Πατατάκια και μπισκότα αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και άνοιας

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Τα υπερ – επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα πατατάκια και τα μπισκότα γερνούν τον εγκέφαλο και αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και άνοιας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας στη μέση ηλικία αλλά και αργότερα.

Είχαν 9% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό και 16% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν γνωστική εξασθένηση, εγκεφαλική έκπτωση που μπορεί να οδηγήσει σε άνοια.

Πόσο βλάπτουν την υγεία τα σνακ και τα έτοιμα γεύματα

Η συγκεκριμένη έρευνα προσθέτει ενδείξεις ότι τα σνακ με ζάχαρη και τα έτοιμα γεύματα συνδέονται με χειρότερη υγεία, ενώ συνδέονται επίσης με τον διαβήτη τύπου 2, τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις. Ο συγγραφέας της μελέτης Dr W. Taylor Kimberly είπε: «Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου στους ηλικιωμένους. Διαπιστώσαμε ότι η αυξημένη κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο τόσο εγκεφαλικού όσο και γνωστικής εξασθένησης».

Η μελέτη ανέλυσε ιατρικά αρχεία και ημερολόγια καταγραφής διατροφής από 30.000 άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών. Βρήκε υψηλότερα ποσοστά εγκεφαλικού και γνωστικής εξασθένησης σε άτομα που είχαν στη διατροφή τους επεξεργασμένα τρόφιμα κατά ένα μεγάλο ποσοστό.

Η γνωστική εξασθένηση συμβαίνει όταν η μνήμη και οι δεξιότητες σκέψης αρχίζουν να εξασθενούν περισσότερο από το αναμενόμενο με την ηλικία, και συχνά οδηγεί σε άνοια. Οι κίνδυνοι μιας διατροφής με επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να προκύψουν από τα ανθρακούχα ποτά, τα πατατάκια, τις μπάρες σοκολάτας, τα μπισκότα, το παγωτό και άλλα συσκευασμένα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.

Ο Δρ Kimberly, ο οποίος δημοσίευσε την έρευνα στο περιοδικό Neurology, πρόσθεσε: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο βαθμός επεξεργασίας των τροφίμων παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία του εγκεφάλου».

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα και να κατανοηθεί καλύτερα τι συμβάλλει περισσότερο σε αυτά τα αποτελέσματα.

Τι είναι τα υπερ – επεξεργασμένα τρόφιμα

Υπενθυμίζεται ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι και χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Συνήθως, είναι τρόφιμα που περιέχουν περισσότερα από πέντε συστατικά και αν δεν αναγνωρίζετε κάποιο ή κάποια από αυτά τα συστατικά, είναι πιθανό το φαγητό να έχει υποστεί επεξεργασία.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία το κολύμπι – Πόσες θερμίδες «καίμε»! Γιατί είναι η καλύτερη γυμναστική!

Το κολύμπι θα πρέπει να γίνει γνωστό πως αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να γυμνάσετε όλο σας το...

Συμπτώματα σεξουαλικού νοσήματος ή καρκίνου πέους; Γιατί οι άνδρες δεν πηγαίνουν στο γιατρό

Οι πιθανότητες ένας άνδρας να απευθυνθεί στον δερματολόγο ή ουρολόγο αν δει κάποιο σημάδι στο πέος του είναι...

Κορωνοϊός: Τριπλάσιες νοσηλείες μέσα σε δύο μήνες – Σε ποιο νοσοκομείο εντοπίζεται μεγάλη συρροή

Κατακόρυφη αύξηση των σοβαρών περιστατικών covid στα νοσοκομεία, αλλά και των αιτημάτων για κατ’ οίκον χορήγηση αντιικών χαπιών...

Αντιόξινα: Ανακουφίζουν το στομάχι, αλλά μήπως απειλούν σοβαρά την υγεία; Οι ειδικοί εξηγούν

Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) είναι αντιόξινα φάρμακα που εμποδίζουν το στομάχι να παράγει οξύ, αυξάνοντας έτσι το...