Πιπίλα, μύθοι και αλήθειες...

Πρέπει ή δεν πρέπει να δώσουμε πιπίλα στο μωρό μας; Αυτό είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα για τους πρώτους μήνες της ζωής του αφού ανησυχούμε μήπως η πιπίλα δημιουργήσει προβλήματα στα δόντια ή στο θηλασμό, ή ακόμα μήπως προκαλεί μολύνσεις.
Τι ισχύει ωστόσο και μήπως υπάρχουν κάποιοι μύθοι στο θέμα αυτό;

Μύθος 1ος  :  Αν βάλετε μέλι ή ζάχαρη στην πιπίλα το μωρό θα την δεχθεί καλύτερα.
Ποτέ μην βουτάτε την πιπίλα σε ζάχαρη ή μέλι. Αυτή η συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των δοντιών.

Μύθος 2ος Αν η πιπίλα φθαρεί, δεν πειράζει.
Ακόμη και αν είναι παλιά ή σε κακή κατάσταση, μερικά παιδιά δεν δέχονται την αντικατάσταση της αγαπημένης τους πιπίλα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να την αντικαταστήσετε όταν το υλικό αρχίσει να χαλάει, διότι αυτό διευκολύνει την είσοδο των μικροβίων. Οπότε καλό θα ήταν να προσφέρετε στο παιδί περισσότερες από μία πιπίλες, ώστε να μην αντιμετωπίσετε πρόβλημα.

Μύθος 3ος : Το μωρό δεν ξεχωρίζει τη θηλή της μαμάς του, από την πιπίλα.
Τα μωρά αναγνωρίζουν ποια είναι η πλαστική πιπίλα και ποια η θηλή της μαμάς. Αν θηλάζετε περιμένετε να εδραιωθεί η γαλουχία, περίπου στις 40-50 μέρες και μετά αν το παιδί  το χρειάζεται τότε να του δώσετε πιπίλα.


Μύθος 4ος :  Η πιπίλα θα καταστρέψει τα δόντια του μωρού.
Αν χρησιμοποιεί πιπίλα το μωρό μέχρι τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής του δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα καθώς το στόμα του παιδιού είναι τόσο εύπλαστο, ώστε οποιαδήποτε ζημιά θα προκαλούσε η πιπίλα στον ουρανίσκο και τα δόντια του, θα μπορούσε να διορθωθεί από μόνη της.
 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)