Ο χυμός παντζαριού, μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η καθημερινή -επί 3 μήνες- λήψη συμπληρώματος χυμού παντζαριού από άτομα με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) μείωσε την αρτηριακή πίεση και βελτίωσε την απόσταση που μπορούσαν να περπατήσουν οι ασθενείς σε έξι λεπτά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Respiratory Journal.

Η ΧΑΠ είναι μια σοβαρή πάθηση των πνευμόνων που επηρεάζει περίπου 400 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η ΧΑΠ που περιλαμβάνει χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα, προκαλεί αναπνευστικές δυσκολίες και περιορίζει σοβαρά την ικανότητα των ασθενών για σωματική δραστηριότητα. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η νέα έρευνα εξέτασε ένα συμπυκνωμένο συμπλήρωμα χυμού παντζαριού που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα έναντι ενός εικονικού φαρμάκου χυμού παντζαριού που είχε την ίδια εμφάνιση και γεύση αλλά είχαν αφαιρεθεί τα νιτρικά άλατα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου, στο Ηνωμένο Βασίλειο, με επικεφαλής τον καθηγητή Nicholas Hopkinson, οποίος είπε:

“Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο χυμός παντζαριού ως πηγή συμπληρωμάτων νιτρικών αλάτων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από αθλητές για να βελτιώσουν την απόδοσή τους, καθώς και μερικές βραχυπρόθεσμες μελέτες που εξετάζουν την αρτηριακή πίεση. Τα υψηλότερα επίπεδα νιτρικών στο αίμα μπορεί να αυξήσουν τη διαθεσιμότητα του μονοξειδίου του αζώτου, μιας χημικής ουσίας που βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν. Αυξάνει επίσης την αποτελεσματικότητα των μυών, που σημαίνει ότι χρειάζονται λιγότερο οξυγόνο για να κάνουν την ίδια δουλειά”.

Η νέα μελέτη περιελάμβανε 81 άτομα με ΧΑΠ που νοσηλεύονταν στο Royal Brompton Hospital, στο Λονδίνο, των οποίων η συστολική αρτηριακή πίεση ήταν υψηλότερη από 130 mmHg. Η συστολική αρτηριακή πίεση είναι η λεγόμενη “μεγάλη πίεση” στην μέτρηση. Είναι το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο φτάνει η αρτηριακή πίεση όταν χτυπά η καρδιά και το ιδανικό εύρος είναι μεταξύ 90 και 120 mmHg. Εκτός από την παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης των ασθενών, στην αρχή και στο τέλος της μελέτης οι ερευνητές εξέτασαν πόσο μακριά μπορούσαν να περπατήσουν οι ασθενείς μέσα σε έξι λεπτά.

Οι συμμετέχοντες διαχωρίστηκαν τυχαία είτε για να λάβουν το 12μηνο πρόγραμμα συμπληρώματος παντζαριού πλούσιου σε νιτρικά άλατα (70 ml συμπυκνωμένου χυμού παντζαριού που περιείχε 400 mg νιτρικών, μία φορά την ημέρα) είτε το εικονικό φάρμακο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • Όσοι έλαβαν το πλούσιο σε νιτρικά συμπλήρωμα παρουσίασαν μέση μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 4,5 mm/Hg σε σύγκριση με όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο.
  • Υπήρξε επίσης μια μέση αύξηση περίπου 30 μέτρων στο πόσο μακριά μπορούσαν να περπατήσουν οι ασθενείς μέσα σε έξι λεπτά για όσους έπαιρναν τον πλούσιο σε νιτρικά άλατα χυμό παντζαριού.

Πηγές: medicalxpress.com, eurekalert.org

Σχετικά Άρθρα

Κλιματική αλλαγή: Μισό εκατομμύριο θάνατοι από εγκεφαλικό ετησίως

Ερευνητές στην Κίνα ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν περισσότερες από 200 χώρες για διάστημα μεγαλύτερο των τριών δεκαετιών και...

Γιατί γερνάμε; Τα αίτια και η ελπίδα για επιβράδυνση των συμπτωμάτων της γήρανσης

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αγορά μεθόδων αντιγήρανσης ήταν 62 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, με προσδοκίες μάλιστα ότι θα...

Σεξ μετά την εμμηνόπαυση: Οκτώ τρόποι να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις

Η περίοδος της εμμηνόπαυσης αποτελεί μια πρόκληση για κάθε γυναίκα, καθώς δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα για τη ζωή της. Καθεμιά...

Ο παράγοντας που επιβαρύνει την υγεία περισσότερο από κάπνισμα, αλκοόλ και παχυσαρκία

Τα στοιχεία των ήδη αρκετών μελετών, που έχουν συμπεράνει τις βλαβερές συνέπειες της μοναξιάς, έρχεται να συμπληρώσει ακόμη...