Για να την αντιμετωπίσουν, οι άνθρωποι με αυτό το πρόβλημα κάνουν στοματικές πλύσεις, μασάνε τσίχλες ή χρησιμοποιούν ξύστρα καθαρισμού της γλώσσας για την απομάκρυνση των βακτηρίων.

Ωστόσο σύμφωνα με νέα ευρήματα, τα προβιοτικά μπορούν να αποτελέσουν μια απλούστερη εναλλακτική λύση. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από βάσεις δεδομένων για σχετικές τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που δημοσιεύτηκαν έως τον Φεβρουάριο του 2021.

Η σοβαρότητα της κακοσμίας του στόματος των 278 συμμετεχόντων καθορίστηκε από τα επίπεδα πτητικών θειούχων ενώσεων που ανιχνεύθηκαν στο στόμα ή από το σκορ OLP, το οποίο μετρά την οσμή της αναπνοής σε διάφορες αποστάσεις από το στόμα.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι βαθμολογίες OLP μειώθηκαν σημαντικά σε όσους έλαβαν προβιοτικά, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.

Τα προβιοτικά μπορεί να αναστείλουν την αποσύνθεση αμινοξέων και πρωτεϊνών από αναερόβια βακτήρια στο στόμα, περιορίζοντας έτσι την παραγωγή δύσοσμων υποπροϊόντων, εξηγούν οι ερευνητές.