Το junk food στην εφηβεία βλάπτει ανεπανόρθωτα τη μνήμη

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού κρούουν Αμερικανοί επιστήμονες καθώς, όπως επισημαίνουν, μπορεί να βλάψει μακροπρόθεσμα αλλά και ανεπανόρθωτα τη μνήμη σε παιδιά και εφήβους.

Οι ερευνητές διενήργησαν πειράματα σε τρωκτικά κατά την περίοδο της εφηβείας και διαπίστωσαν πως, όσα κατανάλωναν junk food, τροφές δηλαδή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, εμφάνιζαν μακροχρόνιες διαταραχές της μνήμης που διαρκούσαν έως την ενήλικη ζωή.

 

Οι συντάκτες της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας θεωρούν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι το πρόχειρο φαγητό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα μνήμης ενός εφήβου για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως συνέβη και με τα τρωκτικά.

 

 

Ο Σκοτ Κανόσκι, καθηγητής βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας μαζί με την ερευνήτρια Άννα Χέις, συγκέντρωσαν στοιχεία από προηγούμενες έρευνες που συσχέτιζαν την κατανάλωση κακής διατροφής και της νόσου Αλτσχάιμερ.

 

Τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ τείνουν να εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα ενός νευροδιαβιβαστή, της ακετυλοχολίνης, στον εγκέφαλό τους.

Αυτός ο νευροδιαβιβαστής είναι απαραίτητος για τη μνήμη και πολλές άλλες λειτουργίες όπως η προσοχή, η μάθηση και η διέγερση.

 

Οι επιστήμονες εστίασαν την προσοχή τους στα επίπεδα ακετυλοχολίνης μιας ομάδας τρωκτικών που κατανάλωναν τροφές με αρκετά λιπαρά και ζάχαρη καθώς και μιας ομάδας ελέγχου, αναλύοντας τις εγκεφαλικές αντιδράσεις τους σε ορισμένα τεστ που είχαν σχεδιαστεί για να ελέγξουν τη μνήμη τους.

 

Οι Αμερικανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αρουραίοι που τρέφονταν με πρόχειρο φαγητό, δεν μπορούσαν να θυμηθούν ποια αντικείμενα είχαν δει νωρίτερα και σε ποιο σημείο.

Αντιθέτως, τα τρωκτικά στην ομάδα ελέγχου είχαν υπό έλεγχο το περιβάλλον τους, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Brain Behavior and Immunity.

Ο καθηγητής Σκοτ Κανόσκι τόνισε πάντως ότι η εφηβεία είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδος για τον ανθρώπινο εγκέφαλο καθώς συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές.

 

 

«Δεν ξέρω πώς να το πω αυτό χωρίς να ακουστώ ως καταστροφολόγος, αλλά δυστυχώς, ορισμένα πράγματα που μπορεί να είναι πιο εύκολα αναστρέψιμα κατά την ενηλικίωση, είναι λιγότερο αναστρέψιμα όταν συμβαίνουν κατά την παιδική ηλικία», πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία το κολύμπι – Πόσες θερμίδες «καίμε»! Γιατί είναι η καλύτερη γυμναστική!

Το κολύμπι θα πρέπει να γίνει γνωστό πως αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να γυμνάσετε όλο σας το...

Συμπτώματα σεξουαλικού νοσήματος ή καρκίνου πέους; Γιατί οι άνδρες δεν πηγαίνουν στο γιατρό

Οι πιθανότητες ένας άνδρας να απευθυνθεί στον δερματολόγο ή ουρολόγο αν δει κάποιο σημάδι στο πέος του είναι...

Κορωνοϊός: Τριπλάσιες νοσηλείες μέσα σε δύο μήνες – Σε ποιο νοσοκομείο εντοπίζεται μεγάλη συρροή

Κατακόρυφη αύξηση των σοβαρών περιστατικών covid στα νοσοκομεία, αλλά και των αιτημάτων για κατ’ οίκον χορήγηση αντιικών χαπιών...

Αντιόξινα: Ανακουφίζουν το στομάχι, αλλά μήπως απειλούν σοβαρά την υγεία; Οι ειδικοί εξηγούν

Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) είναι αντιόξινα φάρμακα που εμποδίζουν το στομάχι να παράγει οξύ, αυξάνοντας έτσι το...