αλλά μήπως απειλούν σοβαρά την υγεία; Οι ειδικοί εξηγούν

Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) είναι αντιόξινα φάρμακα που εμποδίζουν το στομάχι να παράγει οξύ, αυξάνοντας έτσι το...