Το πασίγνωστο αιθέριο έλαιο που καταπολεμά κατάθλιψη και άγχος – Απολαύστε το άρωμά του και ηρεμήστε στη στιγμή

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Μας βοηθά να κοιμηθούμε, μας χαλαρώνει και μας φτιάχνει τη διάθεση. Ο λόγος για τη λεβάντα, που με το ευχάριστο άρωμά της περικλείει σημαντικές ηρεμιστικές ιδιότητες. Θα μπορούσε, άρα να αποτελέσει μια εναλλακτική θεραπεία για σημαντικές ψυχικές διαταραχές; Μια πρόσφατη μελέτη ρίχνει φως στις επιδράσεις του ελαίου λεβάντας στα άτομα με σοβαρότερες ψυχικές διαταραχές, όπως μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Η μελέτη αποτελεσματικότητας διεξήχθη από τον ψυχίατρο Δρα Siegfried Kasper, από το Κέντρο Έρευνας του Εγκεφάλου στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, με τη συμμετοχή Γερμανών και Ελβετών επιστημόνων. «Οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη έχουν αλληλοεπικαλυπτόμενα συμπτώματα που μοιράζονται κοινές νευροβιολογικές οδούς» σημειώνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο European Archives of Psychiatry και Clinical Neuroscience.

Στα χαρακτηριστικά της μείζονας καταθλιπτικής διαταραχής περιλαμβάνονται η επίμονη θλίψη και έλλειψη ενδιαφέροντος για τη ζωή, ενώ οι ασθενείς συχνά δυσκολεύονται με την καθημερινή λειτουργικότητα και μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα που επικαλύπτονται με αγχώδεις διαταραχές. Η κλίμακα αξιολόγησης της κατάθλιψης Montgomery Åsberg (MADRS) είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται από κλινικούς γιατρούς για τη μέτρηση της σοβαρότητας της κατάθλιψης, με βαθμολογίες που κυμαίνονται από 0 έως 60, όπου υψηλότερες βαθμολογίες υποδηλώνουν την πιο σοβαρή κατάθλιψη.

Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στη μελέτη τους συνολικά 498 ασθενείς που έπασχαν από ήπια έως μέτρια μείζονα καταθλιπτική διαταραχή με βαθμολογία μεταξύ 19 και 34 στην κλίμακα MADRS από ψυχιατρικά ή νευρολογικά ιατρεία στη Γερμανία και την Πολωνία την περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Απριλίου 2023.  Από αυτούς, οι 170 έλαβαν το σκεύασμα με το έλαιο λεβάντας, οι 171 ασθενείς έλαβαν τους κλασικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (σερτραλίνη) και οι 157 έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο. Η θεραπεία διήρκησε οκτώ εβδομάδες και ο πρωταρχικός στόχος ήταν να παρατηρηθούν οι αλλαγές στη συνολική βαθμολογία MADRS από την έναρξη έως το τέλος της θεραπείας.

Τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι μόνο ενθαρρυντικά για όσους πάσχουν από μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, αλλά ευθυγραμμίζονται με προηγούμενες έρευνες σχετικά με τα οφέλη του ελαίου λεβάντας για τις αγχώδεις διαταραχές. Προηγούμενες μελέτες έχουν καταδείξει τις αγχολυτικές επιδράσεις χωρίς τους κατασταλτικούς ή καταχρηστικούς κινδύνους που συνδέονται με άλλες κοινές θεραπείες όπως οι βενζοδιαζεπίνες.

Συμπερασματικά, η μελέτη από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης υποστηρίζει την αντικαταθλιπτική αποτελεσματικότητα του ελαίου λεβάντας στον μετριασμό των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, ως μια καλά ανεκτή λύση χωρίς σοβαρές παρενέργειες και ως εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά αντικαταθλιπτικά, με πρόσθετα οφέλη για όσους ταλαιπωρούνται από άγχος.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία το κολύμπι – Πόσες θερμίδες «καίμε»! Γιατί είναι η καλύτερη γυμναστική!

Το κολύμπι θα πρέπει να γίνει γνωστό πως αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να γυμνάσετε όλο σας το...

Συμπτώματα σεξουαλικού νοσήματος ή καρκίνου πέους; Γιατί οι άνδρες δεν πηγαίνουν στο γιατρό

Οι πιθανότητες ένας άνδρας να απευθυνθεί στον δερματολόγο ή ουρολόγο αν δει κάποιο σημάδι στο πέος του είναι...

Κορωνοϊός: Τριπλάσιες νοσηλείες μέσα σε δύο μήνες – Σε ποιο νοσοκομείο εντοπίζεται μεγάλη συρροή

Κατακόρυφη αύξηση των σοβαρών περιστατικών covid στα νοσοκομεία, αλλά και των αιτημάτων για κατ’ οίκον χορήγηση αντιικών χαπιών...

Αντιόξινα: Ανακουφίζουν το στομάχι, αλλά μήπως απειλούν σοβαρά την υγεία; Οι ειδικοί εξηγούν

Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) είναι αντιόξινα φάρμακα που εμποδίζουν το στομάχι να παράγει οξύ, αυξάνοντας έτσι το...