Οι καρδιακοί θάνατοι αυξάνονται τον χειμώνα και ειδικά στις γιορτές.

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Οι γιορτές είναι μια περίοδος συντροφικότητας και ευθυμίας, γιορτής και χαράς. Αλλά είναι επίσης μια εποχή υπερβολής. Τα υπερβολικά παχυντικά τρόφιμα, το αλκοόλ, το άγχος και άλλα ανθυγιεινά πράγματα μπορούν να βλάψουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σας. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων κατά τη διάρκεια του χειμώνα αυξάνεται δραματικά και με λιγότερους ανθρώπους να αναζητούν την ιατρική περίθαλψη που χρειάζονται, οι καρδιακοί θάνατοι αυξάνονται επίσης.

Σύμφωνα με έρευνα οι καρδιακοί θάνατοι αυξάνονται κατά σχεδόν 5% από τις 25 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου.

Για όσους έχουν ήδη υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, το άγχος που προκαλείται από τις διακοπές μπορεί να ωθήσει τα πράγματα σε οριακό σημείο, δήλωσε ο Laxmi Mehta, MD, καρδιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο. Υπάρχει το “καλό” άγχος, όπως ο ενθουσιασμός του να βλέπεις οικογένεια και φίλους, όμως υπάρχουν και κακοί στρεσογόνοι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς όπως η οικονομική πίεση, τα ταξίδια και μια πολυάσχολη λίστα υποχρεώσεων. Ακόμη και το μικρό στρες μπορεί να έχει αντίκτυπο επειδή αυξάνει τη φλεγμονή στο σώμα, η οποία συνδέεται με υψηλότερη αρτηριακή πίεση και χαμηλότερη καλή HDL χοληστερόλη.

«Είμαστε λιγότερο προσεκτικοί κατά τη διάρκεια των διακοπών όταν πρόκειται για την προστασία της καρδιάς, την κατανάλωση περισσότερων ανθυγιεινών τροφών και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ», δήλωσε ο Mehta.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη επειδή μπορεί να προκαλέσει αυτό που ονομάζεται «σύνδρομο καρδιάς διακοπών», ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει καρδιακές αρρυθμίες ή έναν ακανόνιστο καρδιακό παλμό που μπορεί να προκύψει από την ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ σε συνδυασμό με τρόφιμα που περιέχουν πάρα πολύ νάτριο και ζάχαρη στρεσάρουν την καρδιά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Όταν πίνουμε πάρα πολύ, είναι επίσης πιο πιθανό να καπνίζουμε, γεγονός που μειώνει τη ροή του αίματος προς την καρδιά και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου.

Επίσης το να μην κοιμάστε καλά μπορεί να οδηγήσει σε πρόβλημα στην καρδιά. Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες μπορεί να έχουν απότομες αυξήσεις στην αρτηριακή πίεση και για τους ασθενείς με υπέρταση, αυτό μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι. Προγραμματίστε εκ των προτέρων, έτσι ώστε το ποτό, τα ξενύχτια και τα ταξίδια να μην εμποδίζουν τον ύπνο σας καθώς ο καλός ύπνος είναι τόσο σημαντικός για τους καρδιοπαθείς.

Επιλέξτε πιο υγιεινά τρόφιμα που περιλαμβάνουν άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αντί για κονσέρβες, τα οποία περιέχουν πάρα πολύ νάτριο. Χρησιμοποιήστε μια φριτέζα αέρα αντί να επιδοθείτε σε τηγανητά τρόφιμα, τα οποία περιέχουν επίσης πάρα πολύ νάτριο και κορεσμένα λίπη. Οι ασθενείς με διαβήτη θα πρέπει να προγραμματίσουν εκ των προτέρων και να γνωρίζουν τι σχεδιάζουν να φάνε. Τ

Η προσκόλληση στο πρόγραμμα προπόνησής σας κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι επίσης σημαντική για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου. Μπορεί να είναι διαφορετικό, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσετε να είστε ενεργοί. Κάντε βόλτες, παίξτε μπάσκετ ή αγγίξτε ποδόσφαιρο με τα παιδιά ή πηγαίνετε για τζόκινγκ. Εάν περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους με κρύο καιρό, λάβετε προφυλάξεις για να παραμείνετε ζεστοί, επειδή όταν πέφτουν οι θερμοκρασίες, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση, γεγονός που μειώνει την κυκλοφορία και ασκεί επιπλέον πίεση στην καρδιά, δήλωσε ο εκπαιδευτής υγείας και απόδοσης James Cunningham.

Τέλος το πιο σημαντικό, εάν έχετε συμπτώματα καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, καλέστε το 166 ή πηγαίνετε αμέσως στο νοσοκομείο. Τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής περιλαμβάνουν πόνο ή δυσφορία πάνω από το στήθος. Ζαλάδα, Ναυτία, εμετός, πόνος στο σαγόνι, το λαιμό ή την πλάτη. και δύσπνοια. Τα συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβάνουν μούδιασμα στο πρόσωπο, το χέρι ή το πόδι, σύγχυση, δυσκολία στην ομιλία, προβλήματα όρασης, αστάθεια, ζάλη ή σοβαρό πονοκέφαλο.

 

Σχετικά Άρθρα

Δυσκοιλιότητα και με ποια λαχανικά θα την αντιμετωπίσετε.

Ένας από τους λόγους να εμφανίσει κάποιος δυσκοιλιότητα είναι ότι πιθανά ακολουθεί μία διατροφή χωρίς επαρκή πρόσληψη σε...

Η ιγμορίτιδα συνδέεται με 40% αυξημένο κίνδυνο για ρευματική πάθηση

Η κοινή φλεγμονώδης πάθηση της ιγμορίτιδας συνδέεται με 40% αυξημένο κίνδυνο μεταγενέστερης διάγνωσης ρευματικής πάθησης, όπως διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης...

Κοκκύτης: Έξαρση στην Ευρώπη – 34 κρούσματα στην Ελλάδα

 Αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια καταγράφουν τους τελευταίους μήνες, αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ...

Ποιος είναι ο ξηρός καρπός που είναι σημαντικότερος για την υγεία μας.

Oι ξηροί καρποί σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι σημαντικοί για την υγεία μας και μας βοηθούν στο να...