Πως να σταματήσετε το παιδί σας από το να δαγκώνει.

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Το δάγκωμα είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης της παιδικής ηλικίας. Πολλά παιδιά μεταξύ 1 και 3 ετών περνούν από μια φάση δαγκώματος, την οποία τελικά ξεπερνούν. Ωστόσο, το δάγκωμα είναι κάτι που πρέπει να αποθαρρύνετε.

Τα παιδιά δαγκώνουν για διάφορους λόγους και οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι σκόπιμα κακόβουλοι.

  • Πονάνε. Όταν τα μωρά δαγκώνουν, συνήθως είναι επειδή βγάζουν δόντια. Απλώς το κάνουν για να ανακουφίσουν τον πόνο των πρησμένων, τρυφερών ούλων τους.
  • Εξερευνούν τον κόσμο τους. Τα πολύ μικρά παιδιά χρησιμοποιούν το στόμα τους για να εξερευνήσουν, ακριβώς όπως χρησιμοποιούν τα χέρια τους. Περίπου όλα όσα κρατούν  τα βρέφη ή τα νήπια τελικά καταλήγουν στο στόμα τους. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν είναι ακόμη σε θέση να αποτρέψουν τον εαυτό τους από το να δαγκώσουν το αντικείμενο του ενδιαφέροντός τους.
  • Ψάχνουν για μια αντίδραση. Μέρος της εξερεύνησης είναι η περιέργεια. Τα νήπια πειραματίζονται για να δουν τι είδους αντίδραση θα προκαλέσουν οι ενέργειές τους. Θα δαγκώσουν έναν φίλο τους ή τον αδελφό τους, χωρίς να συνειδητοποιούν πόσο οδυνηρή είναι η εμπειρία για αυτό το άτομο.
  • Λαχταρούν την προσοχή. Στα μεγαλύτερα παιδιά, το δάγκωμα είναι μόνο μία από τις πολλές κακές συμπεριφορές που χρησιμοποιούνται για να τραβήξουν την προσοχή.
  • Είναι απογοητευμένοι. Το δάγκωμα, όπως και το χτύπημα, είναι ένας τρόπος για μερικά παιδιά να διεκδικήσουν κάτι. Για το παιδί σας, το δάγκωμα είναι ένας τρόπος να πάρει πίσω ένα αγαπημένο παιχνίδι, να σας πει ότι είναι δυστυχισμένο ή να αφήσει ένα άλλο παιδί να καταλάβει ότι θέλει να μείνει μόνο του.
  • Εάν το μωρό σας βγάζει δόντια, φροντίστε να έχετε πάντα κάποιο “δαχτυλίδι οδοντοφυΐας” ή πετσέτα στο χέρι, ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να βυθίσει τα δόντια στο χέρι κάποιου.
  • Αποφύγετε καταστάσεις στις οποίες το παιδί σας μπορεί να γίνει αρκετά ευερέθιστο για να δαγκώσει. Βεβαιωθείτε ότι όλες οι ανάγκες του παιδιού σας – συμπεριλαμβανομένου του φαγητού και του ύπνου – φροντίζονται πριν βγείτε έξω για παιχνίδι. Φέρτε μαζί σας ένα σνακ για να καταπραΰνετε το παιδί σας εάν γίνει εκκεντρικό από την πείνα.
  • Μόλις το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο, ενθαρρύνετε τη χρήση λέξεων («Είμαι θυμωμένος μαζί σου» ή «Αυτό είναι το παιχνίδι μου») αντί να δαγκώνετε. Άλλοι τρόποι για να εκφράσετε την απογοήτευση ή το θυμό περιλαμβάνουν την αγκαλιά ενός λούτρινου ζώου ή τη γροθιά ενός μαξιλαριού. Μερικές φορές, η συντόμευση των δραστηριοτήτων ή η παροχή ενός διαλείμματος στο παιδί σας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αυξανόμενης απογοήτευσης που μπορεί να οδηγήσει σε δάγκωμα και άλλες κακές συμπεριφορές.
  • Δώστε στο παιδί σας αρκετό από το χρόνο σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας (για παράδειγμα, διαβάζοντας ή παίζοντας μαζί), έτσι ώστε να μην δαγκώνει μόνο για να τραβήξει την προσοχή.
Ακόμη και με τις καλύτερες προσπάθειες πρόληψης, ενδέχεται να συμβούν περιστατικά δαγκώματος. Όταν το παιδί σας δαγκώνει, ενημερώστε σταθερά το παιδί σας ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή λέγοντας: «Όχι. Δεν δαγκώνουμε!» Εξηγήστε ότι το δάγκωμα βλάπτει το άλλο άτομο. Στη συνέχεια, απομακρύνετε το παιδί σας από την κατάσταση και δώστε του χρόνο να ηρεμήσει.

Μπορεί να έχετε ακούσει από άλλους γονείς ότι αν το παιδί σας σας δαγκώσει, δαγκώστε το παιδί σας πίσω. Αυτή δεν είναι καλή συμβουλή. Τα παιδιά μαθαίνουν με μίμηση. Εάν δαγκώσετε το παιδί σας, το παιδί θα έχει την εντύπωση ότι αυτή η συμπεριφορά είναι αποδεκτή και θα είναι πιο πιθανό να το κάνει ξανά. Το ίδιο ισχύει και για το χτύπημα ενός παιδιού για δάγκωμα.

Εάν δεν μπορείτε να κάνετε το παιδί σας να σταματήσει να δαγκώνει, συζητήστε το με έναν  παιδοψυχολόγο.

Τέλος το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για οποιοδήποτε τραυματισμό δαγκώματος είναι να πλύνετε την περιοχή με σαπούνι και νερό. Ακόμη και τα μικρά δόντια μπορούν να μολύνουν το δέρμα. Εάν το δάγκωμα αιμορραγεί και η πληγή φαίνεται να είναι βαθιά, πρέπει να κληθεί γιατρός. Το δάγκωμα μπορεί να χρειαστεί ιατρική θεραπεία, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει αντιβιοτικά ή εμβόλιο τετάνου ή και τα δύο.

Σχετικά Άρθρα

Δυσκοιλιότητα και με ποια λαχανικά θα την αντιμετωπίσετε.

Ένας από τους λόγους να εμφανίσει κάποιος δυσκοιλιότητα είναι ότι πιθανά ακολουθεί μία διατροφή χωρίς επαρκή πρόσληψη σε...

Η ιγμορίτιδα συνδέεται με 40% αυξημένο κίνδυνο για ρευματική πάθηση

Η κοινή φλεγμονώδης πάθηση της ιγμορίτιδας συνδέεται με 40% αυξημένο κίνδυνο μεταγενέστερης διάγνωσης ρευματικής πάθησης, όπως διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης...

Κοκκύτης: Έξαρση στην Ευρώπη – 34 κρούσματα στην Ελλάδα

 Αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια καταγράφουν τους τελευταίους μήνες, αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ...

Ποιος είναι ο ξηρός καρπός που είναι σημαντικότερος για την υγεία μας.

Oι ξηροί καρποί σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι σημαντικοί για την υγεία μας και μας βοηθούν στο να...