Πως ντύνουμε τα παιδιά τον χειμώνα για να μην αρρωστήσουν Κύριο

Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά, βρισκόμαστε ακριβώς στο μέσον του και πολλοί γονείς αναρωτιούνται ποιο είναι το ιδανικό ντύσιμο για τα παιδιά τους.Τι ρούχα πρέπει να φοράμε στα παιδιά, τόσο μέσα στο σπίτι, όσο και έξω στο σχολείο ή στην παιδική χαρά για να μην αρρωστήσουν…

Ας ξεκινήσουμε από το ντύσιμο στο σπίτι

 Η σωστή θερμοκρασία στο σπίτι είναι 20-22 βαθμούς κελσίου. Η υγιεινότερη θέρμανση επιτυγχάνεται με καλοριφέρ αφού η θέρμανση με κλιματιστικά ξηραίνει τον αέρα και είναι υπεύθυνη για εκδήλωση αλλεργιών και λοιμώξεων του αναπνευστικού .Δυστυχώς, λόγω οικονομικής κρίσης ,πολλά σπίτια σήμερα ζεσταίνονται με κλιματιστικά , με αποτέλεσμα τα παιδιά, που είναι πιο ευαίσθητα, να παρουσιάζουν ξηρότητα του βλεννογόνου της μύτης ,της τραχείας και να βήχουν συχνότερα. Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά αν υγραίνουμε τον αέρα του σπιτιού με έναν υγραντήρα ή κρατώντας ένα παράθυρο λίγο ανοιχτό .Να φροντίζουμε επίσης για τον συχνό καθαρισμό των φίλτρων ώστε να προλαμβάνουμε αλλεργίες και λοιμώξεις. Η θέρμανση με τζάκι προκαλεί επίσης προβλήματα ξηρότητας των αναπνευστικών βλεννογόνων.

 Μέσα στο σπίτι το ντύσιμο των παιδιών δεν πρέπει να είναι υπερβολικό. Ντύνουμε τα παιδιά μας όπως ντυνόμαστε και εμείς .Αν διαπιστώσουμε ότι το μικρό μας είναι ιδρωμένο , ίσως να έχουμε υπερβάλλει στο ντύσιμό του. Στην περίπτωση που έχουμε νεογέννητο στο σπίτι και μόνο τότε δικαιολογούμαστε να του φορέσουμε ένα ρουχαλάκι παραπάνω, αφού τα νεογέννητα δεν έχουν καλό θερμορρυθμιστικό σύστημα ,δεν προστατεύονται από επαρκές σωματικό λίπος και είναι πιο ευαίσθητα στο κρύο .Προσοχή όμως, γιατί κάποιοι γονείς το παρακάνουν ντύνοντας και σκεπάζοντας τα νεογνά με υπερβολικά ρούχα και σκεπάσματα ,με αποτέλεσμα αυτά να κοιμούνται διαρκώς, να είναι νωθρά και να μη θηλάζουν.

 Ο νόμος του μέτρου και της ισορροπίας πρέπει να εφαρμόζεται στο ντύσιμο όταν θα βγούμε εκτός σπιτιού. Τις κρύες μέρες του χειμώνα φροντίζουμε να κρατάμε ζεστά χέρια,πόδια και κεφάλι φορώντας στο παιδί μάλλινα γαντάκια, ζεστές κάλτσες με άνετες μπότες, κασκόλ και σκούφο που να καλύπτει τα αυτάκια του. Τα μωρά που μεταφέρονται με καρότσι πρέπει να είναι σκεπασμένα με ζεστή κουβερτούλα και ίσως και προστατευτική τέντα που να καλύπτει ολόκληρο το σώμα τους. Να μη ξεχνάμε ότι αυτά τα μωρά που δεν κινούνται είναι πιο πιθανό να κρυώνουν οπότε κατά διαστήματα τσεκάρουμε την διάθεσή τους βλέποντας το προσωπάκι τους ,πρέπει να δείχνουν χαλαρά και ευχαριστημένα. Το σώμα του παιδιού προστατεύεται με βαμβακερό εσώρουχο .Μπορούμε να του φορέσουμε ένα έως δύο ενισχυμένα μπλουζάκια και επανωφόρι ,ανάλογα με το πώς νιώθουμε εμείς .Εάν στη διάρκεια της βόλτας ζεσταθεί ,αρχίζει να ιδρώνει ή δείχνει δυσφορία και έξαψη μπορούμε να απομακρύνουμε κάποιο από τα ρούχα του.

Μην ξεχνάτε, τα παιδιά αρρωσταίνουν  όταν συνευρίσκονται με άλλα παιδιά ή με μεγάλους σε κλειστά μέρη διότι κολλάνε ιούς και δεν αρρωσταίνουν επειδή κάνει κρύο .

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πιπίλα, μύθοι και αλήθειες...