Σταματήστε την αρνητική σκέψη και εστιάστε στη θετικότητα.

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Σε πολλούς ανθρώπους είναι σαν δεύτερη φύση τους, να μιλάμε στον εαυτό μας με κακό τρόπο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν τα πράγματα στη ζωή μας είναι δύσκολα ή αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε τον έλεγχο.

Μία από τις πιο θεμελιώδεις ψυχολογικές αρχές είναι ότι, ως άνθρωποι, τείνουμε να δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα σε πράγματα που πάνε στραβά από τα θετικά γεγονότα. Ως αποτέλεσμα, οι αρνητικές εμπειρίες μπορούν να έχουν έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ζωή μας.

Ενώ οι αρνητικές εμπειρίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη, η ύπαρξη σκέψεων που εσωτερικεύουν συνεχώς ανεπιθύμητα γεγονότα και συναισθήματα μπορεί να είναι επιζήμια για τη ζωή και την ευτυχία σας. Οι αρνητικές σκέψεις, είναι σκέψεις που κάνουν ακριβώς αυτό.

Η θετική σκέψη δεν περιλαμβάνει μόνο την αγνόηση δυσάρεστων ή δύσκολων καταστάσεων. Σημαίνει ότι αγκαλιάζετε τη δυσαρέσκεια με μια πιο θετική στάση. Σημαίνει να λειτουργούμε από μια θέση αισιοδοξίας έναντι απαισιοδοξίας

Για να φτάσετε σε αυτό το μέρος, πρέπει να ξεκινήσετε παρατηρώντας τον εσωτερικό σας μονόλογο ή πώς μιλάτε στον εαυτό σας. Μπορείτε είτε να μιλήσετε στον εαυτό σας θετικά είτε αρνητικά. Μερικά από αυτά που λέτε στον εαυτό σας μπορεί να φαίνονται λογικά, ενώ μερικά μπορεί να είναι εμποτισμένα με συναίσθημα και αρνητικότητα. 

Εάν το μεγαλύτερο μέρος του αυτο-διαλόγου σας είναι αρνητικό, πιθανότατα τείνετε προς την απαισιοδοξία και πιθανότατα έχετε μια στάση μισοάδειο ποτήρι. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να βρείτε τον εαυτό σας να λαχταρά περισσότερη θετικότητα και ελαφρότητα στη ζωή σας.

Αν και δύσκολο, είναι δυνατό να μετατρέψουμε τον αρνητικό αυτο-διάλογο σε θετικό. Να γνωρίζετε ότι αυτό απαιτεί χρόνο και πρακτική. Μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να επιτύχετε αυτή την αλλαγή περιλαμβάνουν:

