Νέα ελπίδα για τη θεραπεία καρκίνου στον πνεύμονα: «Εντυπωσιακά αποτελέσματα» σε κλινικές δοκιμές φαρμάκου

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Οι γιατροί χαιρετίζουν τα αποτελέσματα των δοκιμών που δείχνουν ότι ένα νέο φάρμακο σταμάτησε την εξέλιξη του καρκίνου του πνεύμονα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία στην ιστορία της Ιατρικής.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, με περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Τα ποσοστά επιβίωσης των ατόμων με προχωρημένες μορφές της νόσου, όπου οι όγκοι έχουν εξαπλωθεί, είναι ιδιαίτερα χαμηλά.

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς (60%) που διαγνώστηκαν με προχωρημένες μορφές καρκίνου του πνεύμονα και έλαβαν λορλατινίμπη ήταν ακόμη ζωντανοί πέντε χρόνια αργότερα, χωρίς εξέλιξη της νόσου, όπως έδειξαν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο στον κόσμο.

Το ποσοστό ήταν 8% σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με ένα τυπικό φάρμακο, σύμφωνα με τη μελέτη, όπως έγραψε ο Guardian.

Η νέα μελέτη για φάρμακο για τον καρκίνο στον πνεύμονα
Τα συγκεκριμένα είναι τα καλύτερα αποτελέσματα επιβίωσης χωρίς εξέλιξη (PFS) που έχουν καταγραφεί ποτέ σε ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, την πιο συχνή μορφή της νόσου παγκοσμίως, και παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (Asco) στο Σικάγο, την Παρασκευή.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, τα αποτελέσματα αυτά είναι πρωτοφανή» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ Μπέντζαμιν Σόλομον, ογκολόγος στο Κέντρο Καρκίνου Peter MacCallum στη Μελβούρνη, στην Αυστραλία.

Στη μελέτη φάσης 3, 296 ασθενείς με προχωρημένες μορφές μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα κατανεμήθηκαν τυχαία να λάβουν είτε lorlatinib (149 ασθενείς) είτε crizotinib (147 ασθενείς, εκ των οποίων 142 έλαβαν τελικά θεραπεία).

Λίγο περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς ήταν γυναίκες.

Στο 25% περίπου από αυτούς ο καρκίνος του πνεύμονα είχε ήδη εξαπλωθεί στον εγκέφαλο όταν ξεκίνησε η μελέτη.

Ο επικεφαλής κλινικός ιατρός του Cancer Research UK, καθηγητής Charles Swanton, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι τα «πρωτοποριακά» αποτελέσματα θα προσφέρουν νέες ελπίδες στους ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα.

Την ίδια ώρα, στην Αγγλία ξεκινά χορήγηση εξατομικευμένων εμβολίων για τον καρκίνο του δέρματος.

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία το κολύμπι – Πόσες θερμίδες «καίμε»! Γιατί είναι η καλύτερη γυμναστική!

Το κολύμπι θα πρέπει να γίνει γνωστό πως αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να γυμνάσετε όλο σας το...

Συμπτώματα σεξουαλικού νοσήματος ή καρκίνου πέους; Γιατί οι άνδρες δεν πηγαίνουν στο γιατρό

Οι πιθανότητες ένας άνδρας να απευθυνθεί στον δερματολόγο ή ουρολόγο αν δει κάποιο σημάδι στο πέος του είναι...

Κορωνοϊός: Τριπλάσιες νοσηλείες μέσα σε δύο μήνες – Σε ποιο νοσοκομείο εντοπίζεται μεγάλη συρροή

Κατακόρυφη αύξηση των σοβαρών περιστατικών covid στα νοσοκομεία, αλλά και των αιτημάτων για κατ’ οίκον χορήγηση αντιικών χαπιών...

Αντιόξινα: Ανακουφίζουν το στομάχι, αλλά μήπως απειλούν σοβαρά την υγεία; Οι ειδικοί εξηγούν

Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) είναι αντιόξινα φάρμακα που εμποδίζουν το στομάχι να παράγει οξύ, αυξάνοντας έτσι το...