Το ιαπωνικό μυστικό για μακρά και ευτυχισμένη ζωή

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Στη σύγχρονη εποχή πολλοί αναζητούν τρόπους να γίνουν περισσότερο ευτυχισμένοι και να ζουν περισσότερο. Πολύ μελάνι έχει χυθεί στις συνταγές μακροζωίας και ευδαιμονίας.

Ένα από τα πιο δημοφιλή βιβλία για τη μακροζωία είναι το «Ikigai: Το ιαπωνικό μυστικό για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή».
Το Ikigai μεταφράζεται ελεύθερα ως «την ευτυχία του να είσαι πάντα απασχολημένος» και επικεντρώνεται στον αληθινό σκοπό της ζωής ενός ατόμου. Το να βρείτε το ikigai σας λέγεται ότι κάνει τη ζωή πιο ουσιώδη.

Οι συγγραφείς του βιβλίου έψαξαν και μας αποκαλύπτουν τρεις καθημερινές για μακροβιότητα και ευζωία.

Πιθανώς έχετε ήδη ακούσει για τις «Μπλε ή Γαλάζιες Ζώνες», όπως η Οκινάουα της Ιαπωνίας και η ελληνική Ικαρία.
Οι μπλε ζώνες είναι περιοχές στον κόσμο με τους περισσότερους υπέργηρους ανθρώπους.

Στην Οκινάουα κατά μέσο όρο, οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τις γυναίκες όλων των άλλων περιοχών παγκοσμίως. Επιπλέον, οι κάτοικοι της περιοχής εμφανίζουν κατά μέσο όρο λιγότερα ποσοστά σε καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άνοια από τους Αμερικανούς.

Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό των 100άρηδων στην Ιαπωνική Μπλε Ζώνη;

2+1 καθημερινές πρακτικές

1. Ασκηθείτε σε χαμηλή ένταση για τουλάχιστον 5 λεπτά την ημέρα

Σχεδόν όλοι οι σούπερ-ager εξασκούνται τακτικά στο radio taiso, μια πολύ γνωστή ιαπωνική άσκηση εδώ και δεκαετίες.
Ένοικοι γηροκομείου στην Οκινάουα αφιέρωναν τουλάχιστον πέντε λεπτά κάθε μέρα σε αυτό, αν και ορισμένοι έκαναν τις ασκήσεις από τα αναπηρικά καροτσάκια τους.

Aυτό που κάνει την άσκηση να ξεχωρίζει πραγματικά είναι ότι συνήθως γίνεται ομαδικά, καθώς ένας από τους κύριους στόχους της είναι να προάγει το πνεύμα ενότητας μεταξύ των συμμετεχόντων.

2. Βρείτε έναν σκοπό και μείνετε απασχολημένοι

Υπάρχει μια ιαπωνική παροιμία που αναφέρει: «Μόνο το να μένεις ενεργός θα σε κάνει να θέλεις να ζήσεις εκατό χρόνια». Οι κάτοικοι της Οκινάουα το πετυχαίνουν αυτό βρίσκοντας το ikigai, ή τον σκοπό τους, που τους ενθαρρύνει να επικεντρωθούν στο βαθύτερο νόημα της ζωής τους.

Συχνά, οι άνθρωποι που ζουν περισσότερο δεν αποσύρονται με το να συνταξιοδοτηθούν μας λένε οι συγγραφείς του βιβλίου για το «Ikigai» Héctor García and Francesc Miralles.

Για παράδειγμα, ο Hayao Miyazaki, 83 ετών, είναι διευθυντής ταινιών κινουμένων σχεδίων στο Studio Ghibli στην Ιαπωνία. Μια μέρα μετά τη συνταξιοδότησή του τη δεκαετία του ’90, ο Miyazaki ήρθε στη δουλειά για να σχεδιάσει νέα κινούμενα σχέδια- μόλις κυκλοφόρησε μια ταινία το 2023.

3. Τα πάντα ρει

«Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για να βρεις την ευτυχία, για να ζήσεις σύμφωνα με το ikigai σου», γράφουν στο βιβλίο τους οι García και Miralles. Αλλά ένα βασικό συστατικό είναι η ικανότητα να φτάσει κανείς σε κατάσταση ροής και να βιώσει τη «βέλτιστη εμπειρία».

Η ροή είναι μια έννοια που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την απόλυτη συμμετοχή σε μια δράση και επινοήθηκε από τον ψυχολόγο Mihaly Csikszentmihalyi.

Το να βυθίζεστε σε μια κατάσταση ροής σας επιτρέπει να είστε πιο παρόντες, να βελτιώσετε την εστίασή σας και να ξεχάσετε προσωρινά τις ανησυχίες σας, σύμφωνα με τους García και Miralles.

«Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν είναι αυτοί που πετυχαίνουν τα περισσότερα», τονίζουν αλλά «εκείνοι που περνούν περισσότερο χρόνο από τους άλλους σε κατάσταση ροής».

Σχετικά Άρθρα

Ποια φαγητά δεν πρέπει να παίρνουμε μαζί μας στην παραλία

Οι θερμοκρασίες το φετινό καλοκαίρι έχουν φτάσει στα ύψη και η παραλία αποτελεί μία όαση μέσα στα κύματα...

Λίμπιντο: Πέντε τροφές που την ανεβάζουν και βελτιώνουν τη στύση

Οι λύσεις που προσφέρονται από τη φύση για πλήθος προβλημάτων υγείας, όπως (και) για τη στυτική δυσλειτουργία αλλά...

Πώς να μη σας ανεβαίνει το σάκχαρο μετά το φαγητό

«Οποιαδήποτε τροφή και αν καταναλώνουμε μετατρέπεται σε γλυκόζη (ζάχαρη) προκειμένου να απορροφηθεί από τα κύτταρά μας και να...

Από ποιες μολύνσεις κινδυνεύουν τα παιδιά στην παραλία

Καλοκαίρι, ζέστη και οι παραλίες γεμίζουν μεγάλους και παιδιά που απολαμβάνουν τον ήλιο, τη θάλασσα, παιχνίδια και στιγμές χαλάρωσης. Καθώς οι συνήθειες και...