Τα οφέλη της αγκαλιάς για μικρούς και μεγάλους.

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Το άγγιγμα είναι σημαντικό για τους ανθρώπους για να επικοινωνήσουν τα συναισθήματά τους και να διατηρήσουν μια υγιή σχέση, ερωτική, φιλική ή άλλη.

Πέρα από την ψυχολογική ανάπτυξη, το άγγιγμα έχει επίδραση και στη σωματική ανάπτυξη. Ενεργοποιεί συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, επηρεάζοντας τις σκέψεις, τις αντιδράσεις και κατά συνέπεια την οργανική λειτουργία.

Έχει αποδειχτεί ότι τα παιδιά που δέχονται περισσότερα αγγίγματα στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, έχουν μεγαλύτερο ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μνήμη και τη διαχείριση του στρες.

Αντίθετα, όσα μεγαλώνουν με λιγότερη τρυφερότητα, παρουσιάζουν σοβαρά αναπτυξιακά προβλήματα και έχουν δυσκολίες στην κοινωνικοποίηση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι συχνές αγκαλιές μπορούν επίσης να επιδράσουν και ως ασπίδα κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Ειδικότερα, όσοι ασθενείς με λοίμωξη έλαβαν συναισθηματική στήριξη με τρυφερά αγγίγματα και αγκαλιές, παρουσίασαν ηπιότερα συμπτώματα.

Ενδιαφέρον τέλος παρουσιάζουν τα αποτελέσματα άλλων μελετών, σύμφωνα με τα οποία οι συχνές αγκαλιές συνδέονται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση στις γυναίκες και πιο σταθερό καρδιακό ρυθμό.

Σχετικά Άρθρα

Κλιματική αλλαγή: Μισό εκατομμύριο θάνατοι από εγκεφαλικό ετησίως

Ερευνητές στην Κίνα ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν περισσότερες από 200 χώρες για διάστημα μεγαλύτερο των τριών δεκαετιών και...

Γιατί γερνάμε; Τα αίτια και η ελπίδα για επιβράδυνση των συμπτωμάτων της γήρανσης

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αγορά μεθόδων αντιγήρανσης ήταν 62 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, με προσδοκίες μάλιστα ότι θα...

Σεξ μετά την εμμηνόπαυση: Οκτώ τρόποι να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις

Η περίοδος της εμμηνόπαυσης αποτελεί μια πρόκληση για κάθε γυναίκα, καθώς δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα για τη ζωή της. Καθεμιά...

Ο παράγοντας που επιβαρύνει την υγεία περισσότερο από κάπνισμα, αλκοόλ και παχυσαρκία

Τα στοιχεία των ήδη αρκετών μελετών, που έχουν συμπεράνει τις βλαβερές συνέπειες της μοναξιάς, έρχεται να συμπληρώσει ακόμη...