Ο παράγοντας που επιβαρύνει την υγεία περισσότερο από κάπνισμα, αλκοόλ και παχυσαρκία

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Τα στοιχεία των ήδη αρκετών μελετών, που έχουν συμπεράνει τις βλαβερές συνέπειες της μοναξιάς, έρχεται να συμπληρώσει ακόμη μια έρευνα, συγκρίνοντας τα αποτελέσματά της με αυτά διαφορετικών καταστάσεων που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία. Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από Ινστιτούτο Regenstrief και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα διαπίστωσαν ότι η μοναξιά είναι χειρότερη για τους ηλικιωμένους από τον αλκοολισμό, την παχυσαρκία και το κάπνισμα έως και 15 τσιγάρων την ημέρα.

Το αίσθημα της μοναξιάς έχει αναδειχθεί σε σημαντικό βιοψυχοκοινωνικό στρεσογόνο παράγοντα και αρκετοί ειδικοί την έχουν χαρακτηρίσει ως ακόμη μια σιωπηλή πανδημία. Η μελέτη αυτή, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Geriatrics Society, υποδηλώνει ότι οι κλινικοί γιατροί Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης θα μπορούσαν να είναι στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισής της και να προτείνουν μάλιστα ουσιαστικές λύσεις. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 53% των ηλικιωμένων ενηλίκων που επισκέφθηκαν εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας περίθαλψης ανέφεραν ότι αισθάνονται μοναξιά. Τα συναισθήματα αυτά επηρεάζουν σημαντικά τη σωματική και ψυχική τους υγεία, μειώνοντας τη συνολική ποιότητα ζωής.

«Με βάση τη βιβλιογραφία και την έρευνα, η μοναξιά έχει επιπτώσεις στην υγεία που είναι αρκετά σημαντικές και ισχυρές, οπότε με τον ίδιο τρόπο που ρωτάμε τους ηλικιωμένους: “Καπνίζετε; Ή μετράτε το σάκχαρό σας στο αίμα;” θα πρέπει να ρωτάμε και εάν αισθάνονται μόνοι» αναφέρει σε δελτίο τύπου η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Δρ Monica Williams-Farrelly, ερευνήτρια Regenstrief και επίκουρη καθηγήτρια έρευνας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.

Τα δεδομένα για τη μελέτη συλλέχθηκαν από την κλινική δοκιμή COADS (Caregiver Outcomes of Alzheimer’s Disease Screening), υποδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη για παρεμβάσεις που στοχεύουν στη μοναξιά πριν και μετά την παγκόσμια κρίση υγείας.

Τα δεδομένα της μελέτης συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία ενίσχυσε την ήδη αυξανόμενη τάση της μοναξιάς μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων. «Το αίσθημα της μοναξιάς μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί. Η πανδημία επιδείνωσε το ήδη υπαρκτό πρόβλημα» σημειώνει η Δρ Williams-Farrelly.

Η μελέτη αυτή όχι μόνο ρίχνει φως στις βαθιές επιπτώσεις της μοναξιάς στην υγεία και την ευημερία των ηλικιωμένων ενηλίκων, αλλά υπογραμμίζει επίσης τον κρίσιμο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι επαγγελματίες της πρωτοβάθμιας φροντίδας στην άμβλυνση αυτού του ζητήματος. Με την ενσωμάτωση του ελέγχου μοναξιάς στη συνήθη περίθαλψη και την παροχή πόρων και παραπομπών, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις ζωές όσων υποφέρουν σιωπηλά.

Σχετικά Άρθρα

Φέρνει ο πλούτος την ευτυχία; Ή φέρνει… σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα; – Τι λένε οι θεραπευτές

Αν και ο πλούτος μπορεί να φέρει μαζί του κάποια αντισυμβατικά προβλήματα, τα περισσότερα θέματα που αντιμετωπίζουν οι πλούσιοι μπορεί...

Το σεξ επιβραδύνει τη γήρανση – Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε για να αυξήσετε τα τελομερή

Το σεξ σας φέρνει πιο κοντά με τον σύντροφο, διώχνει το στρες και σας βοηθά να αισθάνεστε καλύτερα....

Πόση πρωτεΐνη πρέπει τελικά να καταναλώνουμε;

Πρωτεΐνη, το αγαπημένο συστατικό των bodybuilders, των fans της δίαιτας και όλων όσων έχουν πιει ποτέ ένα ρόφημα...

Κλιματική αλλαγή: Πώς επηρεάζει την λειτουργία του εγκεφάλου

Το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης προξενεί παντός είδους προβλήματα και βάσει ερευνητικών δεδομένων, διαταράσσει και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, καθιστά...