Το δέρμα και τα μαλλιά μας ταλαιπωρούνται πολύ. Είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον όλη την ώρα. Η παντοθενόλη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος και των μαλλιών σας και να ενισχύσει τις φυσικές διαδικασίες αποκατάστασης του σώματός μας σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τα οφέλη της βιταμίνης Β5 για το δέρμα και τα μαλλιά σας:

Όσον αφορά στην ενυδάτωση του δέρματος και των μαλλιών σας, υπάρχουν τρεις κατηγορίες συστατικών που πρέπει να αναζητήσετε: ενυδατικά, μαλακτικά και αποφρακτικά.

Η παντοθενόλη είναι ένας ενυδατικός παράγοντας τύπου δύο-σε-ένα. Λειτουργεί τόσο ως ενυδατικό όσο και ως μαλακτικό.

Ως ενυδατικό, η παντοθενόλη βοηθά στην άντληση νερού από τα χαμηλότερα επίπεδα του δέρματός σας για να ενυδατώσει το ανώτερο στρώμα (επιδερμίδα). Τα ενυδατικά βοηθούν επίσης να αποβάλλετε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και των τριχών, αφήνοντας χώρο για φρέσκα, νέα κύτταρα.

Άλλα δημοφιλή ενυδατικά στη φροντίδα του δέρματος είναι το υαλουρονικό οξύ, το γαλακτικό οξύ και η σορβιτόλη. Τα προϊόντα μαλλιών που προορίζονται για ξηρά ή ταλαιπωρημένα μαλλιά συνήθως περιέχουν επίσης ενυδατικά. Τα πιο δημοφιλή είναι η γλυκερίνη, η προπυλενογλυκόλη και τη φυταντριόλη.

Αλλά η παντοθενόλη (βιταμίνη Β5) είναι ταυτόχρονα και μαλακτικό. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τη χρήση νερού από βαθιά στο δέρμα και από τον αέρα για μεγαλύτερη ενυδάτωση, “γεμίζει” επίσης τυχόν ξηρά μπαλώματα, τα οποία μπορούν να λειαίνουν και να απαλύνουν το δέρμα και τα μαλλιά σας.

Η βιταμίνη Β5 βοηθά στην ενδυνάμωση των εύθραυστων μαλλιών και στην αποκατάσταση και εξομάλυνση ενός κατεστραμμένου δερματικού φραγμού.

Με την πάροδο του χρόνου, πράγματα όπως το βούρτσισμα των μαλλιών σας και η υπερβολική απολέπιση του δέρματός σας μπορεί να αφήσουν κάποιες “λακκούβες” στους θύλακες των τριχών και στον φραγμό του δέρματος. Η παντοθενόλη δρα σαν ένα πληρωτικό που γεμίζει αυτές τις λακκούβες. Αυτό δημιουργεί μια πιο λεία επιφάνεια και προσθέτει σταθερότητα στις περιοχές που έχουν υποστεί ζημιά.

“Ο φραγμός του δέρματος σας είναι το πιο εξωτερικό στρώμα του. Λειτουργεί για να προστατεύει τα πιο ευάλωτα κύτταρα του δέρματος από κάτω. Η γήρανση, οι χαμηλές θερμοκρασίες, τα αλλεργιογόνα, η έκθεση στον ήλιο και πολλά άλλα μπορούν να βλάψουν αυτόν τον φραγμό και να οδηγήσουν σε ξηρό, τραχύ δέρμα”, εξηγεί η δρ. Bullock.

Ομοίως, το βούρτσισμα, το στέγνωμα και το styling των μαλλιών μπορεί να προκαλέσει ζημιά και σπάσιμο. Η παντοθενόλη εισχωρεί στον άξονα τις τρίχας και στα κύτταρα του δέρματος, για να εξομαλύνει τις ατέλειες.

Μια μελέτη του 2021 έδειξε ότι η παντοθενόλη μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη μακρύτερων και με μεγαλύτερο όγκο τριχών, αποτρέποντας την κυτταρική γήρανση και θάνατο. Αυτό σημαίνει λιγότερη απώλεια τριχών και πιο πλούσια μαλλιά.

Αν ψάχνετε για πιο γεμάτα μαλλιά με πιο υγιή όψη, αλλά δεν αντιμετωπίζετε απαραίτητα μεγάλη τριχόπτωση, τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών που περιλαμβάνουν παντοθενόλη μπορεί να είναι η λύση.

Πηγή: clevelandclinic.org