Μπορεί το άγχος να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση;

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Όταν είστε αγχωμένοι, το σώμα σας επηρεάζετε αρκετά και μάλιστα αρνητικά.  Ο καρδιακός ρυθμός και ο σφυγμός σας επιταχύνονται, οι μύες σας σφίγγονται και η αρτηριακή σας πίεση αυξάνεται επίσης. 

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων. Εάν αφεθεί αδιάγνωστη, μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Η σύνδεση μεταξύ στρες και υψηλής αρτηριακής πίεσης:

Έχει διαπιστωθεί ότι η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να αυξηθεί όταν βρίσκεστε σε μια αγχωτική κατάσταση. Όταν αγχώνεστε, το σώμα σας απελευθερώνει αδρεναλίνη και κορτιζόλη στην κυκλοφορία του αίματός σας. Η ξαφνική αύξηση αυτών των ορμονών προκαλεί ένα φαινόμενο γνωστό ως αντίδραση «πάλης ή φυγής».

Όταν το σώμα σας βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, ο καρδιακός σας ρυθμός επιταχύνεται  και τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης αυξάνονται. 

Όταν έχετε οξύ στρες πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι συνήθως προσωρινό και προκαλείται από ένα μόνο γεγονός που θα περάσει με το χρόνο. Για παράδειγμα, μπορεί να αισθανθείτε οξύ άγχος ενώ βρίσκεστε στη μέση μιας διαφωνίας, αλλά η αίσθηση θα περάσει μόλις επιλυθεί η διαφωνία. Ενώ η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να αυξηθεί όταν αισθάνεστε οξύ στρες, είναι απίθανο να παραμείνει αυξημένη. Είναι επίσης φυσιολογικό τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης να κυμαίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με βάση διάφορους παράγοντες. Ωστόσο, εάν αφεθεί ανεξέλεγκτο, είναι πιθανό το οξύ στρες να εξελιχθεί σε χρόνιο στρες. Εάν συνεχίσετε να εκθέτετε τον εαυτό σας σε έναν στρεσογόνο παράγοντα μετά την πρώτη σας συνάντηση με τον στρεσογόνο παράγοντα, μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη χρόνιου στρες.

Το χρόνιο στρες, από την άλλη πλευρά, διαρκεί πολύ περισσότερο από το οξύ στρες. Με χρόνιο στρες, βρίσκεστε σε κατάσταση άγχους για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, εάν εργάζεστε σε μια απαιτητική δουλειά που προκαλεί άγχος, μπορεί να αισθάνεστε άγχος για όσο διάστημα βρίσκεστε σε αυτή τη δουλειά. Ενώ οι ερευνητές είναι λίγο ασαφείς σχετικά με τη σχέση μεταξύ χρόνιου στρες και υψηλής αρτηριακής πίεσης, το χρόνιο στρες έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο πιθανούς ενόχους που προκαλούν την ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Επιπλοκές του στρες και της υψηλής αρτηριακής πίεσης:

Ο κύριος στόχος στη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι η διατήρηση των επιπέδων της πίεσής σας εντός φυσιολογικών ορίων και το παρατεταμένο άγχος εμποδίζει αυτό να συμβεί. Η έρευνα δείχνει ότι το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω ιατρικές επιπλοκές για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή σε μια κατάσταση όπου τα συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης επιδεινώνονται, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως νεφρική νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακές παθήσεις.

Διάγνωση του στρες και της υψηλής αρτηριακής πίεσης:

Σε πολλές περιπτώσεις, το χρόνιο στρες αρχίζει ως οξύ στρες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να μην παρατηρήσετε αμέσως ότι είστε αγχωμένοι. Το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί με σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ζάλη, πόνο στο στήθος και προβλήματα στον ύπνο.  Ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Εάν έχετε συνεπείς υψηλές μετρήσεις σε δύο ή περισσότερα ραντεβού, μπορεί να διαγνωστείτε με υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης πρέπει να είναι μικρότερα από 120/80mm Hg για ενήλικες.

Αντιμετώπιση του στρες και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Ενώ η υψηλή αρτηριακή πίεση πρέπει να αντιμετωπιστεί με συνδυασμό ιατρικής παρέμβασης και αλλαγών στον τρόπο ζωής, μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος κάνοντας απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Κρατώντας το άγχος σας υπό έλεγχο είναι ένας τρόπος για να αποτρέψετε την ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε περιλαμβάνουν:

  • Εξάλειψη των στρεσογόνων παραγόντων: Μπορεί να μην είστε πάντα σε θέση να εξαλείψετε όλους τους στρεσογόνους παράγοντες από τη ζωή σας. Ωστόσο, η εξάλειψη των στρεσογόνων παραγόντων, που έχετε τον έλεγχο, σας βοηθά πολύ να διαχειριστείτε την υγεία σας.
  • Ασκηθείτε τακτικά: Η δύναμη της άσκησης σε σχέση με τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής δεν μπορεί να υπερτονιστεί. Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του στρες.
  • Υιοθετήστε μια πιο υγιεινή διατροφή: Ο μέσος άνθρωπος πρέπει να υιοθετήσει μια υγιεινή διατροφή για βέλτιστη υγεία. Είναι ακόμη πιο κρίσιμο για τους ανθρώπους που είναι αγχωμένοι ή έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση να διατηρήσουν υγιεινή διατροφή. Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, θα πρέπει να αποφεύγετε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και λίπος, καθώς αυτά μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης.

Σχετικά Άρθρα

Δυσκοιλιότητα και με ποια λαχανικά θα την αντιμετωπίσετε.

Ένας από τους λόγους να εμφανίσει κάποιος δυσκοιλιότητα είναι ότι πιθανά ακολουθεί μία διατροφή χωρίς επαρκή πρόσληψη σε...

Η ιγμορίτιδα συνδέεται με 40% αυξημένο κίνδυνο για ρευματική πάθηση

Η κοινή φλεγμονώδης πάθηση της ιγμορίτιδας συνδέεται με 40% αυξημένο κίνδυνο μεταγενέστερης διάγνωσης ρευματικής πάθησης, όπως διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης...

Κοκκύτης: Έξαρση στην Ευρώπη – 34 κρούσματα στην Ελλάδα

 Αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια καταγράφουν τους τελευταίους μήνες, αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ...

Ποιος είναι ο ξηρός καρπός που είναι σημαντικότερος για την υγεία μας.

Oι ξηροί καρποί σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι σημαντικοί για την υγεία μας και μας βοηθούν στο να...