  • Να έχετε επίγνωση των αρνητικών σας σκέψεων. Αφιερώστε χρόνο παρατηρώντας πότε προκύπτουν οι αρνητικές σκέψεις σας και σε τι εστιάζονται. Μπορεί να αφορούν τη δουλειά σας, τις σχέσεις σας ή την κατάστασή σας στο σχολείο κλπ. Αρχικά, θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να επιλέξετε μόνο μία περιοχή για να εστιάσετε την ενέργειά σας.
  • Κάνοντας check-in με τον εαυτό σας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, επιβραδύνετε και σταματήστε. Ελέγξτε τον εαυτό σας και δείτε αν οι σκέψεις σας είναι αρνητικές ή θετικές. Εάν διαπιστώσετε ότι είναι αρνητικές, προσπαθήστε να σκέφτεστε θετικά για τον εαυτό σας.
  • Γελώντας περισσότερο. Η αίσθηση του χιούμορ στην καθημερινή σας ζωή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αίσθηση της θετικότητας. Όταν γελάτε, αισθάνεστε λιγότερο άγχος και όταν αισθάνεστε λιγότερο άγχος, είναι πιο πιθανό να δείτε τη ζωή μέσα από ένα θετικό πρίσμα.
  • Υιοθετώντας έναν θετικό τρόπο ζωής. Προσπαθήστε να υιοθετήσετε υγιεινές συνήθειες όπως η άσκηση 30 λεπτά την ημέρα, η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων και η δοκιμή ευεργετικών μεθόδων μείωσης του στρες. Τροφοδοτώντας το μυαλό και το σώμα σας με θετικούς τρόπους μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη διάθεση και τις προοπτικές σας.
  • Περιβάλλοντας τον εαυτό σας με υποστηρικτικούς ανθρώπους. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που σας ανυψώνουν και συνεισφέρουν θετικό νόημα στη ζωή σας. Είναι σημαντικό να έχετε ανθρώπους στη ζωή σας που μπορούν να προσφέρουν την υποστήριξή τους, παρέχοντας συμβουλές και θετικά σχόλια. Οι αρνητικοί άνθρωποι αυξάνουν μόνο το άγχος σας και σας κάνουν να μην είστε σίγουροι αν μπορείτε ακόμη και να στραφείτε προς μια πιο θετική προοπτική.
  • Συμμετοχή σε θετικό αυτο-διάλογο. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Ενθαρρύνετε τον εαυτό σας, ακόμα και όταν μια αρνητική σκέψη μπαίνει στο μυαλό σας. Προσπαθήστε να οδηγήσετε με τις καλές σας ιδιότητες και επιβεβαιώσεις για το τι σας αρέσει στον εαυτό σας. Ο χρυσός κανόνας είναι ότι αν νομίζετε κάτι που δεν θα λέγατε σε έναν φίλο, το πιθανότερο είναι ότι δεν σας βοηθάει.

Η συμμετοχή σε αρνητικό αυτο-διάλογο μπορεί απλώς να γίνει άλλη μια πηγή τροφής για αρνητικότητα. Θυμηθείτε, προσπαθείτε να καλλιεργήσετε τη θετικότητα και την αυτοσυμπόνια. Να είστε ρεαλιστές σχετικά με το πόσο γρήγορα μπορεί ή όχι να είστε σε θέση να απομακρυνθείτε από την αρνητική σκέψη. Να ξέρετε ότι αυτός ο τύπος αλλαγής συνήθειας μπορεί να πάρει χρόνο. 

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι για να αισθανθείτε πιο θετικοί, πρέπει να αλλάξετε κάποια πράγματα στη ζωή σας. Ο καθορισμός ορίων με ορισμένους ανθρώπους ή το κλείσιμο των ειδήσεων όταν είναι άσχημες είναι τρόποι για να καθοριστούν αυτά τα είδη ορίων.

Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επαναπροσδιορίσετε ορισμένες προτεραιότητες. Το να βρίσκετε χρόνο για να ασχοληθείτε με πράγματα που σας αρέσουν εμπλουτίζει τη ζωή σας και μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή σας, συμβάλλοντας σε μια φανταστική αίσθηση θετικότητας. Μπορεί επίσης να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σας.

Σχετικά Άρθρα

Δυσκοιλιότητα και με ποια λαχανικά θα την αντιμετωπίσετε.

Ένας από τους λόγους να εμφανίσει κάποιος δυσκοιλιότητα είναι ότι πιθανά ακολουθεί μία διατροφή χωρίς επαρκή πρόσληψη σε...

Η ιγμορίτιδα συνδέεται με 40% αυξημένο κίνδυνο για ρευματική πάθηση

Η κοινή φλεγμονώδης πάθηση της ιγμορίτιδας συνδέεται με 40% αυξημένο κίνδυνο μεταγενέστερης διάγνωσης ρευματικής πάθησης, όπως διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης...

Κοκκύτης: Έξαρση στην Ευρώπη – 34 κρούσματα στην Ελλάδα

 Αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια καταγράφουν τους τελευταίους μήνες, αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ...

Ποιος είναι ο ξηρός καρπός που είναι σημαντικότερος για την υγεία μας.

Oι ξηροί καρποί σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι σημαντικοί για την υγεία μας και μας βοηθούν στο να...