Μελέτη: Η μείωση των θερμίδων θα μπορούσε να επιβραδύνει το ρυθμό γήρανσης.

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Eάν μειώσουμε τον αριθμό των θερμίδων που τρώμε κατά 25%, μπορούμε να επιβραδύνουμε τον ρυθμό με τον οποίο γερνάμε κατά 2% έως 3%. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν ένα μικρό όφελος για μια μεγάλη μείωση των θερμίδων, αλλά οι ειδικοί λένε ότι είναι πραγματικά μια πολύ μεγάλη υπόθεση.

Σύμφωνα με μελέτες, η διαφορά αυτή στον ρυθμό γήρανσης είχε σημαντικές συνέπειες για τον κίνδυνο θανάτου των ανθρώπων.

Η μείωση των θερμίδων κατά 25% επιβράδυνε τον ρυθμό γήρανσης σε νεαρούς και μεσήλικες ενήλικες κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με άτομα που συνέχισαν να τρώνε κανονικά, αποκαλύπτει η έρευνα.

Σε σύγκριση με 75 άτομα που έτρωγαν κανονικά, τα 145 άτομα που επιλέχθηκαν τυχαία για να μειώσουν τις θερμίδες τους επιβράδυναν το ρυθμό γήρανσης κατά 2% έως 3% σε διάστημα 2 ετών στην τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή.

Για παράδειγμα, μια παρόμοια επιβράδυνση του ρυθμού γήρανσης συσχετίστηκε με 10% έως 15% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε διάστημα 10 έως 15 ετών. Έτσι, 2 έως 3% βραδύτερη γήρανση δεν ακούγεται σαν ίσως τόσο μεγάλη υπόθεση – αλλά 10 έως 15 τοις εκατό μείωση του κινδύνου θανάτου φαίνεται σαν μια μεγάλη υπόθεση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν την στο περιοδικό Nature Aging.

Παρόλο που ο ρυθμός γήρανσης επιβραδύνθηκε, οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντικές αλλαγές σε δύο βιολογικά μέτρα γήρανσης στη μελέτη, γεγονός που υποδηλώνει ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά.

Τα ευρήματα «είναι ενδιαφέροντα στο ότι ο θερμιδικός περιορισμός φάνηκε να δείχνει έναν βραδύτερο ρυθμό γήρανσης σε υγιείς ενήλικες», λέει η Vandana Sheth, διαιτολόγος διατροφολόγος και ιδιοκτήτρια μιας εταιρείας συμβούλων διατροφής στο Λος Άντζελες. «Αυτό μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία του πληθυσμού. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες μελέτες για να δοθεί συνέχεια σε αυτά τα ευρήματα».

Διορατικότητα στη διαλείπουσα νηστεία;

Η μείωση των θερμίδων σχετίζεται με άλλες διατροφικές στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένης της διαλείπουσας νηστείας και της χρονικά περιορισμένης κατανάλωσης. Η διαλείπουσα νηστεία και η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση τροφής είναι διατροφικές παρεμβάσεις που έχουν αναπτυχθεί, εν μέρει, επειδή σε πειράματα με ζώα, έχουν μερικές από τις ίδιες βιολογικές επιπτώσεις με τον περιορισμό θερμίδων.

Υπάρχουν άνθρωποι που θα υποστήριζαν ότι ο λόγος που ο περιορισμός των θερμίδων κάνει αυτό που κάνει είναι επειδή όταν οι άνθρωποι είναι περιορισμένοι σε θερμίδες, τείνουν επίσης να περιορίζουν τις ώρες που τρώνε. Τείνουν να έχουν αυτές τις μεγαλύτερες νηστείες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σχετικά Άρθρα

Δυσκοιλιότητα και με ποια λαχανικά θα την αντιμετωπίσετε.

Ένας από τους λόγους να εμφανίσει κάποιος δυσκοιλιότητα είναι ότι πιθανά ακολουθεί μία διατροφή χωρίς επαρκή πρόσληψη σε...

Η ιγμορίτιδα συνδέεται με 40% αυξημένο κίνδυνο για ρευματική πάθηση

Η κοινή φλεγμονώδης πάθηση της ιγμορίτιδας συνδέεται με 40% αυξημένο κίνδυνο μεταγενέστερης διάγνωσης ρευματικής πάθησης, όπως διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης...

Κοκκύτης: Έξαρση στην Ευρώπη – 34 κρούσματα στην Ελλάδα

 Αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια καταγράφουν τους τελευταίους μήνες, αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ...

Ποιος είναι ο ξηρός καρπός που είναι σημαντικότερος για την υγεία μας.

Oι ξηροί καρποί σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι σημαντικοί για την υγεία μας και μας βοηθούν στο να...