Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι γονείς με τα αντιπυρετικά στα παιδιά τους – Τι λένε οι παιδίατροι

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Πολλοί γονείς «βιάζονται» να δώσουν αντιπυρετικά στα παιδιά τους από την πρώτη στιγμή που θα τα νιώσουν ζεστά, ωστόσο οι παιδίατροι προειδοποιούν ότι η τακτική αυτή είναι λανθασμένη, και εφιστούν την προσοχή των γονιών.

Όπως αποκαλύπτει μία αμερικανική δημοσκόπηση, ο ένας στους τρεις γονείς δίνει αντιπυρετικά ακόμα κι όταν το παιδί έχει δέκατα. Ως δέκατα (ή χαμηλή πυρετική κίνηση) ορίζεται ο πυρετός που είναι κάτω από 38 βαθμούς Κελσίου.

Οι μισοί γονείς, εξ άλλου, δίνουν τα φάρμακα στο παιδί τους όταν ο πυρετός κυμαίνεται μεταξύ 38 και 38,8 βαθμούς Κελσίου.

Τα αντιπυρετικά είναι φάρμακα που χορηγούνται για να νιώσει το παιδί πιο άνετα, τονίζουν οι ερευνητές. Η αναίτια χρήση τους καθυστερεί τη διάγνωση της αιτίας του πυρετού. Και αυτό διότι ταυτοχρόνως είναι παυσίπονα και έτσι καλύπτουν τον πόνο και άλλα συμπτώματα του παιδιού.

Τα δίνουν ακόμη και προληπτικά

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε 1.376 γονείς παιδιών ηλικίας κάτω των 12 ετών. Διεξήχθη στο Νοσοκομείο Παίδων C.S. Mott του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Το 84% των γονέων είπαν ότι συνήθως ή πάντοτε ελέγχουν πάλι τη θερμοκρασία του παιδιού πριν δώσουν δεύτερη δόση από τα αντιπυρετικά. Ωστόσο το 26% εξ αυτών δίνουν τη δεύτερη δόση, ακόμα κι αν η θερμοκρασία του παιδιού έχει επανέλθει στα φυσιολογικά όρια. Και αυτό για να εμποδίσουν τον πυρετό να ανέβει πάλι!

«Οι γονείς συχνά νομίζουν ότι το παιδί τους θα αρρωστήσει πολύ βαριά, αν δεν του δώσουν κάτι. Αυτό δεν ισχύει», δήλωσε η εκπρόσωπος της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας Dr. Chandani DeZure, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. «Ο πυρετός είναι η φυσική αντίδραση του οργανισμού σε μία λοίμωξη. Επιπλέον, τα αντιπυρετικά δεν είναι προληπτική αγωγή. Είναι θεραπεία που πρέπει να χορηγείται την κατάλληλη στιγμή».

Πότε είναι απαραίτητα τα αντιπυρετικά

Οι δύο ειδικοί τονίζουν ότι είναι λογικό να χορηγηθεί αντιπυρετικό όταν η θερμοκρασία του παιδιού υπερβαίνει τους 38 βαθμούς Κελσίου. Αρκεί όμως να έχει γίνει σωστά η μέτρησή του και ο πυρετός να έχει φτάσει στο σημείο να το ενοχλεί.

Αν το παιδί έχει 38,1 και παίζει και τρέφεται φυσιολογικά, το αντιπυρετικό δεν είναι ακόμα απαραίτητο.

Αυτό όμως δεν ισχύει για τα βρέφη. Στις ηλικίες κάτω των 3 μηνών, πρέπει πάντοτε να καλούν τον παιδίατρο για να ζητήσουν την συμβουλή του. Αν τυχόν ο πυρετός συνοδεύεται από σημαντικά συμπτώματα, όπως υπνηλία, δυσκολία στην αναπνοή ή δυσκαμψία του αυχένα, πρέπει επειγόντως να μιλήσουν με τον παιδίατρο.

Η δημοσκόπηση έδειξε ακόμα ότι περισσότεροι από ένας στους τρεις γονείς (το 35%) δεν σημειώνουν την ώρα που δίνουν κάθε δόση από τα αντιπυρετικά. Αυτό είναι λάθος, διότι ελλοχεύει κίνδυνος υπερδοσολογίας.

Επιπλέον, τα δύο τρίτα των γονέων (το 67%) είπαν ότι προτιμούν να δοκιμάσουν πρώτα να ρίξουν τη θερμοκρασία του παιδιού με άλλους τρόπους, όπως τα ψυχρά επιθέματα (κρύες κομπρέσες).

«Ο στόχος είναι να νιώθει το παιδί άνετα», τόνισε η Dr. Woolford. «Για να επιτευχθεί αυτό το παιδί πρέπει να είναι ντυμένο ελαφρά. Ο χώρος όπου βρίσκεται πρέπει να είναι δροσερός (όχι κρύος) και το παιδί να πίνει πολλά υγρά. Αυτά είναι τα πρώτα και βασικότερα μέτρα».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία το κολύμπι – Πόσες θερμίδες «καίμε»! Γιατί είναι η καλύτερη γυμναστική!

Το κολύμπι θα πρέπει να γίνει γνωστό πως αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να γυμνάσετε όλο σας το...

Συμπτώματα σεξουαλικού νοσήματος ή καρκίνου πέους; Γιατί οι άνδρες δεν πηγαίνουν στο γιατρό

Οι πιθανότητες ένας άνδρας να απευθυνθεί στον δερματολόγο ή ουρολόγο αν δει κάποιο σημάδι στο πέος του είναι...

Κορωνοϊός: Τριπλάσιες νοσηλείες μέσα σε δύο μήνες – Σε ποιο νοσοκομείο εντοπίζεται μεγάλη συρροή

Κατακόρυφη αύξηση των σοβαρών περιστατικών covid στα νοσοκομεία, αλλά και των αιτημάτων για κατ’ οίκον χορήγηση αντιικών χαπιών...

Αντιόξινα: Ανακουφίζουν το στομάχι, αλλά μήπως απειλούν σοβαρά την υγεία; Οι ειδικοί εξηγούν

Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) είναι αντιόξινα φάρμακα που εμποδίζουν το στομάχι να παράγει οξύ, αυξάνοντας έτσι το...