Με ποιες εξετάσεις το «παρακάνουν» οι γιατροί – Κόφτες του Υπουργείου σε 9 συχνές παθήσεις

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Δείκτες παρακολούθησης εννέα θεραπευτικών πρωτοκόλλων θέτει σε λειτουργία το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των μέτρων ελέγχου της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης.

Όπως προβλέπει απόφαση του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και του Υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, εφαρμόζονται δείκτες παρακολούθησης των υφιστάμενων θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τις παρακάτω παθήσεις, με σκοπό τη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, οι δείκτες αποτελούν μέσο, ώστε να ελέγχεται πως τα πρωτόκολλα επιτελούν τον στόχο τους, ο οποίος είναι να χορηγείται στον κατάλληλο ασθενή, η κατάλληλη και πιο ασφαλής θεραπεία για το συγκεκριμένο στάδιο της νόσου, με ταυτόχρονο εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ως δείκτες παρακολούθησης θεραπευτικών πρωτοκόλλων καθορίζονται οι κάτωθι:

Α) Δείκτες παρακολούθησης του θεραπευτικού αποτελέσματος, όπως αυτό ορίζεται στο αντίστοιχο θεραπευτικό πρωτόκολλο συνταγογράφησης.

Β) Δείκτες ρυθμού ένταξης στο πρωτόκολλο και δείκτες ρυθμού και συνθηκών μετάβασης σε επόμενα βήματα. Ενδεικτικά αναφέρονται: συνολικός αριθμός ασθενών που είναι ενταγμένοι στο θεραπευτικό πρωτόκολλο, ποσοστό ασθενών σε κάθε βήμα του πρωτοκόλλου, αριθμός νεοδιαγνωσθέντων ασθενών, ποσοστό νέο-διαγνωσθέντων ασθενών που εισάγονται σε θεραπευτικό βήμα μεγαλύτερο του πρώτου και κατανομή ποσοστού με βάση την παράμετρο που επιλέχθηκε για την είσοδο σε βήμα μεγαλύτερο του πρώτου, μέσος χρόνος για να περάσει ο ασθενής από το πρώτο σε οποιοδήποτε επόμενο βήμα, ειδικότητες ιατρών που ενέταξαν ασθενείς στο πρωτόκολλο ή συνταγογράφησαν αγωγή με αλλαγή βήματος, ποσοστό συνταγογράφησης εκτός πρωτοκόλλου για πάθηση, για την οποία υπάρχει θεραπευτικό πρωτόκολλο.

Η ΗΔΙΚΑ αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξάγει τους παραπάνω δείκτες παρακολούθησης δύο φορές το χρόνο, ήτοι: α) εντός του Ιανουαρίου για τα δεδομένα όλου του προηγούμενου έτους, και β) εντός του Ιουλίου για τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

Σχετικά Άρθρα

Δυσκοιλιότητα και με ποια λαχανικά θα την αντιμετωπίσετε.

Ένας από τους λόγους να εμφανίσει κάποιος δυσκοιλιότητα είναι ότι πιθανά ακολουθεί μία διατροφή χωρίς επαρκή πρόσληψη σε...

Η ιγμορίτιδα συνδέεται με 40% αυξημένο κίνδυνο για ρευματική πάθηση

Η κοινή φλεγμονώδης πάθηση της ιγμορίτιδας συνδέεται με 40% αυξημένο κίνδυνο μεταγενέστερης διάγνωσης ρευματικής πάθησης, όπως διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης...

Κοκκύτης: Έξαρση στην Ευρώπη – 34 κρούσματα στην Ελλάδα

 Αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια καταγράφουν τους τελευταίους μήνες, αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ...

Ποιος είναι ο ξηρός καρπός που είναι σημαντικότερος για την υγεία μας.

Oι ξηροί καρποί σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι σημαντικοί για την υγεία μας και μας βοηθούν στο να...