Ποια είναι τα συμπτώματα μετά από τον εμβολιασμό ενός παιδιού;

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Τα εμβόλια προστατεύουν το παιδί σας από σοβαρές ασθένειες όπως η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά και ο κοκκύτης. Αλλά όπως όλα τα φάρμακα, μερικές φορές μπορεί να έχουν παρενέργειες. Τις περισσότερες φορές, αυτές οι αντιδράσεις είναι φυσιολογικές και αβλαβείς.

Τα εμβόλια παρασκευάζονται χρησιμοποιώντας μέρη των ασθενειών από τις οποίες προστατεύουν το παιδί σας, αλλά δεν προκαλούν την ίδια την ασθένεια. Λένε στο σώμα του παιδιού σας να παράγει πρωτεΐνες αίματος που ονομάζονται αντισώματα για την καταπολέμηση αυτών των ασθενειών. Για παράδειγμα, μετά από ένα εμβόλιο για κοκκύτη, εάν το παιδί σας ερχόταν σε επαφή με την πραγματική ασθένεια, το σώμα του θα το αναγνώριζε και θα είχε τα κατάλληλα εργαλεία για να του επιτεθεί.

Οι ήπιες αντιδράσεις μετά από ένα εμβόλιο δείχνουν ότι λειτουργεί. Αυτά τα συμπτώματα είναι ένα σημάδι ότι το σώμα του παιδιού σας παράγει νέα αντισώματα. Κανονικά, αυτές οι αντιδράσεις εξαφανίζονται από μόνες τους μέσα σε λίγες ημέρες. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που μπορεί να δείτε περιλαμβάνουν:

 • Ευαισθησία ή ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού
 • Ελαφρύ πρήξιμο στο ίδιο σημείο
 • Χαμηλός πυρετός
 • Προβλήματα ή υπερβολικός ύπνος
Μερικές φορές τα εμβόλια DTaP και πνευμονιόκοκκου μπορεί να προκαλέσουν άλλες αντιδράσεις, όπως:

 • Πρήξιμο ενός ολόκληρου ποδιού ή βραχίονα

Πολύ λιγότερο συχνές αντιδράσεις περιλαμβάνουν:

 • Εμετός
 • Νύστα
 • Απώλεια όρεξης

Αυτές είναι επίσης φυσιολογικές παρενέργειες που πρέπει να υποχωρήσουν χωρίς κανενός είδους θεραπεία.

Ωστόσο εάν το παιδί σας είναι αλλεργικό σε ορισμένα εμβόλια, και παρατηρήσετε σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Συνήθως, αυτές οι αντιδράσεις συμβαίνουν γρήγορα μετά από ένα εμβόλιο, μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες.

Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να προσέχετε οτιδήποτε φαίνεται ασυνήθιστο, όπως αλλαγή διάθεσης ή συμπεριφοράς, υψηλό πυρετό ή αδυναμία. Οι σοβαρές αντιδράσεις είναι σπάνιες. Μόνο 1 στα 1 εκατομμύριο παιδιά τα έχουν. Ακόμα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια συμπτώματα πρέπει να γνωρίζει ο γιατρός σας, ώστε να μπορείτε να λάβετε βοήθεια για το παιδί σας.

Μερικά συγκεκριμένα σημάδια που πρέπει να αναζητήσετε περιλαμβάνουν:

 • Αναπνευστικά προβλήματα όπως συριγμός
 • Βραχνάδα
 • Αδυναμία
 • Γρήγορος καρδιακός παλμός
 • Ζαλάδα
 • Πρήξιμο στο πρόσωπο ή το λαιμό
Ένα άλλο σημάδι ενός πιθανού προβλήματος είναι εάν το μωρό ή το παιδί σας κλαίει ανεξέλεγκτα για 3 ώρες ή περισσότερο.

Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, ορισμένα εμβόλια μπορεί να οδηγήσουν σε κώμα, μακροχρόνιες επιληπτικές κρίσεις ή μόνιμη εγκεφαλική βλάβη. Αυτές είναι απίθανες αντιδράσεις. Στην πραγματικότητα, οι γιατροί προσπαθούν να ανακαλύψουν εάν αυτές και άλλες σοβαρές παρενέργειες προκλήθηκαν από εμβόλια ή για άλλους λόγους.

Εάν παρατηρήσετε σοβαρά συμπτώματα που σας ανησυχούν μετά τα εμβόλια του παιδιού σας, καλέστε το 166 ή πηγαίνετε το παιδί σας αμέσως στο νοσοκομείο.

Σχετικά Άρθρα

Κλιματική αλλαγή: Μισό εκατομμύριο θάνατοι από εγκεφαλικό ετησίως

Ερευνητές στην Κίνα ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν περισσότερες από 200 χώρες για διάστημα μεγαλύτερο των τριών δεκαετιών και...

Γιατί γερνάμε; Τα αίτια και η ελπίδα για επιβράδυνση των συμπτωμάτων της γήρανσης

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αγορά μεθόδων αντιγήρανσης ήταν 62 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, με προσδοκίες μάλιστα ότι θα...

Σεξ μετά την εμμηνόπαυση: Οκτώ τρόποι να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις

Η περίοδος της εμμηνόπαυσης αποτελεί μια πρόκληση για κάθε γυναίκα, καθώς δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα για τη ζωή της. Καθεμιά...

Ο παράγοντας που επιβαρύνει την υγεία περισσότερο από κάπνισμα, αλκοόλ και παχυσαρκία

Τα στοιχεία των ήδη αρκετών μελετών, που έχουν συμπεράνει τις βλαβερές συνέπειες της μοναξιάς, έρχεται να συμπληρώσει ακόμη...