Πως να αποτρέψετε τα κατάγματα εάν έχετε οστεοπόρωση.

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Κινηθείτε:
Η τακτική άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε την ισορροπία και την ευελιξία σας. Βοηθά επίσης τα οστά σας να γίνουν ισχυρότερα και πυκνότερα. Αυτό θα μειώσει την πιθανότητα να πέσετε και να σπάσετε ένα.

Επιλέξτε ήπιες δραστηριότητες όπως γιόγκα ή tai chi. Το κολύμπι και οι εύκολες διατάσεις είναι επίσης καλές.

Φροντίστε να έχετε καλά φωτισμένο το σπίτι σας τη νύχτα:

Βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι καλά φωτισμένο, ώστε να μην σκοντάψετε στο σκοτάδι. Βάλτε φώτα οροφής ή προσθέστε διακόπτες, ώστε οι λαμπτήρες να μπορούν να ανάβουν καθώς μπαίνετε στο δωμάτιο.

Ελέγξτε ξανά ότι η διαδρομή σας από το υπνοδωμάτιο στο μπάνιο έχει αρκετό φως και χρησιμοποιήστε νυχτερινά φώτα σε όλο το σπίτι σας.

Φορέστε τα σωστά παπούτσια:

Επιλέξτε αυτά που σας δίνουν καλή υποστήριξη για να σας βοηθήσουν να πατάτε σταθερά, με χαμηλά τακούνια και λαστιχένιες σόλες, όχι δέρμα. Φορέστε τα ακόμα και όταν είστε σπίτι. Μην περπατάτε με κάλτσες ή φαρδιές παντόφλες, ειδικά σε γυμνά πατώματα.

Κάντε “έξυπνη” ανακαίνιση μπάνιου:

Τοποθετήστε δηλ. μπάρες στήριξης δίπλα σε τουαλέτες, μπανιέρες και ντους. Βάλτε  αντιολισθητικές λωρίδες στα δάπεδα πλακιδίων για να τα κάνετε λιγότερο λεία.

Το νερό κάνει τα πράγματα ολισθηρά, οπότε βάλτε ένα αντιολισθητικό χαλάκι μπάνιου στη μπανιέρα ή στο πάτωμα του ντους σας. Για επιπλέον ασφάλεια, χρησιμοποιήστε καθισματάκι  όταν βρίσκεστε στο ντους.

Κάντε τα βήματά σας ασφαλέστερα στις σκάλες:

Βεβαιωθείτε ότι οι σκάλες στο σπίτι σας είναι καλά φωτισμένες. Τοποθετήστε κιγκλιδώματα και στις δύο πλευρές, ώστε να έχετε πάντα από κάπου να πιάνεστε. Εάν οι σκάλες σας είναι ολισθηρές, προσθέστε αντιολισθητικό πέλμα.

Κάντε αντιολισθητικά τα χαλιά σας:
Αντικαταστήστε τα χαλιά σας με αντιολισθητικά ή προσθέστε αντιολισθητική ταινία κάτω από αυτά.

Βεβαιωθείτε ότι τα χαλιά σας από τοίχο σε τοίχο είναι καλά στερεωμένα στο πάτωμα, ειδικά στα σκαλοπάτια.

“Καθαρίστε” την ακαταστασία:
Όσο λιγότερα πράγματα έχετε τριγύρω, τόσο ασφαλέστερο είναι να μετακινηθείτε στο σπίτι σας.

Κρατήστε τα καλώδια και τις τηλεφωνικές γραμμές κρυμμένα μακριά από εκεί που περπατάτε. Χρησιμοποιήστε ασύρματες συσκευές όταν μπορείτε. Επίσης, μην τοποθετείτε περιοδικά, φυτά ή άλλα αντικείμενα στη μέση του δωματίου.

Αποθηκεύστε αντικείμενα με έξυπνο τρόπο:
Διατηρήστε τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε πολύ όπου είναι εύκολα προσβάσιμα. Μην τα αποθηκεύετε σε ράφια που είναι πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά. Εάν κάτι είναι μακριά σας, ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο “αρπαγής” για να σας βοηθήσει να το αποκτήσετε. Αυτό είναι ασφαλέστερο από το να σκαρφαλώσετε σε σκαμνί ή καρέκλα.
Επιλέξτε σωστά καθίσματα και κρεβάτια:
Χρησιμοποιήστε ψηλότερες καρέκλες που είναι πιο εύκολο να κάθεστε και να σηκώνεστε. Ή προσθέστε ένα μαξιλάρι σε ένα χαμηλότερο κάθισμα. Βεβαιωθείτε ότι έχουν υποβραχιόνια, τα οποία σας δίνουν υποστήριξη προκειμένου να σηκωθείτε όρθιοι.

Εάν το κρεβάτι σας είναι πολύ ψηλό ή χαμηλό, αντικαταστήστε το στρώμα με ένα που έχει καλύτερο ύψος.

Ελέγξτε την ακοή και τα μάτια σας:

Τέλος εάν δεν ακούτε ή δεν βλέπετε καλά, αυτό μπορεί να διαταράξει την ισορροπία σας. Χρησιμοποιήστε ακουστικά βαρηκοΐας εάν τα χρειάζεστε. Και βεβαιωθείτε ότι τα γυαλιά είναι τα σωστά. Προσπαθήστε να μην φοράτε διπλοεστιακά όταν ανεβοκατεβαίνετε σκάλες, γιατί μπορεί να σας προκαλέσει ζάλη.

Σχετικά Άρθρα

Δυσκοιλιότητα και με ποια λαχανικά θα την αντιμετωπίσετε.

Ένας από τους λόγους να εμφανίσει κάποιος δυσκοιλιότητα είναι ότι πιθανά ακολουθεί μία διατροφή χωρίς επαρκή πρόσληψη σε...

Η ιγμορίτιδα συνδέεται με 40% αυξημένο κίνδυνο για ρευματική πάθηση

Η κοινή φλεγμονώδης πάθηση της ιγμορίτιδας συνδέεται με 40% αυξημένο κίνδυνο μεταγενέστερης διάγνωσης ρευματικής πάθησης, όπως διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης...

Κοκκύτης: Έξαρση στην Ευρώπη – 34 κρούσματα στην Ελλάδα

 Αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια καταγράφουν τους τελευταίους μήνες, αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ...

Ποιος είναι ο ξηρός καρπός που είναι σημαντικότερος για την υγεία μας.

Oι ξηροί καρποί σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι σημαντικοί για την υγεία μας και μας βοηθούν στο να...