Η δοκιμή Behavioral Activation in Social Isolation (BASIL+ trial) ξεκίνησε εντός λίγων μηνών από την έναρξη της πανδημίας του 2020 και ήταν η μεγαλύτερη δοκιμή που έγινε ποτέ για να στοχεύσει και να μετρήσει τα επίπεδα μοναξιάς με αυτόν τον τρόπο.

Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας άνω των 65 ετών με πολλές και διαφορετικές χρόνιες παθήσεις. Τους είχε ζητηθεί να απομονωθούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, γεγονός που αύξανε τον κίνδυνο μοναξιάς και κατάθλιψης.

Εκατοντάδες ηλικιωμένοι από 26 σημεία του Ηνωμένου Βασιλείου συμμετείχαν στη μελέτη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID την περίοδο 2020-21. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υγείας έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία της μοναξιάς, αλλά προσπαθούν να καταλάβουν «τι λειτουργεί» στην πρόληψή της.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναγνωρίσει τη μοναξιά ως «Παγκόσμιο πρόβλημα υγείας» και έχει δρομολογήσει τη δημιουργία διεθνούς επιτροπής για το πρόβλημα.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής BASIL+ αναμένεται να τροφοδοτήσουν αυτή τη διαδικασία, δεδομένου ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη δοκιμή που έχει διεξαχθεί ποτέ για την καταπολέμηση της μοναξιάς.

«Γνωρίζουμε πλέον ότι η μοναξιά είναι τόσο επιβλαβής για την υγεία, όσο το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα και ότι η κατάθλιψη είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος. Όλοι εμείς που εργαζόμαστε στη δοκιμή BASIL+ είχαμε ηλικιωμένους γονείς και συγγενείς που απομονώθηκαν κοινωνικά κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού» είπε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Simon Gilbody από το Πανεπιστήμιο του York και την Ιατρική Σχολή του Hull York.