Πόσο επικίνδυνο είναι ένα πλαστικό μπουκάλι για τη στύση

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Δυνητικά υπεύθυνα για προβλήματα στύσης χαρακτηρίζει τα μικροπλαστικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή συσκευασιών τροφίμων πρόσφατη έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο IJIR: Your Sexual Medicine JournalΟι ερευνητές εντόπισαν τα σωματίδια πλαστικού στον πεϊκό ιστό οκτώ ανδρών από τους δέκα συνολικά που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Χαρακτήρισαν το εύρημα «ανησυχητικό» και υποστήριξαν ότι τα μικροπλαστικά θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μυϊκή λειτουργία του πέους.

Τα μικροπλαστικά είναι θραύσματα πλαστικού τόσο μικρά όσο δύο μικρόμετρα έως λιγότερο από 5 χιλιοστά, τα οποία απελευθερώνονται στο περιβάλλον (τρόφιμα, νερό, αέρα) κατά τη φυσική αποικοδόμηση των πλαστικών προϊόντων. Πρόσφατες μελέτες έχουν εντοπίσει μικροπλαστικά στον άνθρωπο στον πνευμονικό ιστό, στους ιστούς του πλακούντα, στο μητρικό γάλα και στο αίμα, ενώ πολυάριθμες έρευνες τα συσχετίζουν με την εμφάνιση καρκίνουκαρδιακών παθήσεων και άνοιας, ακόμη και με χαμηλότερης ποιότητας σπέρμα.

Photo: iStock

Ο Δρ Ranjith Ramasamy, εκ των συγγραφέων της μελέτης και πρώην διευθυντής του Κέντρου Ουρολογίας-Αναπαραγωγικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, δήλωσε: «Το πέος είναι ένα σπογγώδες όργανο με αγγεία, οπότε είναι σίγουρα ευάλωτο. Κατά τη διάρκεια μιας στύσης, το ένα πέμπτο από το συνολικό αίμα στο σώμα διοχετεύεται στο πέος.

»Γνωρίζουμε ότι η στυτική δυσλειτουργία είναι πολυπαραγοντική. Χρειάζονται καλά επίπεδα ορμονών, νεύρα, παροχή αίματος και καλός λείος μυϊκός ιστός για να επιτευχθεί η στύση. Διαπιστώσαμε ότι τα μικροπλαστικά ήταν παρόντα στον λείο μυϊκό ιστό του πέους. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί και υποψιαζόμαστε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσλειτουργία των λείων μυών.

»Ως κοινωνία, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το να πίνουμε νερό από πλαστικά μπουκάλια νερού, το να παίρνουμε συσκευασμένο φαγητό από έξω και, ακόμη χειρότερα, το να μαγειρεύουμε στον φούρνο μικροκυμάτων φαγητό σε πλαστικές συσκευασίες, επιτρέπουν να περάσουν στο σώμα μας πράγματα που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί. Και το πέος είναι το μοναδικό όργανο στο οποίο όλοι θα δώσουν προσοχή».

Επικίνδυνα τα μπουκαλάκια νερό

Η ανάλυση ιστών από πέντε ανδρών έδειξε ότι σχεδόν τα μισά (47,8%) από τα μικροπλαστικά ήταν τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET), το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως για στα ρούχα και τις συσκευασίες τροφίμων και ποτών όπως το εμφιαλωμένο νερό. Το πολυπροπυλένιο -ένα σκληρότερο μικροπλαστικό που χρησιμοποιείται επίσης σε συσκευασίες- αντιπροσώπευε πάνω από το ένα τρίτο (34,7%) των ουσιών. Τέλος, ορισμένες από τις ουσίες ήταν τόσο μεγάλες όσο μισό χιλιοστό.

Οι επιστήμονες δήλωσαν: «Πρόκειται για μια πρωτοποριακή έρευνα σχετικά με την παρουσία μικροπλαστικών στον ιστό του πέους. Η ανίχνευση μικροπλαστικών στον εκεί εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών ρύπων στη σεξουαλική υγεία».

Σχετικά Άρθρα

Ποια φαγητά δεν πρέπει να παίρνουμε μαζί μας στην παραλία

Οι θερμοκρασίες το φετινό καλοκαίρι έχουν φτάσει στα ύψη και η παραλία αποτελεί μία όαση μέσα στα κύματα...

Λίμπιντο: Πέντε τροφές που την ανεβάζουν και βελτιώνουν τη στύση

Οι λύσεις που προσφέρονται από τη φύση για πλήθος προβλημάτων υγείας, όπως (και) για τη στυτική δυσλειτουργία αλλά...

Πώς να μη σας ανεβαίνει το σάκχαρο μετά το φαγητό

«Οποιαδήποτε τροφή και αν καταναλώνουμε μετατρέπεται σε γλυκόζη (ζάχαρη) προκειμένου να απορροφηθεί από τα κύτταρά μας και να...

Από ποιες μολύνσεις κινδυνεύουν τα παιδιά στην παραλία

Καλοκαίρι, ζέστη και οι παραλίες γεμίζουν μεγάλους και παιδιά που απολαμβάνουν τον ήλιο, τη θάλασσα, παιχνίδια και στιγμές χαλάρωσης. Καθώς οι συνήθειες και...