Σεξ: Ποιοι βλέπουν συχνά ταινίες πορνό – Όχι αυτοί που φαντάζεστε

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Στις πλατφόρμες με πορνογραφικό περιεχόμενο καταφεύγουν τα άτομα που βιώνουν μοναξιά και δυσκολία ρύθμισης των συναισθημάτων τους, καταλήγει πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Charles Darwin στην ΑυστραλίαΣύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Addictive Behaviors Reports, αν και η κοινωνική αλληλεπίδραση με τους χρήστες που ανεβάζουν ερωτικό περιεχόμενο (δημιουργοί) μπορεί να μειώσει την προβληματική χρήση πορνογραφίας, δεν φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στη συναισθηματική ρύθμιση ή τη μοναξιά.

Όπως και άλλοι συμπεριφορικοί εθισμοί, ως προβληματική χρήση πορνογραφίας ορίζεται η τάση για υπερβολική ή καταναγκαστική χρήση πορνογραφίας που συνοδεύεται από επιπτώσεις όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, μειωμένη παραγωγικότητα, κακή διάθεση, άγχος και μειωμένα επίπεδα ικανοποίησης στις σχέσεις. Οι ερευνητές από το Τμήμα Υγείας του Πανεπιστημίου Charles Darwin φώτισαν μια άλλη πλευρά του ζητήματος, εξετάζοντας πρώτοι τον ρόλο των «δημιουργών περιεχομένου» στο σύγχρονο πορνογραφικό τοπίο.

Η επαφή με τους δημιουργούς

Στη μελέτη συμμετείχαν 213 ενήλικες 18 έως 79 ετών, με σχεδόν δύο στους τρεις να αναφέρουν ότι κάνουν τουλάχιστον εβδομαδιαία χρήση πορνογραφίας. Επρόκειτο κυρίως για άτομα μοναχικά που, όπως φάνηκε από τις απαντήσεις τους, επέλεγαν την παρακολούθηση πορνό λόγω δυσκολιών στη συναισθηματική ρύθμιση, την ικανότητα δηλαδή ελέγχου της συναισθηματικής κατάστασης μέσα από διεργασίες όπως η επανεξέταση μιας περίστασης ή η εστίαση στους λόγους που αισθάνεται κανείς χαρούμενος, ήρεμος ή θυμωμένος.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτή είναι μία από τις πρώτες μελέτες που ενσωματώνουν την αλληλεπίδραση με τους δημιουργούς περιεχομένου κατά την εξέταση της προβληματικής χρήσης πορνογραφίαςΔιαπιστώσαμε ότι οι χρήστες που αλληλεπιδρούσαν με τους δημιουργούς ανέφεραν λιγότερη προβληματική κατανάλωσης πορνογραφίας, αλλά δεν βρήκαμε συσχετισμούς με τη συναισθηματική ρύθμιση ή τη μοναξιά. Διεξάγουμε περισσότερες έρευνες σε αυτόν τον χώρο για να καταγράψουμε καλύτερα την “αλληλεπίδραση”, ώστε να κατανοήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος τη σχέση της με τη μοναξιά και την προβληματική χρήση πορνογραφίας».

Με δεδομένη τη δημοτικότητα που γνωρίζουν πλατφόρμες δημιουργίας και προώθησης περιεχομένου, ο Δρ Caudwell δήλωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση των επιπτώσεων της ψηφιακής σεξ-εργασίας στην προβληματική παρακολούθηση πορνό.

Σύμφωνα με τον Δρ Caudwell, οι χρήστες που συνεχίζουν να βασίζονται στην πορνογραφία επειδή αντιμετωπίζουν δυσκολία στη ρύθμιση των συναισθημάτων πιθανώς να βιώνουν τον κύκλο των συνεπειών που σχετίζονται με την προβληματική χρήση πορνό, όπως η περαιτέρω απομόνωση από τον έξω κόσμο, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της μοναξιάς.

«Η διαπροσωπική σύγκρουση θα αποτελέσει κεντρικό ζητούμενο σε πολλά μοτίβα σχέσεων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που οι άνθρωποι προσεγγίζουν τη χρήση πορνογραφίας με θρησκευτικά ή ηθικά κριτήρια· η προβληματική χρήση θα προκαλούσε συνεχή ένταση μέσα σε τέτοια δυναμική» δήλωσε ο Δρ Caudwell.

«Γνωρίζουμε από τη βιβλιογραφία ότι τα άτομα είναι πιθανό να βιώσουν μια σειρά αρνητικών συνεπειών ή προβλημάτων ψυχικής υγείας λόγω της εμπλοκής σε εθιστικές συμπεριφορές. Εάν οι άνθρωποι παρασύρονται σε κατάχρηση πορνό λόγω της μοναξιάς, θα μπορούσαμε να τους βοηθήσουμε να την αντιμετωπίσουν αυξάνοντας την κοινωνική επαφή, που θα μειώσει με τη σειρά της την προβληματική χρήση πορνογραφίας» καταλήγει ο καθηγητής, επισημαίνοντας την ουσιαστικό βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν οι ψυχολόγοι στα άτομα που αντιμετωπίζουν τον εθισμό.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία το κολύμπι – Πόσες θερμίδες «καίμε»! Γιατί είναι η καλύτερη γυμναστική!

Το κολύμπι θα πρέπει να γίνει γνωστό πως αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να γυμνάσετε όλο σας το...

Συμπτώματα σεξουαλικού νοσήματος ή καρκίνου πέους; Γιατί οι άνδρες δεν πηγαίνουν στο γιατρό

Οι πιθανότητες ένας άνδρας να απευθυνθεί στον δερματολόγο ή ουρολόγο αν δει κάποιο σημάδι στο πέος του είναι...

Κορωνοϊός: Τριπλάσιες νοσηλείες μέσα σε δύο μήνες – Σε ποιο νοσοκομείο εντοπίζεται μεγάλη συρροή

Κατακόρυφη αύξηση των σοβαρών περιστατικών covid στα νοσοκομεία, αλλά και των αιτημάτων για κατ’ οίκον χορήγηση αντιικών χαπιών...

Αντιόξινα: Ανακουφίζουν το στομάχι, αλλά μήπως απειλούν σοβαρά την υγεία; Οι ειδικοί εξηγούν

Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) είναι αντιόξινα φάρμακα που εμποδίζουν το στομάχι να παράγει οξύ, αυξάνοντας έτσι το...