Ποια είναι τα συμπτώματα καταρράχτη στα μάτια.

Ο καταρράκτης, η θόλωση δηλαδή του κρυσταλλοειδούς φακού του οφθαλμού  προσβάλλει κυρίως τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους. Οι φυσιολογικοί φακοί των ματιών είναι τελείως διαφανείς, επιτρέποντας στο φως να περάσει ελεύθερα στο πίσω μέρος του ματιού. Μόλις ο καταρράκτης αρχίζει να αναπτύσσεται, ο φακός του ματιού σταδιακά γίνεται πιο αδιαφανής και δεν επιτρέπει στο φως να φτάσει στον αμφιβληστροειδή, προκαλώντας έτσι απώλεια όρασης.
Περίπου το 50% των Ευρωπαίων μεταξύ 65-74 ετών έχουν καταρράκτη και το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 70% περίπου για την ηλικία των 75.
Τα συνήθη συμπτώματα για όσους έχουν καταρράκτη είναι:
θολή και παραμορφωμένη όραση,
ευαισθησία στο φως,
διπλή όραση στο ένα μάτι,
κακή νυχτερινή όραση,
τα χρώματα φαίνονται λιγότερο ζωηρά,
θάμβωση και φωτοστέφανο γύρω από τα φώτα.
Αυτά τα συμπτώματα καλό είναι να αξιολογούνται μετά από οφθαλμολογική εξέταση, όπου ο εξειδικευμένος οφθαλμίατρος μπορεί να βεβαιώσει την παρουσία ή μη καταρράκτη.
Εάν κανείς αμελήσει την εξέταση, ο καταρράκτης επιδεινώνεται, η όραση χειροτερεύει άλλοτε σταδιακά και άλλοτε ταχύτατα. Όταν ο καταρράκτης γίνει τελικού σταδίου, η επέμβαση είναι τεχνικά πιο δύσκολη κι εργώδης. Με τις σύγχρονες μεθόδους διόρθωσης δεν χρειάζεται να περιμένει ο ασθενής να «ωριμάσει» ο καταρράκτης, όπως απαιτούνταν σε παλαιότερες εποχές και με παλαιότερες μεθόδους διόρθωση καταρράκτη, υπομένοντας μια ανεπαρκή όραση και διακινδυνεύοντας εξ αυτής ένα ατύχημα.
 
 
 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)