Τεστοστερόνη και ποιες τροφές την ανεβάζουν.

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η τεστοστερόνη, ως γνωστόν, είναι η πιο βασική ανδρική ορμόνη που παίζει ρόλο στη γονιμότητα, τη σεξουαλική λειτουργία, την υγεία των οστών και τη μυϊκή μάζα. Με το πέρασμα των χρόνων μειώνεται περίπου 1 με 2%, ενώ κάποιες παθήσεις, συνήθειες και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την ποσότητά της στον οργανισμό.

Καλό θα είναι να αποφεύγετε: επεξεργασμένα τρόφιμα πλούσια σε τρανς λιπαρά, τροφές σε κονσέρβα και αλκοόλ αν θέλετε να μην μειωθεί η τεστοστερόνη σας, να ελέγχετε το βάρος σας και να κάνετε τακτικά άσκηση ή άσκηση με βάρη. Επίσης ο επαρκής ύπνος αλλά και η μείωση του στρες μπορούν να βοηθήσουν.

Σημαντικό ρόλο μαζί με αυτά, παίζει η διατροφή, με κάποιες τροφές να βοηθούν την κατάσταση, συμβάλλοντας στην αύξηση της παραγωγής της:

Τζίντζερ

Το τζίντζερ χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες τόσο για μαγειρικούς, όσο και για ιατρικούς λόγους, με τις έρευνες να δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει τη γονιμότητα στους άντρες και την υγεία του σπέρματος. Στο πλαίσιο έρευνας, το συμπλήρωμα τζίντζερ για 3 μήνες αύξησε την τεστοστερόνη κατά 17,7% σε μια ομάδα 75 συμμετεχόντων με θέματα γονιμότητας.

Στρείδια
Τα στρείδια περιέχουν περισσότερο ψευδάργυρο από οποιαδήποτε άλλη τροφή, ο οποίος είναι σημαντικός για την υγεία του σπέρματος και την αναπαραγωγική λειτουργία. Σε περιπτώσεις σημαντικής έλλειψης σιδήρου, το σώμα δεν παράγει επαρκή τεστοστερόνη, ενώ μπορεί να υπάρξει ανικανότητα.

Ρόδι
Τα ρόδια, σύμφωνα με έρευνες, αυξάνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης τόσο σε άντρες, όσο και σε γυναίκες, έχοντας σημειώσει κατά μέσο όσο 24% αύξηση, με βελτίωση και στη διάθεση, αλλά και στην αρτηριακή πίεση.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Σπανάκι, σέσκουλο, λαχανίδα είναι μερικά μόνο από τα λαχανικά που πρέπει να έχετε σε ποικιλία και ποσότητα στη διατροφή σας, καθώς είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ένα μέταλλο που συμβάλλει στην αύξηση παραγωγής τεστοστερόνης. Άλλες καλές πηγές μαγνησίου είναι τα φασόλια, οι φακές, η ολική άλεση, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Λιπαρά ψάρια και ιχθυέλαια
Οι πλούσιες σε ωμέγα-3 τροφές, όπως τα λιπαρά ψάρια, εκτός από ωφέλιμες στην καρδιαγγειακή υγεία, φαίνεται πως βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος και τα επίπεδα τεστοστερόνης, βελτιώνοντας το λιπιδαιμικό προφίλ. Τα καλύτερα ψάρια που μπορείτε να επιλέξετε σε αυτή την περίπτωση είναι σολομός, σαρδέλες, πέστροφα, σουμπρί, ρέγγα.

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Το σήμα κατατεθέν της Μεσογειακής Διατροφής, πλούσιο σε βιταμίνη Ε και μονοακόρεστα λιπαρά, εκτός από μείωση του κινδύνου ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο, μπορεί να βελτιώσει την αναπαραγωγική υγεία των αντρών και σύμφωνα με έρευνες να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης σε υγιείς άντρες. Με την κατανάλωσή του, επίσης, οι συμμετέχοντες σε έρευνα παρουσίασαν αύξηση στην ωχρινοτρόπο ορμόνη που διεγείρει τα κύτταρα για την παραγωγή τεστοστερόνης.

 

Σχετικά Άρθρα

Κλιματική αλλαγή: Μισό εκατομμύριο θάνατοι από εγκεφαλικό ετησίως

Ερευνητές στην Κίνα ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν περισσότερες από 200 χώρες για διάστημα μεγαλύτερο των τριών δεκαετιών και...

Γιατί γερνάμε; Τα αίτια και η ελπίδα για επιβράδυνση των συμπτωμάτων της γήρανσης

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αγορά μεθόδων αντιγήρανσης ήταν 62 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, με προσδοκίες μάλιστα ότι θα...

Σεξ μετά την εμμηνόπαυση: Οκτώ τρόποι να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις

Η περίοδος της εμμηνόπαυσης αποτελεί μια πρόκληση για κάθε γυναίκα, καθώς δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα για τη ζωή της. Καθεμιά...

Ο παράγοντας που επιβαρύνει την υγεία περισσότερο από κάπνισμα, αλκοόλ και παχυσαρκία

Τα στοιχεία των ήδη αρκετών μελετών, που έχουν συμπεράνει τις βλαβερές συνέπειες της μοναξιάς, έρχεται να συμπληρώσει ακόμη...